Η εφαρμογή λαδιού στα μαλλιά αποτελεί βασική πρακτική της Αγιουρβέδα, μιας αρχαίας θεραπευτικής φιλοσοφίας που αναπτύχθηκε στην Ινδία πριν από 3.000 χρόνια.

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα οφέλη της χρήσης λαδιού για τα μαλλιά, με κορυφαίο παράδειγμα το γεγονός ότι το hashtag #hairoiling έχει σήμερα πάνω από 600 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, σύμφωνα με το thelist.com, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Σε μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε από το International Journal of Trichology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έλαια μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά να διατηρήσουν την υγρασία, η οποία είναι απαραίτητη για να αποκτήσουν τη λάμψη και τη δύναμη που όλοι θέλουμε. Ο διάσημος στυλίστας Mark Townsend εξήγησε στο Forbes χαρακτηριστικά «Θα μπορούσα να απαριθμήσω πιθανώς 20 οφέλη από τη χρήση ενός λαδιού για τα μαλλιά».

Ωστόσο, αν και το λάδι μαλλιών έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραστικά την υγεία των μαλλιών σας, αυτό ισχύει μόνο αν το εφαρμόζετε σωστά.

Ποιο λάδι να χρησιμοποιήσετε

Έλαιο τεϊόδεντρου

Η εφαρμογή λαδιού στα μαλλιά σας θα μπορούσε να είναι η λύση που αναζητάτε για να αντιμετωπίσετε τα θαμπά ή σπασμένα μαλλιά σας. Ωστόσο, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον συγκεκριμένο τύπο και τις ανάγκες των μαλλιών σας προτού επιλέξετε αυτό το είδος περιποίησης για τα μαλλιά σας.

Για παράδειγμα, αν τα μαλλιά σας χρειάζονται υγρασία, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έλαιο argan ή έλαιο jojoba. Αν ελπίζετε να μακρύνετε και να δυναμώσετε τα μαλλιά σας, το έλαιο κέδρου, το έλαιο φασκόμηλου ή το έλαιο δενδρολίβανου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Πώς να εφαρμόζετε σωστά το λάδι στα μαλλιά σας

Έλαιο μαλλιών

Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλετε να υπερκορεστούν τα μαλλιά σας σε λάδι, αλλά θέλετε σίγουρα να διασφαλίσετε ότι απορροφάται αποτελεσματικά. Σε συνέντευξή του στο Vegamour, ο εμπειρογνώμονας μαλλιών Ghanima Abdullah δήλωσε ότι αν χρησιμοποιείτε λάδι ως μάσκα μαλλιών «τυλίξτε τα μαλλιά σας με μια πετσέτα και κοιμηθείτε με αυτή. Θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι ώρες για να διεισδύσει το λάδι μαλλιών στον άξονα της τρίχας σας και να δυναμώσει τα μαλλιά σας».

Ο Abdullah προειδοποίησε ότι αν κάνετε μάσκα μαλλιών, θα χρειαστεί να κάνετε αυτή τη διαδικασία μόνο μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε λάδι για να στοχεύσετε το τριχωτό της κεφαλής σας, μπορείτε να το εφαρμόζετε έως και τρεις φορές την εβδομάδα.

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά το κάνετε, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζετε το λάδι στα μαλλιά σας θα πρέπει συνήθως να είναι ο ίδιος. Η πιστοποιημένη τριχολόγος Bridgette Hill εξήγησε χαρακτηριστικά στο Byrdie: «Αφιερώστε τρία έως πέντε λεπτά κάνοντας μασάζ με το κατάλληλο λάδι στο τριχωτό της κεφαλής για να μαλακώσετε τα κύτταρα του δέρματος, να κάνετε απολέπιση και να απομακρύνετε τα υπολείμματα για να ενθαρρύνετε τη ροή του αίματος».

Αυτή η συνήθεια όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μαλλιών σας, αλλά είναι, επίσης, μια χαλαρωτική αλλά σύντομη μορφή αυτοφροντίδας που μπορείτε να ενσωματώσετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας.