Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 άλλοι τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν γαμήλια δεξίωση στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με «προσωρινό απολογισμό» που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Οι φλόγες κατέστρεψαν την αίθουσα δεξιώσεων όπου χθες Τρίτη το βράδυ ήταν γεμάτη από καλεσμένους σε γάμο στη χριστιανική κωμόπολη Καρακός, γνωστή και με το όνομα Χαμντανίγια.

Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, για την τραγωδία ευθύνονται τα «πυροτεχνήματα» που ερρίφθησαν στο εσωτερικό της αίθουσας, τα «ιδιαίτερα εύφλεκτα οικοδομικά υλικά» από τα οποία ήταν κατασκευασμένη, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου.

Λίγο μετά τα μεσάνυκτα φωτογράφος του AFP είδε να φτάνουν πολλά ασθενοφόρα στο κεντρικό νοσοκομείο της Χαμντανίγια, που βρίσκεται ανατολικά της Μοσούλης. Δεκάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στους διαδρόμους του νοσοκομείου, ανάμεσά τους και συγγενείς των θυμάτων. Άλλοι περίμεναν έξω από ένα φορτηγό ψυγείο στο οποίο ήταν τοποθετημένα σε σάκους τα πτώματα των νεκρών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κλειστές έξοδοι κινδύνου

Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Νινευή, όπου βρίσκεται η Καρακός, «έχουν καταγράψει 100 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες από την πυρκαγιά», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο INA, κάνοντας λόγο για «προκαταρκτικό απολογισμό», ενώ πολλοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σε αντικρουόμενους αριθμούς. «Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν υποστεί εγκαύματα ή έπαθαν ασφυξία», επεσήμανε ο Σάιφ αλ Μπαντρ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για ποδοπάτημα.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται «άνδρες, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Τζαουντάτ Άμπντελ Ράχμαν εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας. Ο Νεζμ αλ Τζουμπούρι, κυβερνήτης της επαρχίας Νινευή, κήρυξε μία εβδομάδα πένθος.

Η Πολιτική Προστασία ανέφερε ότι στην αίθουσα δεξιώσεων υπήρχαν προκατασκευασμένα πετάσματα «ιδιαίτερα εύφλεκτα που δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες ασφαλείας». «Οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν πυροτεχνήματα (στο εσωτερικό), γεγονός που προκάλεσε την πυρκαγιά στην αίθουσα», σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας. Από τις φλόγες «έπεσαν κομμάτια της οροφής, καθώς είχαν χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα εύφλεκτα και χαμηλού κόστους οικοδομικά υλικά», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Η Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για «την έκλυση τοξικών αερίων λόγω της καύσης των πετασμάτων» που περιείχαν πλαστικό.

«Οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές, υπήρχε μόνο η κεντρική είσοδος», δήλωσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Βίντεο από τη γαμήλια τελετή, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να δείχνει φλόγες να τυλίγουν τον στολισμό στην οροφή της αίθουσας, την ώρα που οι φωνές του ενθουσιασμού δίνουν τη θέση τους στις κραυγές του πανικού. Άλλο βίντεο εμφανίζει το ζευγάρι των νεόνυμφων να χορεύει, ενώ κομμάτια καιόμενων υλικών αρχίζουν να πέφτουν από το ταβάνι.

Συλλήψεις

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο στρατηγός Σάαντ Μάαν, δήλωσε ότι «συνελήφθησαν εννέα εργαζόμενοι», ενώ «έχουν εκδοθεί τέσσερα εντάλματα σύλληψης εναντίον των ιδιοκτητών» της αίθουσας. Στο Ιράκ οι κανόνες ασφαλείας γίνονται σπάνια σεβαστοί, τόσο στον τομέα των οικοδομών όσο και των μεταφορών, με αποτέλεσμα στη χώρα να ξεσπούν συχνά θανατηφόρες πυρκαγιές ή να σημειώνονται δυστυχήματα.

Τον Ιούλιο του 2021 πυρκαγιά στην πτέρυγα covid νοσοκομείου στο νότιο Ιράκ είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο, έκρηξη δεξαμενών οξυγόνου είχε προκαλέσει πυρκαγιά σε νοσοκομείο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών «να κινητοποιήσουν όλα τα μέσα διάσωσης» για να βοηθήσουν τα θύματα της τραγωδίας.