Ο κουρκουμάς, αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο μπαχαρικό είναι ευρέως γνωστό ως ένας τρόπος για να προσθέσετε γεύση στα αγαπημένα σας γεύματα ή ποτά, ή ως συμπλήρωμα που μπορείτε να πάρετε σε μορφή κάψουλας. Τι λέει όμως η έρευνα για τα οφέλη του κουρκουμά ως προς την απώλεια βάρους, σύμφωνα με το eatthis.com;

Τι είναι ο κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το τζίντζερ και η ρίζα του κουρκουμά μοιάζει πολύ με τη ρίζα του τζίντζερ. Σύμφωνα με το National Center for Complimentary and Integrative Health, το φυτό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως αγιουρβεδική ιατρική (μια παραδοσιακή πρακτική που ενσωματώνει ολιστική ιατρική) στην Ινδία και την Κίνα ως βοήθημα για αναπνευστικά και αρθρικά προβλήματα. Τώρα, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα κουρκουμά για να βοηθήσουν σε πολλά φλεγμονώδη ζητήματα.

Δεν χρησιμοποιείται όμως μόνο ως συμπλήρωμα. Αν και ξεκινάει σε μορφή ρίζας, αυτό που πιθανότατα γνωρίζετε είναι η φωτεινή κίτρινη σκόνη που πωλείται στα παντοπωλεία και χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε πολλά κάρυ. Η κουρκουμίνη, η οποία είναι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στον κουρκουμά, είναι αυτή που δίνει σε αυτή τη σκόνη την κίτρινη απόχρωση, καθώς και τις περισσότερες από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Μεγάλο μέρος της έρευνας που θα δείτε σχετικά με τα οφέλη του κουρκουμά θα συζητήσει συνήθως τις ιδιότητες της κουρκουμίνης ως κύριο συστατικό του. Με αυτό το δεδομένο, πώς ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσεις ως προς την απώλεια βάρους;

Ο κουρκουμάς περιέχει ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της απώλειας βάρους

Ρόφημα με κουρκουμά

Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να μειώσει το λίπος της κοιλιάς. Αν και χρειάζονται πολύ περισσότερες έρευνες, ορισμένες μικρές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι οι βιοδιαθέσιμες μορφές συμπληρώματος κουρκουμίνης μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη σύνθεση του σώματος.

Μια μελέτη του 2015 σε υπέρβαρα άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα απώλειας βάρους σε ένα πρόγραμμα διατροφής 30 ημερών και αλλαγής του τρόπου ζωής έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση 800 χιλιοστογραμμαρίων κουρκουμίνης για 30 ημέρες οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις του βάρους, του σωματικού λίπους και της περιφέρειας των γοφών και της μέσης.