Είναι γεγονός ότι η σκόνη παραμονεύει σε κάθε σπίτι, ενώ δεν είναι και το καλύτερο πράγμα τόσο για την αισθητική του χώρου σας, όσο και για την υγιεινή του. Η σκόνη επηρεάζει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών και ασθενειών, γι’ αυτό και το τακτικό ξεσκόνισμα όλων των γωνιών και επιφανειών του σπιτιού σας δεν θα βελτιώσει μόνο την εμφάνιση του σπιτιού σας αλλά και την υγεία σας.

Πώς να ξεσκονίζετε πιο αποτελεσματικά

Ξεσκόνισμα

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το ξεσκόνισμα περιλαμβάνουν το ξεσκόνισμα από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα, τη χρήση πανιών από μικροΐνες και τον καθαρισμό των εργαλείων σας μετά από κάθε χρήση.

Μπορείτε, επίσης, να αποτρέψετε τη συσσώρευση σκόνης σφουγγαρίζοντας τα πατώματα και τις σανίδες με μια υγρή σφουγγαρίστρα και καταπολεμώντας τα ακάρεα της σκόνης που εγκαθίστανται στα ρούχα με έλαιο ευκαλύπτου. Τι γίνεται όμως με τη μείωση της ποσότητας της σκόνης που μπαίνει στο σπίτι εξ αρχής; Αν και δεν είναι δυνατόν να αποφύγετε εντελώς τη σκόνη, υπάρχουν τρόποι να την κρατήσετε υπό έλεγχο. Δείτε πώς μπορείτε να αποτρέψετε την είσοδο της σκόνης στο σπίτι σας και να κάνετε την αγγαρεία του ξεσκονίσματος πιο εύκολα διαχειρίσιμη.

Πώς εισέρχεται η σκόνη στο σπίτι

Μάχη με τη σκόνη: Γιατί εμφανίζεται τόσο γρήγορα μετά το ξεσκόνισμα

Η σκόνη αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια ύλης και προέρχεται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό τμήμα του σπιτιού. Το μεγαλύτερο μέρος της, ωστόσο, προέρχεται από το εξωτερικό, με τα δύο τρίτα της σκόνης στο σπίτι να μπαίνουν μέσα. Αυτό συνήθως προκαλείται από τον αέρα που αφήνουμε να μπει μέσα και τα παπούτσια με τα οποία κυκλοφορούμε στο σπίτι μας.

Η σκόνη εισέρχεται στο σπίτι από τις πόρτες, τα παράθυρα και τους αεραγωγούς. Με αυτόν τον τρόπο εισέρχονται στο σπίτι ακάρεα σκόνης, γύρη, σωματίδια ζώων και χώματος και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτά.

Πώς να το προλάβετε

Παπούτσια μπροστά στην ρξ΄πωπορτα

Ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε την είσοδο της σκόνης στο σπίτι είναι να προσέχετε τι αφήνετε ή τι φέρνετε στο σπίτι. Μπορείτε να το κάνετε αυτό έχοντας σε όλα τα σημεία εισόδου πατάκια για να σκουπίζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι. Αν είναι δυνατόν, μπορείτε, επίσης, να έχετε μια πολιτική απαγόρευσης των παπουτσιών εντός σπιτιού και να βρείτε έναν τρόπο να τα κρατάτε τακτοποιημένα στην πόρτα έξω από το σπίτι σας.

Οι τριχωτοί φίλοι μπορούν, επίσης, να φέρουν σωματίδια με τη γούνα και το δέρμα τους, γι’ αυτό καλό είναι να τους βουρτσίζετε τακτικά.

Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε την είσοδο της σκόνης στο εσωτερικό του σπιτιού σας είναι να προσέχετε τα παράθυρα και τις πόρτες. Αν βλέπετε περισσότερη σκόνη από ό,τι συνήθως, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά στα παράθυρα και τις πόρτες σας.

Θα πρέπει, επίσης, να σκεφτείτε πόσο αφήνετε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά. Το να τα ανοίγετε για να μπορεί να κυκλοφορεί φρέσκος αέρας στο σπίτι το χειμώνα είναι υπέροχο, αλλά να είστε προσεκτικοί όταν έρχεται η εποχή των αλλεργιών!