Διήμερο ανοιχτής ενημέρωσης και συζήτησης διοργανώνει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο τη συζήτηση και την εξαγωγή συμπερασμάτων του Προγράμματος σχετικά με το ζήτημα της βίας – κάθε μορφής – εναντίον των γυναικών στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Με αφορμή την ολοκλήρωση του διετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «Βία ενάντια στις γυναίκες στην εργασία… ας μιλήσουμε γι’ αυτό!», την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου (ώρες 13:00 – 19:00) και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου (ώρες 10:00 – 14:00) η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας διοργανώνει και σας προσκαλεί σε ένα διήμερο ανοιχτής ενημέρωσης και συζήτησης, πάνω στα συμπεράσματα και πορίσματα του Προγράμματος σχετικά με το ζήτημα της βίας – κάθε μορφής – εναντίον των γυναικών στους χώρους εργασίας. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (Λεωφ. Αμαλίας 23, Αθήνα).

Το παραπάνω Πρόγραμμα υλοποιήθηκε στη διάρκεια 2 ετών (Ιανουάριος 2009 – Δεκέμβριος 2010) και υπάγεται στα πλαίσια του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ΔΑΦΝΗ ΙΙΙ (2007-2013)» που θέτει ως στόχο «την πρόληψη, την αντιμετώπιση της βίας ενάντια στα παιδιά, στους νέους και στις γυναίκες και την προστασία των θυμάτων και των ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο». Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Την Ελληνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα ανέλαβε η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ.), ενώ υπεύθυνος για την υλοποίηση και το συντονισμό του Προγράμματος είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ψυχική Υγεία (Mental Health Europe).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βία κατά των γυναικών στο χώρο εργασίας είναι πολύ πιθανό να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία (άγχος, κατάθλιψη, προσωπική απόσυρση, επικίνδυνες συμπεριφορές, ροπή σε ατυχήματα, κατάχρηση ουσιών, ψυχοσωματικά νοσήματα κτλ), οδηγώντας σε πιθανή μακροχρόνια ανεργία και εν τέλει στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. ως εθνικός εταίρος για το πρόγραμμα συλλέγοντας πληροφορίες για την τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα και για τους τρόπους που αυτή αντιμετωπίζεται, παρατήρησε τα ακόλουθα:

• έλλειψη οργανωμένων καταγραφών (μεγάλο χάσμα μεταξύ επίσημων και ανεπίσημων στοιχείων),

• μεγάλο πρόβλημα υπο-καταγραφής (under-reporting) και έλλειψη οργανωμένων στοιχείων,

• έλλειψη επίγνωσης για το πρόβλημα τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους (κυρίως για το θέμα της ηθικής παρενόχλησης που συγχέεται συχνά με την κακοδιοίκηση, την έλλειψη κουλτούρας στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και με τον γενικότερο κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων),

• φόβο των εργαζομένων να καταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές ,

• έλλειψη μηχανισμών και πρόληψης και αντιμετώπισης,

• έλλειψη της σύνδεσης αυτών των φαινομένων στην εργασία με τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που προκαλούνται ως συνέπεια στους εργαζομένους,

• νομικά κενά και ασάφειες.

Δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα στη χώρα μας και κυρίως αυτή την περίοδο εντείνονται λόγω: της συνολικότερης κρίσης στις εργασιακές σχέσεις, της έλλειψης παιδείας όσον αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών επιχειρήσεων (90% μικρές-μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις), την επιμένουσα πατριαρχική νοοτροπία. Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα αυτής της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας περιμένουμε στις ημέρες ανοιχτής ενημέρωσης την Παρασκευή 19 και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 στο Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (Λεωφ. Αμαλίας 32, Αθήνα), προκειμένου να σας ενημερώσουμε από κοντά για το θέμα της βίας ενάντια των γυναικών στους χώρους εργασίας, και να ακούσουμε τις απόψεις σας».

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ‘Η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

• κα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΙΤΣΙΟΥ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – Email:[email protected] – Τηλ. 210 92 14 816.

• κα. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. – Email: [email protected] – Τηλ. 210 92 14 816.