«Ήταν Απρίλιος του 2019. Ήμουν επτά μηνών έγκυος και σε ένα κατάστημα Topshop, ψάχνοντας για κάτι μεγάλο στο οποίο θα χωρέσει το σώμα μου». Έτσι ξεκινά το κείμενό της η συντάκτρια μόδας της βρετανικής Guardian, Morwenna Ferrier.

«Ένιωσα ναυτία στα Topshop»: Γιατί μια συντάκτρια μόδας σταμάτησε να αγοράζει καινούργια ρούχα, είναι ο τίτλος του κειμένου της.

Η ίδια συνεχίζει, γράφοντας: «Φορούσα ένα φόρεμα εγκυμοσύνης που, αν με είχατε δει έγκυο, θα αναγνωρίζατε – ένα φτηνό με κόκκινο φλοράλ που εξαπλωνόταν όσο εξαπλωνόμουν κι εγώ. Με είχε βολέψει, αλλά ήμουν αποφασισμένη να αγοράσω κάτι για να βγάλω τους επόμενους μήνες.

Ήμουν μέσα για 20 λεπτά, κινούμενη αργά ανάμεσα στα ρούχα όταν άρχισα να νιώθω την ανάσα μου να κόβεται και μετά ναυτία. Κανένα από αυτά δεν ήταν ασυνήθιστο στην εγκυμοσύνη, έτσι έφυγα από το κατάστημα ρούχων για να βρω ένα παγκάκι. Δεν χρειάστηκε, μόλις βγήκα έξω ξαφνικά ηρέμησα. Συνειδητοποίησα ότι δεν είχε να κάνει με το μωρό. Είχε να κάνει με όλα αυτά τα πράγματα – τις σειρές και σειρές από πράγματα».

Ήταν τα φορέματα μαζικής παραγωγής που της προκάλεσαν αυτά τα συναισθήματα, όπως λέει. «Τα πάντα είναι εμπορευματοποιημένα και τίποτα δεν είναι βιώσιμο. Η αλήθεια με εξέπληξε. Δύο χρόνια αργότερα, αυτό το φτηνό φόρεμα είναι ένα από τα τελευταία καινούργια ρούχα που έχω. Τα μόνα ρούχα που αγοράζω είναι από δεύτερο χέρι».

Προτιμάει τον όρο «μεταχειρισμένα», σημειώνει, γιατί αυτό ακριβώς είναι. Και σύμφωνα με την ίδια, τα μεταχειρισμένα ρούχα, ακόμη και γνωστών σχεδιαστών, έχουν καλή τιμή και αντέχουν περισσότερο από άλλα καινούργιο στο ίδιο κόστος.

Το σχέδιό της ήταν το εξής: να αγοράζει νέα εσώρουχα ή αθλητικά παπούτσια, αλλά τίποτα άλλο. «Αν ήθελα πραγματικά ένα νέο φόρεμα, θα έπρεπε αυτό να είναι παλιό. Αν λύγιζα – κάτι που έγινε δύο φορές – απλώς θα προχωρούσα».

«Ορισμένες εταιρείες ένδυσης έχουν αρχίσει να τροποποιούν τις πρακτικές τους. Η βιωσιμότητα έχει μετατραπεί σε κανονικότητα. Αυτό είναι αξιέπαινο, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σαν παγίδα – τα νέα πράγματα εξακολουθούν να είναι νέα πράγματα, ανεξάρτητα από το πόσο βιώσιμα ντύνεσαι. Κατά μέσο όρο, το 40% των ρούχων στις ευρωπαϊκές ντουλάπες δεν φοριούνται», τονίζει.