Καταιγισμός εικόνων γεμάτες νόημα, που μερικές φορές τα λόγια είναι περιττά για να τις περιγράψουν. Με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης να έχει ξεσπάσει εδώ και μια εβδομάδα, είναι αδύνατο να μην στραφεί το βλέμμα προς τη φρίκη που βιώνουν οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή.

Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να φαντάζουν πολύ μακριά, αλλά, παράλληλα, είναι τόσο κοντά. Ωστόσο, οι μηχανισμοί άμυνας ξυπνούν και μας οδηγούν στο να εκτιμήσουμε περισσότερο τη ζωή. Γι’ αυτό το λόγο, ακόμα και αν οι εικόνες προκαλούν θλίψη, μόνο μέσα από αυτές και την ευαισθητοποίηση θα μπορέσουμε να σταθούμε και να δούμε αλλιώς τα όσα ζούμε εμείς, σε έναν – όχι και τόσο – μακρινό κόσμο.

Δε χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Ελλάδα: Εκλογές με ανατροπές και εκπλήξεις

Σε ρυθμούς αυτοδιοικητικών εκλογών χορεύει η Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα, με κάποιους δήμους να οδηγούνται αύριο σε δεύτερο γύρο, αύριο, Κυριακή 15/10. Από τον πρώτο γύρο, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, καθώς ενώ σε κάποιους δήμους αναμενόταν αυτοδυναμία από την πρώτη εκλογική διαδικασία, το αποτέλεσμα να κρίνεται ξανά αύριο. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός πως η αποχή και σε αυτές τις εκλογές ήταν μεγάλη, ακόμα και αν από ότι φαίνεται στη φωτογραφία, στα εκλογικά κέντρα έσπευσαν και κάποια σκυλάκια.

Παλαιστίνη: Δεκάδες χρόνια καταπίεσης, χιλιάδες ζωές χαμένες

Ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και μια εβδομάδα μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης, έφερε το θάνατο σε πάνω από 2.500 χιλιάδες ανθρώπους συνολικά, ενώ η μεγάλη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη είναι προ των πυλών. Στη Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή έκτασης 41 χιλιομέτρων (25 μίλια) και πλάτους 10 χιλιομέτρων, και με πληθυσμό 2,2 εκατομμύρια Παλαιστινίους, τα μάτια των παιδιών έχουν δει διάφορα έκτροπα στο πέρασμα του χρόνου.

Ισραήλ: Χιλιάδες νεκροί από την επίθεση της Χαμάς, ενώ αυξάνονται οι αγνοούμενοι

Στιγμές βγαλμένες από εφιάλτη δίχως τέλος βιώνουν οι κάτοικοι του Ισραήλ, οι οποίοι εδώ και μια εβδομάδα σφυροκοπούνται βάναυσα από τους βομβαρδισμούς της Χαμάς. Ειδικότερα, μεγάλο χτύπημα δέχτηκε η πόλη Ασκελόν, αλλά και διάφορα κιμπούτζ της χώρας. Το Ισραήλ αναμένεται να απαντήσει χτυπώντας γερά τη Λωρίδα της Γάζας, με μια άνευ προηγουμένου χερσαία επιχείρηση. Το ερωτηματικό έγκειται στο πόσο θα επεκταθεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την οποία επέφερε ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Αφγανιστάν: 6,3 Ρίχτερ ήταν αρκετά να σκοτώσουν πάνω από 1.000 ανθρώπους

Στα βάθη της Ασίας, στο Αφγανιστάν, σχεδόν ολόκληρη η επαρχία Χεράτ καταστράφηκε ολοσχερώς, μετά από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ. Χιλιάδες ζωές χάθηκαν, με τις περιοχές εκείνες να περνούν τον δικό τους γολγοθά.

Γροιλανδία: Επιτόπια έρευνα στα τεράστια παγόβουνα

Ένα μαγευτικό τοπίο έρχεται κατευθείαν από τη Γροιλανδία, με τα τεράστια παγόβουνα. Όπωςέχει υπολογιστεί, η Γροιλανδία είναι μια χώρα που το 81% της καλύπτεται από πάγο, ενώ τα 9/10 του εδάφους της είναι σκεπασμένα από ένα παχύ στρώμα πάγου, που έχει πάχος από 300 μέτρα στην περιφέρεια ως 3.000 μ. στο εσωτερικό. Στη φωτογραφία, μια ομάδα από το Poseidon Expeditions μελετά το παγόβουνο στο Scoresby Sund.

Ελ Σαλβαδόρ: Μαθήματα συμπεριφοράς σε βαρυποινίτες

Σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ στην Τεκολολούκα, οι κρατούμενοι παρακολουθούν ένα μάθημα κοινωνικής συμπεριφοράς μέσα από το κελί τους, στο οποίο μένουν όλοι μαζί. Αυτές οι φυλακές, έχουν χωρητικότητα 40.000 κρατουμένων και είναι η «μεγαλύτερη φυλακή στην αμερικανική ήπειρο», σύμφωνα με τις αρχές. Ο «πόλεμος» του προέδρου της χώρας κατά των συμμοριών έχει οδηγήσει στη φυλάκιση περισσότερων από 66.000 ανθρώπων και του έχει αποφέρει πρωτοφανή δημοτικότητα, ενώ συγγενείς κρατουμένων αναφέρουν πως κάποιοι αθώοι βρίσκονται ανάμεσα στους ενόχους.

Κίνα: Τέλος για τους αθλητικούς Αγώνες Κίνας

Οι 19οι Ασιατικοί Αγώνες στην Κίνα έφτασαν στο τέλος τους, με τους καλλιτέχνες να κάνουν μια υπέρλαμπρη γιορτή για όσους πήραν μέρος σε αυτούς και όσους τους παρακολούθησαν. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου, με ένα υπερθέαμα να παρουσιάζεται στην τελετή λήξης τους.

Παραγουάη: Χρόνια αγώνων αποτυπωμένα σε ένα πρόσωπο

Οι ιθαγενείς της Παραγουάης, Mbyá Guarani, παρευρέθηκαν στην ετήσια Πορεία Αντίστασης των Ιθαγενών, την Ημέρα της Αντίστασης στην Ασουνσιόν της Παραγουάης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στο παρελθόν, οι Mbyá ήταν μεταξύ των λαών Guaraní που αναγκάστηκαν να πολεμήσουν τόσο στην πλευρά της Παραγουάης όσο και της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Παραγουάης. Οι καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται οι κοινότητες Mbyá είναι ποικίλες. Υπάρχουν ομάδες στα δάση της Παραγουάης και του Gran Chaco που παραμένουν σχετικά απομονωμένες από την κοινωνία.