Η πρακτική της γιόγκα ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια στη βόρεια Ινδία, σύμφωνα με τη Yoga Basics. Οι αρχικές πόζες και οι πνευματικές διδασκαλίες, οι τελευταίες εκ των οποίων έδιναν έμφαση στη θυσία του «εγώ», συλλέχθηκαν προσεκτικά και μεταγράφηκαν σε πάνω από 200 εκδοχές, με τους ένθερμους υποστηρικτές της γιόγκα σήμερα να μπορούν να βρουν αυτή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Μία από αυτές και η γιόγκα προσώπου, η οποία συσχετίζεται με την πρόληψη των ρυτίδων.

Γιόγκα προσώπου

Τι είναι η γιόγκα προσώπου

Ακόμη και με τον τόσο εκσυγχρονισμό που περιβάλλει την πρακτική της γιόγκα, ωστόσο, εξακολουθούν να μας προκαλούν έκπληξη νέοι όροι όπως η face yoga (γιόγκα προσώπου). Η γιόγκα προσώπου είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. «Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε μια στιγμή αυτοφροντίδας όπου βελτιώνετε την κυκλοφορία του αίματος για υγιή λάμψη και μειώνετε το άγχος και την ένταση στο πρόσωπό σας», είπε η Elsa Jungman, επιστήμονας, ειδικός στο μικροβίωμα και υποστηρικτής της γιόγκα προσώπου με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, στο Everyday Health. Ενώ η γιόγκα προσώπου φαίνεται να έχει μια ηρεμιστική επίδραση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ρυτίδων;

Γιόγκα προσώπου

Η γιόγκα προσώπου μπορεί να βοηθήσει το υπόλοιπο σώμα σας να χαλαρώσει

Ο στόχος της γιόγκα προσώπου είναι να αφήσουμε την ένταση στους μύες του προσώπου μας που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες. «Όλες αυτές οι καθημερινές δραστηριότητες προκαλούν μοτίβα στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το πρόσωπό μας και τους συγκεκριμένους μύες που επιστρατεύουμε», είπε ο Δρ. Jungman στο Everyday Health. Προσθέτοντας, «Γι’ αυτό θέλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην απελευθέρωση και την απαλότητα των προσώπων μας για να αφήσουμε αυτά τα μοτίβα και οποιαδήποτε συγκρατημένη ένταση του προσώπου». Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η γιόγκα προσώπου θα αποτρέψει τις ρυτίδες ή άλλες μορφές γήρανσης στο πρόσωπο.

Γιόγκα προσώπου

Ακόμα κι αν η πρόληψη των ρυτίδων δεν βρίσκεται στην κορυφή ή στο κάτω μέρος της λίστας προτεραιοτήτων σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι μύες του προσώπου μας συνδέονται με το υπόλοιπο σώμα μας. Και η στοχευμένη χαλάρωση του προσώπου μπορεί να βοηθήσει και το υπόλοιπο σώμα να χαλαρώσει. «Το κεφάλι και το πρόσωπο περιέχουν τα περισσότερα από τα κύρια αισθητήρια όργανα μας -τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα», εξήγησε στο Byrdie η Melissa Murphy, εκπαιδεύτρια γιόγκα προσώπου και δασκάλα γιόγκα επί 15 χρόνια. «Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ολόκληρο το σώμα», πρόσθεσε. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μορφές γιόγκα, η Murphy συνεχίζει να λέει ότι μπορείτε να βρείτε τον δικό σας τύπο ή να δημιουργήσετε τη δική σας πρακτική στο σπίτι.