Το boho style επέστρεψε. Απόδειξη η πρόσφατη επίδειξη του γαλλικού οίκου Chloé στην εβδομάδα μόδας στο Παρίσι, με τις αέρινες μπλούζες, τα βολάν και τα ουδέτερα χρώματα να κυριαρχούν στο πρώτο show της νέας δημιουργικής διευθύντριας της Chloé, Chemena Kamali.

Η Chloé έχει μακρά παράδοση στον σχεδιασμό ανέμελων και θηλυκών ρούχων που τόσο αγαπούν οι boho fans, γράφει η Guardian. Για τη συγκεκριμένη συλλογή, η Kamali άντλησε έμπνευση από τη δουλειά του Karl Lagerfeld της δεκαετίας του ’70, παρουσιάζοντας μπότες πάνω από το γόνατο, κρόσσια και σιφόν. Μετά το σόου η Kamali μίλησε για το πώς το boho look της Chloé δεν ήταν καθόλου επιπόλαιο, αλλά αντιθέτως μεταφραζόταν σε ελευθερία για τις γυναίκες.

«Η Gaby Aghion [ιδρύτρια της Chloé τη δεκαετία του ’50] έδινε σημασία στην ελαφρότητα. Ήθελε οι γυναίκες να μπορούν να κινούνται και να πηγαίνουν στη δουλειά», είπε η Kamali. «Και αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, είχαμε ακόμα μία στιγμή απελευθέρωσης στην εξέλιξη της θηλυκότητας».

Σύμφωνα με την Kamali, ένα χαρακτηριστικό της Chloé είναι η νοσταλγία: «Πρόκειται για σχέδια του παρελθόντος που σε κάνουν να νιώθεις κάτι, συνδυασμένα με τη δύναμη του σήμερα και το πώς, ως γυναίκες, νιώθουμε σήμερα». Αυτή είναι αναμφισβήτητα και η ουσία του boho style: ένα look που βουτάει στα στυλ του παρελθόντος για να αναδείξει το κατάλληλο ρετρό για το τώρα.

Η Kamali πήρε τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκο Chloé τον Οκτώβριο, μετά την παρουσίαση της τελευταίας συλλογής της προκατόχου της, Gabriela Hearst. Η απόφαση χαιρετίστηκε ως θετική κίνηση για τη βιομηχανία της μόδας, αφού σχεδόν όλες οι top θέσεις των πιο διάσημων οίκων ανήκουν πλέον σε άνδρες.

Αν συνέβαινε όμως το ίδιο και στην Chloé, θα προκαλούσε έκπληξη. Η συγκεκριμένη φίρμα είναι ταυτισμένη με μία αισθητική που είναι θηλυκή μεν, αναγνωρίζει δε την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής των γυναικών. Η παράδοσή της θέλει γυναίκες που σχεδιάζουν για γυναίκες, με τον Lagerfeld να αποτελεί τη σπάνια εξαίρεση. Για τον οίκο έχουν σχεδιάσει επίσης οι Phoebe Philo, Stella McCartney, Clare Waight Keller και Martine Sitbon.

Η Kamali είναι μια άξια προσθήκη σε αυτόν τον κατάλογο. «Η Chloé έχει να κάνει με το συναίσθημα και τη γυναικεία ενέργεια», δήλωσε στα παρασκήνια. «Πάντα έλεγα ότι θα ήθελα πολύ να ξαναθυμηθώ τα συναισθήματα που είχα όταν ερωτεύτηκα την Chloé πριν από περίπου 20 χρόνια».