Ερμηνευτικό λεξικό για το κλάμα του μωρού και τι αυτό κάθε φορά σημαίνει, ό,τι κι αν σας λένε οι παλιοί, δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, οι δέκα συνηθέστεροι πιθανοί λόγοι που «τσεκάροντάς» τους έναν προς έναν είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε αυτό τελικά που θέλει το μωρό σας να πει.

1. Πείνα: Το πρώτο πράγμα που οι γονείς σκέπτονται όταν ακούν το μωρό να κλαίει είναι ότι αυτό πεινάει. Πριν το κλάμα της πείνας, ωστόσο, υπάρχουν άλλα σημάδια που εκδηλώνουν τα μωρά, τα οποία θα μάθουν σιγά-σιγά να αναγνωρίζουν οι νέοι γονείς: κάνουν φασαρία, πλαταγίζουν τα χείλη τους, αναζητούν το δάχτυλο του γονιού όταν το νιώσουν στο μάγουλό τους και βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους.

2. Πάνα: Πολλά μωρά ειδοποιούν αμέσως όταν θέλουν να «αλλαχθούν». Άλλα μπορούν να αντέξουν λίγη ώρα παραπάνω μία βρώμικη πάνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι εύκολο να αναγνωρίσετε την ανάγκη τους αυτήν και να τα κάνετε να νιώσουν καλύτερα.

3. Ύπνος: Πράγματι, τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Όχι, όμως, όλα τα μωρά και όχι πάντα. Πολλά νεογέννητα δημιουργούν μεγάλο σαματά όταν είναι υπερβολικά κουρασμένα και θέλουν να κοιμηθούν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λένε οι ειδικοί, είναι να βάζετε το μωρό σας για ύπνο με το που βλέπετε το πρώτο χασμουρητό. Ειδικά ένα μεγαλύτερο μωρό, όσο κι αν κλάψει στην αρχή, επειδή δεν θα είναι μέλος της συντροφιάς πια, κάποια στιγμή θα κουραστεί και θα αποκοιμηθεί.

4. Αγκαλιές: Τα μωρά θέλουν συνεχώς χάδια και αγκαλιές. Θέλουν να βλέπουν το πρόσωπο των γονιών τους, να ακούν την φωνή τους και τον χτύπο της καρδιάς τους, ενώ μπορούν ακόμα και να αναγνωρίσουν την μυρωδιά τους. Το κλάμα είναι λοιπόν ένας τρόπος να ζητούν από τους γονείς να τα κρατούν αγκαλιά.

Πολλοί γονείς, βέβαια, φοβούνται μήπως καλομάθουν το μωρό τους με τις πολλές αγκαλιές, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Για να μην επιβαρύνετε υπερβολικά τα χέρια και τη μέση σας, είναι προτιμότερο να κρατάτε αγκαλιά το μωρό σας όταν αυτό βρίσκεται στο μάρσιπο.

5. Πονόκοιλος: Οι πόνοι και οι ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα -π.χ. τα αέρια και οι κολικοί- κάνουν πολλά μωρά να κλαίνε γοερά για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Οι ειδικοί, συγκεκριμένα, λένε ότι αυτή η μυστηριώδης πάθηση με το όνομα «κολικός» εμφανίζεται ως απαρηγόρητο κλάμα για τουλάχιστον τρεις ώρες τη μέρα, τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα και τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Αν το μωρό σας κλαίει και δείχνει ενοχλημένο αμέσως μετά το φαγητό, πιθανότατα νιώθει πόνους στην κοιλίτσα του. Ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας σχετικά με το τι μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας για να το ανακουφίσετε (π.χ. κάποιο χαλαρωτικό αφέψημα).

Ακόμα, υπάρχει περίπτωση το μωρό να κλαίει επειδή θέλει να αεριστεί. Για να το βοηθήσετε, ακουμπήστε το ξαπλωμένο στην πλάτη του, σηκώστε του τα ποδαράκια και κινείστε τα κυκλικά, σα να έκανε ποδήλατο. Είναι πιθανό μετά από λίγο να αεριστεί και να του περάσουν όλα. Τέλος ελέγξτε μήπως φοράει κάποιο ρούχο που το στενεύει στην κοιλιά και του δημιουργεί ενοχλήσεις.

6. Ρέψιμο: Το ρέψιμο δεν είναι υποχρεωτικό. Αν, όμως, το μωρό αρχίσει να κλαίει μετά το φαγητό, με ένα καλό ρέψιμο μπορεί να ανακουφιστεί τρομερά. Καθώς τα μωρά καταπίνουν αέρα τρώγοντας ή ρουφώντας από το μπουκάλι, αν ο αέρας αυτός δεν εκλυθεί μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία. Κρατήστε το λοιπόν, αγκαλιά, κτυπήστε το ελαφρά στην πλάτη και βοηθήστε το να ρευτεί.

7. Κρύο-Ζέστη: Όταν τα μωρά κρυώνουν, π.χ. όταν αλλάζουν ρούχα ή πλένονται για να βάλουν καθαρή πάνα, μπορεί να αρχίσουν να κλαίνε. Ειδικά στα νεογέννητα αρέσει πολύ να τυλίγονται καλά και να διατηρούνται ζεστά. Όχι, όμως, πολύ ζεστά, γιατί τότε θα νιώσουν δυσφορία και θα αρχίσουν πάλι το κλάμα.

8. Λεπτομέρεια: Τα μωρά μπορεί να ενοχλούνται από κάτι τόσο μικρό και ασήμαντο όσο μία τρίχα που τυλίχτηκε στο μικρό δάχτυλο του ποδιού τους και τα ενοχλεί ή επειδή τα «τσιμπάει» το ταμπελάκι σε κάποιο ρούχο. Μπορεί να έχουν πάθει κάπου κράμπα ή να πιάστηκαν έτσι όπως κάθονται. Δοκιμάστε να αλλάξετε θέση στο μωρό σας και προσπαθήστε να σκεφτείτε τι μπορεί να ενοχλούσε εσάς αν ήσασταν στην θέση του.

9. Δόντια: Όταν το μωρό σας βγάζει νέα δοντάκια, μέσα από τα τρυφερά του ούλα, αυτό μπορεί να είναι επίπονο και να προκαλέσει πολύωρο κλάμα. Για να ελέγξετε αν αυτός είναι ο λόγος που πονάει, βάλτε το δάχτυλό σας στο στόμα του και προσπαθήστε να νιώσετε τα ούλα του. Πιθανότατα να αισθανθείτε κάποιο σκληρό δόντι που ετοιμάζεται να «σκάσει». Το πρώτο δοντάκι εμφανίζεται συνήθως στους πρώτους 4 με 7 μήνες του μωρού, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και νωρίτερα. Ρωτήστε τον γιατρό σας πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πονόδοντο του μωρού.

10. Ταλαιπωρία – Αδιαθεσία: Τα μωρά λατρεύουν όταν ασχολούνται μαζί τους, όταν βρίσκονται στο κέντρο του κοινωνικού περίγυρου και όλοι τα αγκαλιάζουν τα παίζουν κ.λ.π. Πολύ συχνά, όμως, όλη αυτή ενασχόληση μαζί τους μπορεί να τα κουράσει, να τα ενοχλήσει και να τους δημιουργήσει γκρίνια και κλάματα. Από την άλλη, γκρίνια και κλάματα μπορεί να δημιουργήσει και η μη ενασχόληση του περίγυρου με το μωρό.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται αυτή η γκρίνια και τα κλάματα να προέρχονται επειδή στην πραγματικότητα το μωρό σας είναι αδιάθετο. Μήπως έχει πυρετό; Μήπως εμφανίζει σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά; Οι ειδικοί λένε ότι το κλάμα του μωρού που νιώθει άρρωστο είναι διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να εξετάσει ο ίδιος το μωρό.

Πηγή: in2life.gr