Όσο καλό και αν κάνει η τηλεργασία ή η υβριδική εργασία σε κάποιους εργαζομένους, άλλο τόσο δεν αρέσει σε ορισμένους διευθυντές. Ένας ακόμα CEO έχει τοποθετηθεί σχετικά με την απομακρυσμένη εργασία, σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερες εταιρείες στις ΗΠΑ ζητούν από τους εργαζομένους να γυρίσουν πίσω στο γραφείο.

Μιλώντας στο συνέδριο Laguna της Morgan Stanley αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Frontier Airlines, Barry Biffle, κατέκρινε την εργασία από το σπίτι, λέγοντας ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν οι άνθρωποι τεμπέληδες και οι εργαζόμενοι λιγότερο παραγωγικοί. «Αυτό δεν αφορά μόνο τη Frontier, αλλά ολόκληρη την κοινωνία», δήλωσε, αρχικά, ο Biffle.

«Κατά την πανδημία, γίναμε τεμπέληδες. Σοβαρά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιτρέπουν στους ανθρώπους όλες αυτές τις ανοησίες, να εργάζονται από το σπίτι, σωστά; Όλα αυτά είναι εκτός ελέγχου. Οπότε πρέπει να φέρουμε τους ανθρώπους πίσω στο γραφείο», υποστήριξε, σύμφωνα με το businessinsider.com.

Αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Frontier, αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες, καθώς η ζήτηση για διεθνή ταξίδια ξεπέρασε φέτος τα εγχώρια ταξίδια στις ΗΠΑ. Τον Αύγουστο, στην πιο πρόσφατη κλήση για τα κέρδη της, η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα ανά επιβάτη για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 127 δολάρια, μια ετήσια μείωση της τάξης του 9%.

Ο Biffle κατηγόρησε τη χαμηλότερη παραγωγικότητα για τα υψηλότερα γενικά έξοδα της αεροπορικής εταιρείας και δήλωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα σε όλες τις εταιρείες. «Όταν εξετάζουμε τα γενικά έξοδα, σε σχέση με το 2019, προσαρμοσμένα για τη χωρητικότητα, είναι δραματικά αυξημένα», δήλωσε ο Biffle. «Γιατί έχω περισσότερους ανθρώπους ανά αεροπλάνο στα γενικά έξοδα από ό,τι είχα το 2019; Είναι επειδή δεν είναι τόσο παραγωγικοί. Δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτό, ακούτε κάθε εταιρεία εκεί έξω να μιλάει για τις προκλήσεις της παραγωγικότητας. Αρκετά! Θα επικεντρωθούμε σε αυτό».

Ο Biffle δεν είναι ο μόνος που προτιμά την εργασία στο γραφείο

Ο Biffle δεν είναι ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που κατακρίνει την εξ αποστάσεως εργασία και αυτούς τους εργαζόμενους. Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών, όπως η Meta, η Amazon, η Apple, η Google, ακόμη και η εταιρεία βίντεο-συνεδριάσεων Zoom, πιέζουν τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο τουλάχιστον για κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Νωρίτερα φέτος, ο Elon Musk αποκάλεσε την τηλεργασία «λάθος ηθικά», λέγοντας σε συνέντευξή του ότι πιστεύει ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι πρέπει «να κατέβουν από το καταραμένο βάθρο με τις βλακείες περί εργασίας από το σπίτι, επειδή ζητούν από όλους τους άλλους να μην εργάζονται από το σπίτι, ενώ αυτοί το κάνουν».

Ο εκατομμυριούχος Αυστραλός διευθύνων σύμβουλος ακινήτων, Τιμ Γκάρνερ, επικρίθηκε από ορισμένους, επειδή δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο κορονοϊός έχει καταστήσει τους εργαζόμενους μη παραγωγικούς και ότι απαιτείται αύξηση της ανεργίας «για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι εργάζονται για τον εργοδότη και όχι το αντίθετο».

Μετά από εκτεταμένες αντιδράσεις, ο Γκάρνερ ζήτησε συγγνώμη με ανάρτηση στο LinkedIn, λέγοντας ότι μετάνιωσε για τα σχόλια και ότι τα σχόλιά του ήταν «δεν έδειξαν ενσυναίσθηση προς τους εργαζόμενους, τους εμπόρους και τις οικογένειες σε όλη την Αυστραλία που επηρεάζονται από αυτές τις πιέσεις του κόστους ζωής και τις απώλειες θέσεων εργασίας».

Ενώ ο Mark Zuckerberg δεν έχει καταγγείλει την εξ αποστάσεως εργασία, η Meta έχει καταστήσει αυστηρότερη πολιτική, λέγοντας αυτό το καλοκαίρι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πηγαίνουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι ορισμένοι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στην εταιρεία και δούλευαν από το γραφείο, είχαν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που εντάχθηκαν και συνέχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, η εταιρεία του οποίου επωφελήθηκε από τους απομακρυσμένους εργαζόμενους που μπορούσαν να εργαστούν από Airbnbs κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει εκφράσει την υποστήριξή του για την πλήρη απομακρυσμένη εργασία. Η Airbnb ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα επιτρέψει στους εργαζόμενους «να ζουν και να εργάζονται από οπουδήποτε» χωρίς απώλεια μισθού, εάν παρέμεναν στις χώρες καταγωγής τους.

Τι αναφέρουν μελέτες

Καθώς η συζήτηση για την εργασία από το σπίτι συνεχίζεται, έχουν προκύψει αντικρουόμενα συμπεράσματα από μελέτες σχετικά με το κατά πόσον η εξ αποστάσεως εργασία συμβάλλει στην παραγωγικότητα. Διαφορετικές μελέτες μετρούν την παραγωγικότητα με διαφορετικούς τρόπους, εξετάζουν διαφορετικούς κλάδους και διάφορα είδη εργασιών και εξετάζουν εργαζόμενους σε διαφορετικές χώρες.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη σε εργαζόμενους στην Ινδία που ασχολούνταν με την εισαγωγή δεδομένων, έδειξε πτώση της παραγωγικότητας κατά 18% όταν εργάζονταν από το σπίτι, ενώ έρευνα που διεξήχθη από τον αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ Prithwiraj Choudhury διαπίστωσε ότι μια υβριδική πολιτική, κατά την οποία οι εργαζόμενοι περνούσαν το 75% του χρόνου τους εργαζόμενοι από το σπίτι, είχε ως αποτέλεσμα τους πιο παραγωγικούς εργαζόμενους.

Πέρα από το μεγάλο ζήτημα της παραγωγικότητας, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υβριδικές πολιτικές που παρέχουν κάποιο επίπεδο ευελιξίας στους εργαζομένους, μπορούν να θεωρηθούν ως προνόμιο. Οι εταιρείες που προσφέρουν τουλάχιστον μία ημέρα απομακρυσμένης εργασίας την εβδομάδα, έχουν καταφέρει να προσλάβουν προσωπικό πιο γρήγορα από εκείνες που δεν το κάνουν, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανάλυση 3.600 εταιρειών. Η έρευνα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα θεωρούν τις υβριδικές συνθήκες εργασίας ίσες με μια αύξηση μισθού κατά 8%, ανέφερε η Journal.