Όταν ένας επί χρόνια σύντροφος σε προδίδει, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Μπορείς όμως να το ξεπεράσεις με τον καιρό. Αναγνώστες του βρετανικού Guardian μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες.

Η Σάρα και ο σύζυγός της βρίσκονταν σε ένα ταξίδι στον κόσμο όταν εκείνη διάβασε ένα μήνυμα στο τάμπλετ του, το οποίο την έκανε να καταρρεύσει στο πάτωμα του σκάφους τους. Ήταν από έναν άντρα σε ένα γκέι πορνογραφικό σάιτ. Της αποκάλυψε την προδοσία του συζύγου της, καθώς και τη μακροχρόνια σχέση με έναν παντρεμένο άντρα.

Είχαν χαλάσει τις οικονομίες μιας ζωής σε αυτό το ταξίδι και εκείνη είχε μόλις γίνει 65 ετών όταν ανακάλυψε ότι ο άνθρωπός της είχε παραβιάσει τον όρκο που είχε δώσει σε εκείνη.

Η Σάρα είναι μία από τις αναγνώστριες που απάντησαν στο κάλεσμα της βρετανικής εφημερίδας να μοιραστούν τις εμπειρίες τους πάνω στην προδοσία.

Μετά το αρχικό σοκ, η Σάρα συμφώνησε να παρακολουθήσουν εντατική συμβουλευτική ζευγαριών. Στη συνέχεια πέρασαν κάποιο χρόνο χώρια. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή της που έμενε μόνη. Τελικά αποφάσισε να επιστρέψει πίσω σε εκείνο το απομονωμένο λιμανάκι όπου είχε μάθει την αλήθεια και να επιστρέψουν μαζί το σκάφος πίσω στο σπίτι τους.

Στην αρχή, παρακολουθούσε όλες του τις συσκευές. Περιγράφει «μια πληγή που φούσκωνε. Τότε άρχιζε να επουλώνεται, μετά φούσκωνε λίγο περισσότερο, μετά επουλωνόταν ξανά. Και τώρα υπάρχει μόνο μια ουλή. Αλλά υπάρχει ακόμα μια ουλή, μπορείς να τη δεις».

Η αλήθεια είναι πως η σχέση τους είναι ανεπανόρθωτα κατεστραμμένη. Μια δεκαετία μετά, δεν κάνουν σεξ – με κανέναν. Εκείνη λυπάται που ο σύζυγός της, ο οποίος κρυφά πάντα ένιωθε ότι ήταν ομοφυλόφιλος, «δεν ανοίχτηκε για τη σεξουαλικότητά του και δεν ακολούθησε αυτή τη ζωή».

Αλλά αναγνωρίζει ότι αυτή ήταν και είναι η επιλογή του. Ο καθένας έκανε την επιλογή του. «Είμαστε το είδος των ανθρώπων που θα μπει σε ένα βιβλιοπωλείο και θα καταλήξει στο ταμείο με το ίδιο βιβλίο στα χέρια. Αποφασίσαμε ότι η ζωή μας μαζί είναι καλύτερη από τη ζωή που θα είχαμε αν ήμασταν χώρια».

Η ιστορία της Ολίβια

Η Ολίβια ήταν πρωτοετής στο πανεπιστήμιο όταν γνώρισε τον γοητευτικό άντρα που θα την πρόδιδε αργότερα. Ήταν μαζί λίγους μήνες όταν στο τάμπλετ του άνοιξε μια σελίδα γνωριμιών με κωδικούς. Όταν τον αντιμετώπισε, εκείνος υποστήριξε ότι ήταν από την εποχή που ήταν μόνος του. «Δεν είχα τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό μου να πω: “ξέρεις κάτι, λες μ@@@κίες, λες ψέματα”. Έτσι έμεινα μαζί του».

Όταν πήρε το πτυχίο, μετακόμισαν στα προάστια. Πάντα ένιωθε ότι κάτι δεν πάει καλά. Οκτώ χρόνια μετά, διάβαζε τα μηνύματά του, τα οποία είχαν μια υπόνοια απιστίας. «Ήταν τόσο άσχημο. Γελούσε στα μούτρα μου. Μου έλεγε: Είσαι τρελή». Πήγε να μείνει για λίγες ημέρες με τη θεία της.

Ενώ βρισκόταν εκεί έμαθε ότι ήταν σε σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα. «Ήταν μια παράξενη στιγμή ηρεμίας. Είχα αποδείξεις, μετά από χρόνια, είχα επιτέλους την αλήθεια».

Μετακόμισε με τη θεία της και άρχισε θεραπεία. Έμεινε μόνη της για έναν χρόνο. Δυσκολεύεται να δώσει τη συμβουλή της: «Μετά από μια προδοσία δεν διαλέγεις σωστά τον σύντροφό σου. Πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να είναι δυστυχισμένος για κάποιον καιρό γιατί μαθαίνεις πολλά για τον εαυτό σου».

«Τα θέματα εμπιστοσύνης που είχα είχαν να κάνουν με εμένα. Ήξερα βαθιά μέσα μου ότι η σχέση δεν ήταν σωστή αλλά φοβόμουν να φύγω γιατί ποτέ δεν είχα υπάρξει μόνη».