Ένα 17χρονο αγόρι που υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο ζει χάρη στον σκύλο – ήρωά του. Τώρα, διηγείται το πώς το σκυλί του κατάφερε να τον κρατήσει στη ζωή.

Η Amanda και ο Daines Tanner, που ζουν στο Spring του Τέξας, ξύπνησαν από το 1 έτους border collie τους, γύρω στις 5 π.μ. στις 26 Αυγούστου. Στην αρχή αγνόησαν το κουτάβι, που ονομάζεται Άξελ, νομίζοντας ότι ήθελε απλώς να βγει έξω. «Με σκουντούσε περισσότερο από το κανονικό, για να με κάνει να κουνηθώ», δήλωσε η 44χρονη Amanda, 44 ετών, σύμφωνα με το nypost.com.

Ο σκύλος συνέχισε να προσπαθεί να ξυπνήσει το ζευγάρι, οπότε ο Daines σηκώθηκε από το κρεβάτι για να τον αφήσει να βγει έξω. Αλλά αντί να βγει έξω, ο Axel πήγε κατευθείαν στην πόρτα της άλλης κρεβατοκάμαρας και αρνήθηκε να μετακινηθεί. Ο Daines άνοιξε την πόρτα και βρήκε τον θετό του γιο, Gabriel Silva, να υποφέρει από εγκεφαλικό επεισόδιο: Μιλούσε συγκεχυμένα και δεν μπορούσε να κουνήσει τη δεξιά πλευρά του σώματός του.

«Ο Axel πάντα είχε μεγάλη διαίσθηση. Μπορεί να καταλάβει πότε κάτι δεν πάει καλά – όπως αν νιώθουμε πεσμένοι ή αγχωμένοι – και κάνει ό,τι μπορεί για να διορθώσει το πρόβλημα», δήλωσε ο Gabriel. «Εκείνο το πρωί πρέπει να διαισθάνθηκε ότι χρειαζόμουν βοήθεια και έτσι ξύπνησε κάποιον που θα μπορούσε να βοηθήσει».

Ο Gabriel μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα επείγοντα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο για να λάβει εξειδικευμένη φροντίδα από τον Dr. Sabih Effendi, νευροχειρουργό και ειδικό για τα εγκεφαλικά επεισόδια του νοσοκομείου. Ο Gabriel είναι στη «τελευταία χρονιά του στο σχολείο, παίζει ποδόσφαιρο στο πανεπιστήμιο», δήλωσε η συγκλονισμένη μητέρα του. «Και σκεφτόμουν, τι ακριβώς συνέβη; Μια ολόκληρη ζωή γεμάτη σχέδια και όλα φαίνονται διαφορετικά τώρα».

«Δεν θα σκεφτόμασταν να πάμε στο δωμάτιο του Gabriel και να τον ξυπνήσουμε. Είναι έφηβος. Ήταν Σάββατο πρωί. Πήγαμε για ύπνο αργά. Δεν θα σκεφτόμασταν να μπούμε εκεί μέσα μέχρι ίσως το μεσημέρι», πρόσθεσε η Amanda.

Όταν ο Effendi είδε τον Silva, είχε χάσει κάθε ικανότητα να μιλάει και το δεξί του χέρι ήταν εξαιρετικά αδύναμο. Ο τελειόφοιτος του λυκείου υποβλήθηκε σε αγγειογραφία εγκεφάλου και ο γιατρός ανακάλυψε ότι είχε διαχωρισμό αρτηρίας, μια επείγουσα κατάσταση που συμβαίνει όταν σχηματίζεται ένα σχίσιμο στην επένδυση μιας αρτηρίας.

Ο διαχωρισμός της αρτηρίας προκάλεσε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο συμβαίνει όταν αποφράσσεται ένα αιμοφόρο αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου αντιπροσωπεύει το 87% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στον Silva χορηγήθηκαν αντιπηκτικά για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στον εγκέφαλό του το συντομότερο δυνατό. Οι γιατροί είπαν ότι αν λάμβανε ιατρική φροντίδα αργότερα από ό,τι έλαβε, θα ήταν «ανίκανος να είναι λειτουργικός στη ζωή του».

Τώρα ο Άξελ, ο γενναίος σκύλος, δεν φεύγει από το πλευρό του Silva – και η Amanda θέλει να του φτιάξει ένα μίνι μετάλλιο τιμής για να το βάλει στο κολάρο του. «Τώρα έχει αναλάβει να ακολουθεί τον Gabriel παντού», δήλωσε η ίδια. «Τώρα κοιμάται περισσότερο με τον Gabriel και οι πόρτες του Gabriel είναι ανοιχτές για να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει. Πάντα ήταν πολύ ευαίσθητος στα πάντα».