Ο ΟΗΕ κάλεσε τη Ρωσία να καταργήσει όλους τους νόμους που έχει εκδώσει κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, την οποία θεωρεί προσπάθεια της Δύσης για να αλλοιώσει εκ των έσω το ρωσικό κράτος.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ αποδοκίμασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας που χαρακτηρίζει εξτρεμιστές τους ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καλώντας τη Μόσχα να καταργήσει τους νόμους που επιβάλλουν διακρίσεις σε βάρος της εν λόγω κοινότητας.

«Καλώ τις ρωσικές αρχές να καταργήσουν άμεσα τους νόμους που θέτουν ακατάλληλους περιορισμούς στο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας», ανέφερε ο Τουρκ σε δηλώσεις του.

Η απόφαση του δικαστηρίου εναντίον «του διεθνούς κοινωνικού κινήματος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας» όπως την αποκαλεί, είναι μέρος μιας σειράς αυξανόμενων περιορισμών ως προς τις εκφράσεις του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στη χώρα.

Σημειώνεται, ότι η ομοφυλοφιλία στη Ρωσία ανέκαθεν ήταν ταμπού και διώκονταν, ωστόσο έλαβε νέες διαστάσεις από τα μισά της περασμένης δεκαετίας, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έψαχνε τρόπο να συσπειρώσει τον κόσμο για να παραμείνει στην εξουσία.

Μάλιστα, οι πρώτοι σκληροί νόμοι εφαρμόστηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, καθώς οι δυτικές κυρώσεις είχαν προκαλέσει τριγμούς τη ρωσική οικονομία. Τα προβλήματα λύθηκαν το 2018, όμως το 2016 είχαν διεξαχθεί εκλογές, με τον Πούτιν να θέτει το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ+, σε μια περίοδο που δεν είχε αντιμετωπίσει πλήρως τους πολιτικούς αντιπάλους στο εσωτερικό και δέχονταν επικρίσεις.