Αν και σίγουρα θα έχετε σκεφτεί πολλές φορές να κάνετε κάτι ανατρεπτικό και διαφορετικό στην κουζίνα σας και να την βάψετε σε ένα άλλο χρώμα εκτός από το λευκό, υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις που οι σχεδιαστές και διακοσμητές εσωτερικών χώρων συμβουλεύουν να αποφεύγετε σθεναρά σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού.

Τα χρώματα που ακολουθούν παρακάτω βρίσκονται στη λίστα με τα «don’ts», όταν πρόκειται για τον χώρο της κουζίνας.

Πολύ σκούρες αποχρώσεις

Κουζίνα
Μοντέρνα κουζίνα / Unsplash.com

Η Amy Switzer, ιδρύτρια του Amy Switzer Design στο Ντάλας του Τέξας, λέει στο Southern Living ότι τα πολύ σκούρα χρώματα «μπορεί να κάνουν μια κουζίνα να μοιάζει μικρότερη και λιγότερο φιλόξενη». Επιπλέον, σε ένα δωμάτιο που υφίσταται συχνά φθορά, δεν είναι η πιο σοφή επιλογή από άποψη ανθεκτικότητας. «Μπορούν επίσης να κάνουν τις γρατζουνιές και τις ατέλειες πιο εμφανείς», προσθέτει.

Τα σκούρα γκρι και μαύρα χρώματα μπορούν σίγουρα να εντυπωσιάσουν σε ορισμένες κουζίνες, αλλά δεν είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους χώρων. «Εάν ο χώρος δεν έχει φυσικό φως, μπορεί να δείχνει αποπνικτικός και μη ελκυστικός», σημειώνει η ιδρύτρια της Hearth & Honey Homes στην Τάμπα της Φλόριντα.

Καφέ χρώματα

Ομοίως, οι καφέ αποχρώσεις δεν είναι πάντα κατάλληλες για την κουζίνα, λέει η Andrea Seymour, ιδρυτική εταίρος της Springdale Custom Builders στη Βόρεια Καρολίνα. «Θεωρώ ότι οι καφέ αποχρώσεις σε μια κουζίνα πρέπει να περιορίζονται είτε στο φυσικό ξύλο, είτε στα βαμμένα ντουλάπια, είτε περιστασιακά στον πάγκο», λέει.

Παγωμένοι τόνοι

Τιρκουάζ κουζίνα

Η Erica Volkmer, ιδρύτρια του Evenson Design στο Όστιν του Τέξας, αποφεύγει τα χρώματα σε παγωμένους τόνους, όπως τα ψυχρά μπλε και τα γκρι σε τόνους τέφρας, στην κουζίνα. «Ως η καρδιά του σπιτιού, οι κουζίνες πρέπει να είναι προσιτές, ζεστές και φιλόξενες», λέει.

Φωτεινό κόκκινο

Το έντονο κόκκινο της ντομάτας δεν έχει θέση στην κουζίνα, σύμφωνα με την Bethany Adams. Η ιδρύτρια της Bethany Adams Interiors στο Λούισβιλ του Κεντάκι λέει: «Το κόκκινο χρώμα είναι πολύ έντονο για ένα δωμάτιο, όπου υπάρχει πάντα πολύς θόρυβος». Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος: Το κόκκινο χρώμα αποδεδειγμένα μας κάνει να αισθανόμαστε πεινασμένοι, κάτι που δε βοηθάει και πολύ, αν μπορείτε να αντισταθείτε στις διατροφικές ατασθαλίες!

Η Alisa Popelka προσθέτει ότι θα έμενε, επίσης, μακριά από το έντονο κόκκινο ή το πορτοκαλί στην κουζίνα. «Αυτός είναι ένας χώρος για να χαλαρώσετε ενώ μαγειρεύετε, να τρώτε και να αναπαύεστε. Μια μεγάλη ποσότητα αυτών των χρωμάτων μπορεί να γίνει ενοχλητική», λέει η ιδρύτρια του Alisa Cristine Interiors στο Ντάλας του Τέξας.