Την εντολή να πάρει πίσω τα όπλα που είχε διανείμει παλαιότερα σε κάθε εβραίο έποικο χωριστά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έλαβε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ. Η κίνηση αυτή έχει στόχο να αποτραπεί η χρήση των όπλων εναντίον παλαιστινίων πολιτών.

Ο συνταγματάρχης Γκάι Χαζότ, διοικητής της δύναμης που έχει αναπτυχθεί στη νότια Δυτική Όχθη, έδωσε εντολή στους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στους εβραϊκούς οικισμούς στα περίχωρα της Χεβρόνας, ο στρατός να συγκεντρώσει τα όπλα από κάθε έποικο χωριστά.

Η εντολή αυτή δεν αφορά τα όπλα, μεταξύ τους πυροβόλα και ολμοβόλα, τα οποία διαθέτουν οι εδαφικές μονάδες άμυνας που έχει ο κάθε εβραϊκός οικισμός. Οι μονάδες αυτές συγκροτούνται από εποίκους.

Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι ο στόχος είναι ο στρατός να συγκεντρώσει χιλιάδες όπλα από όλη τη Δυτική Όχθη.

Το 2003 ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι οι έποικοι διέθεταν συνολικά 8.000 όπλα στη Δυτική Όχθη. Έκτοτε ο αριθμός των όπλων έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με την εφημερίδα.