Η Ρωσία προσέθεσε σήμερα τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), τον Πολωνό Πιοτρ Χοφμάνσκι, στον κατάλογο των καταζητούμενων προσώπων χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον λόγο. «Καταζητείται στο πλαίσιο ποινικής έρευνας», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στη βάση δεδομένων του για τα καταζητούμενα πρόσωπα στη Ρωσία, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Tass και Ria Novosti.

Το ΔΠΔ εξέδωσε την άνοιξη ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ρόλο του στην αναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αν και η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, ο Ρώσος πρόεδρος εμποδίζεται κατά συνέπεια στις διεθνές μετακινήσεις του εξαιτίας αυτής της απειλής σύλληψης. Έτσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη μετάβαση στη σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική τον περασμένο Αύγουστο.

Από τον Μάιο, η Μόσχα έχει θέσει τον εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, στο κατάλογο των καταζητούμενων προσώπων. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η επίτροπός του για τα παιδιά, Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, κατηγορούνται από το ΔΠΔ για έγκλημα πολέμου λόγω της «παράνομης μεταφοράς» χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες.