«Κλειστός» ο ακαδημαϊκός χώρος στις γυναίκες επιστήμονες

Μικρό το ποσοστό και στη χώρα μας


ΓΥΝΑΙΚΑ
15:31
09/05/2016
«Κλειστός» ο ακαδημαϊκός χώρος στις γυναίκες επιστήμονες
1
loading

Μόνο ένα στα δέκα μέλη των επιστημονικών ακαδημιών παγκοσμίως είναι γυναίκα -αποτελούν το 12%- σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη, η οποία αποκαλύπτει ότι ο ακαδημαϊκός χώρος δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτός στις γυναίκες επιστήμονες.

Το ποσοστό των γυναικών αυξάνεται στο 14% έως 16% για τις Ακαδημίες που δίνουν έμφαση στις βιοϊατρικές και στις κοινωνικές επιστήμες, αλλά πέφτει στο 5% έως 6% στις ακαδημίες με έμφαση στα μαθηματικά, στη φυσική, στις επιστήμες μηχανικού και στην τεχνολογία.

Η έρευνα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Ακαδημιών Επιστημών έλαβε υπόψη τη σύνθεση των μελών 69 εθνικών Ακαδημιών ανά τον κόσμο, καθώς και τριών διεθνών Ακαδημιών.

Το ποσοστό των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο (20%) κατά μέσο όρο στα διοικητικά-διευθυντικά συμβούλια των Ακαδημιών, με τα υψηλότερα ποσοστά στις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Ελβετίας (από 47% και στις τρεις). Το 19% των Ακαδημιών διεθνώς είχαν στο παρελθόν ή έχουν τώρα γυναίκα πρόεδρο.

Μόνο το 40% των Ακαδημιών δήλωσαν ότι έχουν υιοθετήσει κάποια πολιτική διεύρυνσης της συμμετοχής των γυναικών επιστημόνων, κάτι για το οποίο τους ενθαρρύνει η νέα έκθεση, η πρώτη του είδους της σε παγκόσμια κλίμακα.

Σχεδόν στις μισές Ακαδημίες το ποσοστό των γυναικών μελών δεν υπερβαίνει το 10%. Η Ακαδημία με τις περισσότερες γυναίκες είναι της Κούβας (27%) και ακολουθούν της Καραϊβικής (26%), της Τσεχίας (24%) και της Νότιας Αφρικής (24%).

Ανά ήπειρο, οι περισσότερες γυναίκες Ακαδημαϊκοί βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική (15%) και ακολουθεί η Νότια Αμερική-Καραϊβική (14%). Οι λιγότερες γυναίκες βρίσκονται στη Νότια Ασία και στη Μέση Ανατολή (από 8%), ενώ η Ευρώπη είναι κάπου στη μέση (12%).

Ανά επιστημονικό τομέα, αναλογικά περισσότερες γυναίκες Ακαδημαϊκοί υπάρχουν στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες (16%), στις βιολογικές (15%) και στις ιατρικές (14%), ενώ οι λιγότερες στις επιστήμες πληροφορικής-υπολογιστών (7%), στις μαθηματικές (6%) και στις επιστήμες μηχανικού (5%). Κάπου ενδιάμεσα είναι η συμμετοχή των γυναικών στις γεωργικές επιστήμες (10%), στις φυσικοχημικές (8%) και στις γεωλογικές-περιβαλλοντικές (8%).

Στην Ελλάδα οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 7% της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς σε σύνολο 44 τακτικών μελών υπάρχουν τρεις γυναίκες: δύο στην Τάξη των Γραμμάτων & Καλών Τεχνών (η ποιήτρια Κική Δημουλά και η ιστορικός του Νέου Ελληνισμού Χρύσα Μαλτέζου) και μία στην Τάξη των Ηθικών & Πολιτικών Επιστημών (η νομικός 'Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα).

Δεν υπάρχει καμία Ελληνίδα επιστήμων ανάμεσα στα 15 μέλη της Τάξης των Θετικών Επιστημών. Αλλά και ανάμεσα στα 76 αντεπιστέλλοντα μέλη της ίδιας Τάξης υπάρχει μόνο μία Ελληνίδα, η Ευαγγελία Κρανιά της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ (και η αμερικανίδα Αν Τόμπσον).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Dr. Sheldon Cooper

    Εχουμε κουραστει με αυτες τις φεμινιστηκες αηδιες απο το Αμερικα. Και καλα πρεπει να ειναι σε ολους τους τομεις 50% αντρες 50% γυναικες. Ενοχλει που ειναι μονο 5% γυναικες στους τομεις της φυσικης, μαθηματικων και τεχνολογιας. Κοριτσακια, δε φταιει οτι ειστε γυναικες και κανεις δεν σας αποκλειει απο αυτους τους τομεις. Φταιει που νομιζετε οτι θα πετυχετε πεταγωντας εξω τον ποπο σας και τα μεμε σας. Δεν ειναι παντου στριπτιτζαδικα. Επισης, εχετε μια απεχθεια απο μονες σας για αυτες τις επιστημες. Ρωτα 10 γυναικες τι πιστευουν για τη φυσικη πχ. Οι 9 θα ξερασουν πανω σου μονο ακουγοντας τη λεξη. Ξεκολληστε απο τις αμερικανιες, ανοιξτε κανα βιβλιο αντι να ασχοληστε με τα μαλλια σας και θα δειτε αν σας αποκλειει κανεις. Αιντε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει