Στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την καταπολέμηση του trafficking, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας, Φωτεινή Κούβελα, στην ημερίδα με θέμα «Σπάσε την αλυσίδα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου Φεστιβάλ «Break the Chain».

Η κ. Κούβελα στο χαιρετισμό της υπογράμμισε ότι «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν προσδιορίζεται με όρους προσφοράς και ζήτησης και ό,τι το δικαίωμα να ζει ο κάθε άνθρωπος ελεύθερα, είναι αναφαίρετο και μη εξαγοράσιμο. Προς την κατεύθυνση αυτής της ελευθερίας, είναι καιρός να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να σπάσει η αλυσίδα της εμπορίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων».

Μεταξύ των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπως ανέφερε η κ. Κούβελα, περιλαμβάνεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης (μέχρι το 2018) του Πρόγραμματος πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ, το άνοιγμα των δομών της ΓΓΙΦ σε γυναίκες πρόσφυγες, οι οποίες είναι ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα trafficking, οι παρεμβάσεις στα σχολεία με ενημερώσεις για θέματα σεξουαλικής αγωγής και έμφυλες σχέσεις για δράσεις πρόληψης του trafficking και οι προσπάθειες για την επικύρωση της Σύμβασης του Συμβούλιου της Ευρώπης «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας».