Σε κάθειρξη 8,5 ετών καταδικάστηκε σήμερα ένας Ρώσος blogger, για μια ανάρτησή του με την οποία επέκρινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σε άλλη μια ένδειξη της καταστολής σε βάρος όσων αντιτίθενται στον πόλεμο στη χώρα αυτή.

Ο Αλεξάντρ Νοζντρίνοφ κρίθηκε ένοχος από ρωσικό δικαστήριο για «διάδοση ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, με βάση τον αναθεωρημένο ποινικό κώδικα που εφαρμόστηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Net Freedoms Project.

Ο μπλόγκερ διατηρεί ένα κανάλι στο YouTube, μέσω του οποίου επικρίνει συχνά τη συμπεριφορά των αστυνομικών της Τροχαίας. Η Memorial η μεγαλύτερη ρωσική, μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –η οποία έχει μπει επίσης στο στόχαστρο των αρχών– τον χαρακτηρίζει «πολιτικό κρατούμενο».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία επειδή εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τον πόλεμο. Κάποιοι από αυτούς καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές. Μόνο την επόμενη εβδομάδα τα ρωσικά δικαστήρια πρόκειται να εξετάσουν 85 υποθέσεις πολιτικής απόχρωσης.

Η Memorial υπολογίζει ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι σήμερα στη Ρωσία ανέρχονται στους 601.

Σχεδόν όλοι οι γνωστοί αντιφρονούντες έχουν φύγει από τη χώρα ή έχουν φυλακιστεί, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών.