Εάν σας αρέσουν τα πικάντικα φαγητά, τότε θα λατρέψετε τη συγκεκριμένη συνταγή! Τα καβούρια δίνουν καλοκαιρινό άρωμα στο πιάτο…

Υλικά για 4 άτομα
1 κουταλιά μαύρη σόγια σως
1 κουταλιά σόγια σως light
2 κουταλιές σως στρειδιών
1 κουταλιά μαλακή καστανή ζάχαρη
8 ζωντανά καβούρια
1-2 κουταλιές φιστικέλαιο
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά ψιλοτριμμένη φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ)
μικρά κόκκινα τσίλι, ξεσποριασμένα και ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος, κομμένα διαγώνια σε λεπτές φετούλες

Εκτέλεση
Ανακατεύετε τις δύο σως σόγιας, τη σως στρειδιών και τη ζάχαρη σε μικρό μπολ. Αφήνετε τα καβούρια στην κατάψυξη 2-3 ώρες και τα πλένετε τρίβοντάς τα με σκληρή βούρτσα. Αφαιρείτε το κέλυφος της κάτω και πάνω πλευράς από κάθε καβούρι (πρέπει να αφαιρεθεί μονοκόμματο). Αφαιρείτε το έντερο, το γκρίζο τμήμα και τα χνουδωτά βράγχια. Κόβετε τα καβούρια κατά μήκος στο κέντρο του σώματος και κατόπιν τα ξανακόβετε στη μέση, σταυρωτά. Σπάζετε τις δαγκάνες με τη λαβή μαχαιριού ή με μπαλτά.

Ζεσταίνετε το γουόκ σε πολύ δυνατή φωτιά, προσθέτετε 1 κουταλιά λάδι και το κουνάτε κυκλικά για να καλύψει τη βάση του σκεύους. Όταν το λάδι αρχίσει να καπνίζει, προσθέτετε τα κομμάτια των καβουριών λίγα λίγα και τα σωτάρετε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, ή ώσπου το κέλυφός τους να πάρει ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα – χρησιμοποιείτε λίγο λάδι ακόμα εάν χρειάζεται. Βγάζετε κάθε ποσότητα σωταρισμένου καβουριού από το γουόκ.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και μαγειρεύετε το σκόρδο, το τζίντζερ, το τσίλι και το πιπέρι για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτετε το μείγμα των σως και σιγο-βράζετε για 1 λεπτό. Ξαναβάζετε το καβούρι στο γουόκ, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 6-8 λεπτά. Πασπαλίζετε από πάνω το κρεμμυδάκι και σερβίρετε.

Πηγή: myworld