Έζησε για σχεδόν τρία 24ωρα τη φρίκη του πολέμου στο Ισραήλ. Ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου (7/10) από τις καμπάνες που ηχούσαν και από τις ρουκέτες που χτυπούσαν τη χώρα. Ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα το βράδυ της Τρίτης (10/10) και περιγράφει στο Newsbeast τα όσα δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Αναφερόμενος στους τρομοκράτες της Χαμάς κάνει λόγο για ανθρώπους χωρίς όρια και κανόνες. «Σκότωναν παιδιά στις κούνιες, αποκεφάλισαν γυναίκες. Βίασαν κοπέλες» μας λέει και αναφέρει πως έχουν απαγάγει εκατοντάδες Εβραίους.

Ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος ο οποίος είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Καποδίστριας και ήταν στο Ισραήλ για επαγγελματικούς λόγους εξηγεί πως τα πρώτα λεπτά της επίθεσης όλοι θεώρησαν ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό. Όσα περνούσε όμως η ώρα η κατάσταση άλλαζε…

«Ήμουν στο Ισραήλ για δουλειά. Έμενα στο Kαθολικό Ινστιτούτο απέναντι από την κεντρική πύλη σε ένα δηλαδή πολύ προσβάσιμο σημείο και ασφαλές. Φυλάσσεται από ειδικές δυνάμεις του ισπανικού στρατού και είναι και η έδρα των εκπροσώπων της Καθολικής Εκκλησίας που κατοικούν εκεί. Ξυπνήσαμε από τις καμπάνες που χτυπούσαν συνεχώς και τις σειρήνες. Δεν θεωρήσαμε ότι είναι κάτι σοβαρό γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Το Iron Dome άλλωστε που υπάρχει στο Ισραήλ είναι ιδιαίτερα ασφαλές.

Σε λίγη όμως ώρα άρχισαν να βγαίνουν ειδήσεις ότι έπεσαν περίπου 5.000 ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ και προς την ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό μας ανησύχησε πολύ. Υπήρχαν φήμες και για κάποιους νεκρούς. Αμέσως απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Κάποιες ρουκέτες χτύπησαν την ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλαδή αρκετά κοντά μας» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast το πρωί της Τετάρτης (11/10) ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος.

«Πήγαν στα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ και κατέσφαξαν οικογένειες»

«Μάθαμε ότι έχουν εισέλθει στη χώρα πάνω από 2.500 με 3.000 αντάρτες της Χαμάς. Έπεσε κομμάτι του φράχτη με μπουλντόζα. Υπήρχαν άνθρωποι με βάρκες με φουσκωτά άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν και πήγαν στα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ και κατέσφαξαν οικογένειες. Μπήκαν με ανεμόπτερα.

Η ημέρα αυτή της επίθεσης ήταν πολύ σημαντική για τον εβραϊκό λαό. Η ημέρα του Σαββάτου ήταν μία πολύ μεγάλη γιορτή που γιορτάζουν οι σκηνίτες, δηλαδή ο Θεός τιμώρησε τους Ισραηλινούς και τους είπε για 40 χρόνια δεν θα έχετε πατρίδα θα μένετε σε σκηνές. Αυτό είναι μια μεγάλη γιορτή για του Εβραίους, ήταν πιο χαλαροί» συμπληρώνει.

«Πήγαμε στο καταφύγιο, τα μωρά παιδιά ήταν σε κατάσταση αλλοφροσύνης»

Οι βομβαρδισμοί όπως περιγράφει ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος ήταν και την Κυριακή και τη Δευτέρα συνεχείς. «Χτυπήθηκε πάρα πολύ δυνατά η ανατολική Ιερουσαλήμ και από την Κυριακή το πρωί υπήρχαν συνεχώς (αν και είναι πολύ ελεγχόμενες οι ειδήσεις που βγαίνουν τα ισραηλινά ΜΜΕ) κυρίως στα social media εντολές των επικεφαλής της Χαμάς προς όλους τους Άραβες σε όλο τον πλανήτη να χτυπήσουν απίστους με όποιο μέσο διαθέτουν».

«Δεν χρειαζόταν όπλα, τους έλεγαν ”μπορείτε να σκοτώσετε με όπλα, με μαχαίρια, με αψίδες, με στιλιάρια, με τζάμια”. Οπότε καταλαβαίνετε ήμασταν και εμείς ιδιαιτέρως ανασφαλείς. Δεν νιώθαμε την ασφάλεια που συνήθως νιώθουμε όταν επισκεπτόμαστε το Ισραήλ. Χτυπήθηκε με ρουκέτες και ο αυτοκινητόδρομος.

Την Κυριακή που ήμασταν στο ξενοδοχείο με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μας και οικογένειες άλλων συναδέλφων χτύπησαν οι σειρήνες και μπήκαμε στο καταφύγιο του ξενοδοχείο. Τα μωρά παιδιά ήταν σε κατάσταση αλλοφροσύνης, οι γυναίκες αισθάνθηκαν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ.

Βλέπαμε τους μαύρους καπνούς σε περίπου στα 1.500 μέτρα στην Ιερουσαλήμ. Να ξέρετε ότι η Ιερουσαλήμ δεν χτυπιέται ποτέ γιατί είναι το κέντρο των τριών μονοθεϊστικών εκκλησιών, του Χριστιανισμού, του Εβραϊσμού και του Ισλάμ. Δεν χτυπιέται ποτέ είναι άγραφος κανόνας» επισημαίνει.

«Δεν υπάρχει φρένο σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν κανόνες στους τρομοκράτες»

Αναφερόμενος στα μέλη της Χαμάς μας λέει: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη παρεξήγηση και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι απελευθερωτικός στρατός. Είναι εξτρεμιστές αντάρτες».

«Είναι ακραίοι άνθρωποι. Σκότωναν παιδιά στις κούνιες, αποκεφάλισαν παιδιά και γυναίκες. Βίασαν κοπέλες. Απήχθησαν εκατοντάδες Εβραίοι Ισραηλίτες πολίτες. Δεν σταματούν τις επιθέσεις. Υπάρχει πλέον φόβος παγκόσμιος, δεν είναι φόβος μόνο το Ισραήλ. Τι μπορεί να γίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης; Πρέπει να ενταχθούν οι έλεγχοι» τονίζει ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος.

«Η Ασκελόν βομβαρδίστηκε ανηλεώς, έπεσαν ξενοδοχεία»

«Όταν είχαμε φτάσει στο αεροδρόμιο για πρώτη φορά οι τρομοκράτες ειδοποίησαν να εκκενωθεί η Ασκελόν που βρίσκεται περίπου 30 περίπου χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ. Βομβαρδίστηκε ανηλεώς, έπεσαν ξενοδοχεία. Μας φόβισε το ότι προσπάθησαν να χτυπήσουν το αεροδρόμιο. Αεροδρόμιο ακόμη και σε εμπόλεμες καταστάσεις δεν χτυπιέται. Δεν υπάρχει φρένο σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν κανόνες στους τρομοκράτες. Είναι αποφασισμένοι να σκοτωθούν και δεν υπολογίζουν κανέναν.

Στο αεροδρόμιο υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις ενώ ήταν αρκετά πιο σοβαροί από τους συνήθεις οι ελέγχους» δηλώνει κλείνοντας ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος.

Ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος κατά την επιστροφή του στο Ελευθέριος Βενιζέλος το βράδυ της Τρίτης (10/10)