Οι κοινοί σκώροι που όλοι προσπαθούμε να… διώξουμε από τις ντουλάπες, με την εντυπωσιακή επιστημονική ονομασία… Tineola bisselliella, δεν καταβροχθίζουν στην πραγματικότητα τα ρούχα σας.

Οι σκώροι για την ακρίβεια δεν έχουν καν την ικανότητα να… φάνε κάτι, μιας και δεν έχουν καν στόμα!

Όταν φτάσουν στο σημείο να γίνουν… σκώροι ολοκληρωμένοι, ώριμοι ενήλικες ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τους, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να… ζευγαρώσουν και να αναπαράγουν το είδος τους.

Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους και κάποια στιγμή μετά πεθαίνουν.

Ίσως το χειρότερο που θα μπορούσε να σας κάνει ένας ενήλικας σκώρος στα ρούχα σας θα ήταν… ένας ωραίος λεκές, αν προσπαθήσετε να τον σκοτώσετε!

Τι είναι αυτό λοιπόν που προκαλεί την καταστροφή των αγαπημένων σας ρούχων στη ντουλάπα; Γιατί κατηγορούμε τους… «αθώους» σκώρους για κάθε μικρή τρύπα που ανακαλύπτουμε στα αγαπημένα μας μπλουζάκια;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο αθώοι… Τουλάχιστον τα μωρά τους, γιατί αυτά κάνουν όλη τη ζημιά!

Τα μωρά-σκώροι (δηλαδή οι προνύμφες) χρειάζονται πρωτεΐνες για να τραφούν και να αναπτυχθούν, τις οποίες λαμβάνουν από την κερατίνη, με άλλα λόγια από οποιαδήποτε οργανική ίνα έχει προέλθει από κάποιο ζώο.

Και δε χορταίνουν με τίποτα!

Τρώνε μάλλινα, κασμιρένια, μεταξωτά, βαμβακερά, σεντόνια, γούνες, φτερά, μαλλιά, χνούδια, χαλιά, βούρτσες, τρίχωμα από κατοικίδια ζώα μέχρι και σκόνη.

Και δε σταματούν εκεί. Αν δε βρουν κάτι… οργανικό να καταβροχθίσουν, θα δοκιμάσουν την τύχη τους με τις μη φυσικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας!

Από τις ίνες που τρώνε οι προνύμφες δημιουργούν το κουκούλι μέσα στο οποίο… ενηλικιώνονται και γίνονται κανονικοί σκώροι, οπότε δεν αποτελούν πια απειλή για τα ρούχα σας (άλλωστε την έχουν κάνει ήδη τη ζημιά) και το μόνο που τους ενδιαφέρει πια είναι το… ζευγάρωμα.

Και όλα αρχίζουν από την αρχή…

Και σαν να μην έφτανε η… ακόρεστη όρεξή τους, δεν είναι καθόλου εύκολο να απαλλαγεί κανείς από αυτές.
Οι προνύμφες και τα αυγά του σκώρου μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και 50 βαθμών Κελσίου και χαμηλές έως και μείον 8 για μικρό χρονικό διάστημα.

Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι τις έχετε κατατροπώσει, θα ήταν καλύτερο να αφήνετε τα ρούχα σας τουλάχιστον μισή ώρα σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Μια λύση είναι ακόμη το… στεγνωτήριο. Ίσως να είναι και πιο αποτελεσματικό ακόμη κι από τα απορρυπαντικά, αναφέρει δημοσίευμα στο Today I Found Out.

Την επόμενη φορά που θα βρείτε ένα σκώρο στην ντουλάπα σας, αφήστε τον ήσυχο… βάλτε στόχο τις προνύμφες, που έχει ήδη γεννήσει ανάμεσα στα αγαπημένα σας ρουχαλάκια!