Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δοκίμασε με επιτυχία ένα από τα νέα της «σούπερ όπλα», τον πυρηνικό πύραυλο Burevestnik, τον «Άγγελο Καταιγίδας» όπως μεταφράζεται, ο οποίος θεωρητικά έχει απεριόριστη εμβέλεια, καθώς διαθέτει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα για την κίνησή του.

Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν η τελευταία δοκιμή ήταν επιτυχημένη, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περισσότερες διευκρινήσεις, ούτε να δώσει στοιχεία. Δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν από τους New York Times υποδηλώνουν πως η Ρωσία προετοιμαζόταν αυτή την εβδομάδα για την εν λόγω δοκιμή του αποκαλούμενου και «ιπτάμενου Τσέρνομπιλ».

Ο Burevestnik είναι ένα από τα έξι ρωσικά στρατηγικά «σούπερ όπλα» που είχε παρουσιάσει ο Πούτιν το 2018.

Σε αυτή τη λίστα συγκαταλέγονται τρεις ακόμη πύραυλοι, ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ 3M22 Zircon, που αναπτύσσεται από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, ο βαλλιστικός πύραυλος Kh-47M2 Kinzhal, ένα επίσης υπερηχητικό όπλο, το οποίο πάντως δεν φαίνεται να είχε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα κατά τη χρήση του στον πόλεμο της Ουκρανίας, και ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat, ο αποκαλούμενος στη Δύση και «Σατανάς».

Τη λίστα των «σούπερ όπλων» συμπληρώνουν το Avangard, είναι ένας τύπος κεφαλής για βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να ελιχθούν και να κινηθούν με υπερηχητική ταχύτητα, και η τορπίλη Poseidon.

Μιλώντας για τον πύραυλο Burevestnik το 2018, ο Πούτιν είχε δηλώσει πως ο «stealth πύραυλος κρουζ με πυρηνική κεφαλή και πρακτικά απεριόριστο βεληνεκές, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί απρόβλεπτες διαδρομές πτήσης με δυνατότητα παράκαμψης των γραμμών αναχαίτισης». «Είναι άτρωτος σε κάθε υπάρχουσα και μελλοντική αντιπυραυλική άμυνα. Κανείς στον κόσμο δεν έχει κάτι παρόμοιο», είχε τονίσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως της τελευταίας επιτυχημένης δοκιμής όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, εκτιμάται ότι είχαν προηγηθεί τουλάχιστον 13 ακόμη δοκιμές του πυρηνοκίνητου πυραύλου κρουζ, όλες ανεπιτυχείς, αν και υπήρξαν μπορεί να σημειώθηκαν κάποια μικρά επιτεύγματα, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Τον Αύγουστο του 2019 μια έκρηξη στο πεδίο δοκιμών στη Νιονόσκα προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και Ρώσων μηχανικών, ενώ αυξήθηκαν και τα επίπεδα ραδιενέργειας σε κοντινές πόλεις. Δεδομένης της τοποθεσίας και του μεγέθους της καταστροφής, υπήρξαν εικασίες πως επρόκειτο για μια αποτυχημένη δοκιμή του πυραύλου Burevestnik, τον οποίο το ΝΑΤΟ αναφέρει ως SSC-X-9 Skyfall. Οι πληροφορίες για το περιστατικό ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και οι εικασίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ επισήμως.

Οι εξηγήσεις που έδωσε η Μόσχα ήταν εν μέρει αντικρουόμενες ενισχύοντας τα σενάρια και τις θεωρίες περί συγκάλυψης, ενώ οι ΗΠΑ, βάσει έκθεσης του Οκτωβρίου του 2019, ισχυρίστηκαν πως η έκρηξη προκλήθηκε από μια πυρηνική αντίδραση, η οποία σημειώθηκε «κατά την προσπάθεια ανάκτησης ενός ρωσικού πυρηνικού πυραύλου κρουζ». Η Ουάσιγκτον υπογράμμιζε δε πως «η Μόσχα θα πρέπει να δώσει πολλές απαντήσεις» για το περιστατικό.