Το εάν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, ξηρά ή λεπτά καθορίζεται από τα γονίδιά μας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε, είναι να βρούμε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης ώστε τα μαλλιά μας να δείχνουν λεία, λαμπερά και υγιή.

Είναι σαφές πως δεν λειτουργούν όλα τα σαμπουάν σε όλους τους τύπους μαλλιών. Παραδείγματος χάρη, όσες έχουν ξηρά μαλλιά μπορούν να μην λουστούν για μέρες, ενώ οι γυναίκες με λιπαρά μαλλιά αναγκάζονται να τα λούζουν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και η επιλογή του κατάλληλου σαμπουάν είναι σημαντική. Το σωστό σαμπουάν παίζει βασικό ρόλο στην περιποίηση, την ομορφιά και την προσωπική υγιεινή, εξασφαλίζοντας την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τρίχας και βελτιώνοντας την υφή των μαλλιών.

Αν έχετε λιπαρά μαλλιά: Χρησιμοποιήστε σαμπουάν που δίνουν όγκο. Αποφύγετε τα ενυδατικά σαμπουάν. Μια φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιήστε σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό.

Αν έχετε ξηρά μαλλιά: Χρησιμοποιήστε σαμπουάν πλούσια σε ενυδατικά συστατικά. Αποφύγετε τα σαμπουάν με θειικά άλατα και αλκοόλ.

Αν έχετε κανονικά μαλλιά: Επιλέξτε ένα σαμπουάν που δεν βαραίνει και δεν ξηραίνει τα μαλλιά.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα καλύτερα σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας.

Το καλύτερο σαμπουάν για λεπτά μαλλιά: Ouai Fine Hair Shampoo

Το σαμπουάν για λεπτά μαλλιά της Ouai είναι η κορυφαία επιλογή του δερματολόγου Dr. Gregory G. Papadeas όπως αναφέρει στο Forbes. Η φόρμουλα περιέχει πολλά συστατικά που συνιστώνται από τους ειδικούς για την ενίσχυση και τη θρέψη των τριχών, όπως κερατίνη, βιοτίνη και έλαιο σπόρων chia. Η απαλή και χωρίς θειικά άλατα φόρμουλα βασίζεται στα οξέα καρύδας για να καθαρίζει χωρίς να βαραίνει τα μαλλιά, ενώ είναι ασφαλής και για βαμμένα μαλλιά. Ενώ οι περισσότεροι χρήστες λατρεύουν το λουλουδάτο άρωμα, άλλοι το βρίσκουν λίγο υπερβολικό, οπότε μυρίστε το πριν το αγοράσετε.

Ouai Fine Hair – Shampoo for fine hair €30,50

Λιπαρά μαλλιά: REDKEN Scalp Relief Shampoo

Το συγκεκριμένο σαμπουάν είναι πολύ καλό στην απομάκρυνση της λιπαρότητας και της βρομιάς, αφήνοντας πιο λεία και λαμπερά μαλλιά. Σύμφωνα με το Women’s Health, είναι απαλό, προκαλεί μηδενικούς ερεθισμούς, ενώ παράλληλα κρατά τη λιπαρότητα υπό έλεγχο. Η μέντα είναι εκεί για να αισθάνεστε δροσερό και ανάλαφρο το τριχωτό της κεφαλής σας.

Redken Amino-Mint Shampoo €14,50 (με έκπτωση)

Ξηρά μαλλιά: Kérastase Bain Satin Shampoo

Το The Cut αναφέρει πως το Bain Satin Shampoo της Kérastase είναι ένα από τα καλύτερα σαμπουάν για ξηρά μαλλιά. «Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθάνεστε τα μαλλιά σας σαν άχυρο αντί για μετάξι, ίσως χρειάζεστε ένα προϊόν που κάνει κάτι περισσότερο από καθαρισμό. Αυτό το θρεπτικό σαμπουάν εμποτίζει κάθε τούφα με πρωτεΐνες γλυκόζης και θρεπτικά λιπίδια, ώστε να αποκτήσετε λάμψη στα μαλλιά σας, πριν ακόμα βάλετε conditioner».

Kérastase Bain Satin Ενυδατικό Σαμπουάν με Θρεπτικά Συστατικά για Ξηρά Μαλλιά €18,84

Βαμμένα μαλλιά: TRESemmé Keratin Smooth Color Shampoo

Το σαμπουάν Keratin Smooth Color της Tresemmé και το αντίστοιχο conditioner θα σας βοηθήσουν στο να διατηρήσετε το χρώμα των φρεσκοβαμμένων μαλλιών σας. Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, αποδείχθηκε πως παρόλο που έχει θειικά άλατα, τα δείγματα μαλλιών παρουσίασαν τη μικρότερη αλλαγή χρώματος μετά από 20 λουσίματα και 10 ώρες έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία . Επιπλέον, η τιμή του είναι εξαιρετικά προσιτή. Το σαμπουάν περιέχει κερατίνη που καταπολεμά το φριζάρισμα, και έλαιο marula, αναφέρει το Good Housekeeping.

TRESemmé Keratin Smooth Colour Shampoo €3,74 (με έκπτωση)

Γκρι ή ξανθά μαλλιά: Kérastase Blond Absolu Anti-Brass Purple Shampoo

Το σαμπουάν Blond Absolu Anti-Brass Purple της Kérastase είναι best-seller, αφού χάρη στη μοβ απόχρωσή του, εξαλείφει το κιτρίνισμα των μαλλιών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η σύνθεσή του είναι ενισχυμένη με ενυδατικό υαλουρονικό οξύ για να δεσμεύει το νερό στην επιδερμίδα της τρίχας, κάνοντάς την πιο λαμπερή και μαλακή. Σύμφωνα με το Allure, ενυδατώνει επαρκώς τα γκρι μαλλιά και τους χαρίζει απαλότητα.

Kérastase Blond Absolu Bain Ultra-Violet Σαμπουάν με Μωβ Χρωστική για Βαμμένα Ξανθά Μαλλιά €19,30