Όλο και περισσότερες influencers πίνουν νερό στο όνομα της και τα tutorials στο instagram αυξάνονται καθημερινά. Η αρχαία ινδική μέθοδος διαφημίζεται ως εναλλακτική στο νυστέρι και σε γνωστές μη επεμβατικές, ενέσιμες θεραπείες. Γνωστή με τα ονόματα Yo-Tox (από τη σύνθεση με τη λέξη μπότοξ), Revita-Yoga ή απλώς Yoga Facelift, περιλαμβάνει κλασικές ασκήσεις της μεθόδου οι οποίες συνδυάζονται με άλλες, εξειδικευμένες για το πρόσωπο που στοχεύουν στις γραμμές, τις ρυτίδες και τη χαλάρωση του δέρματος.

Κάθε στάση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να χαλαρώνει τους μυς και να μειώνει τα σημάδια της κόπωσης που χαράσσουν σταδιακά το πρόσωπο. Σύμφωνα με την ειδικό Ανελίζ Χάγκεν, συγγραφέας του βιβλίου The Yoga Face, «μπορούμε συνειδητά να απελευθερώσουμε τους μυς από την ένταση χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε στη λύση της παράλυσης, που εφαρμόζεται με το μπότοξ».

Yo-tox ή Botox?

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα αν υπάρχει βάση σε αυτή την τελευταία μόδα παραμένει. Ο δρ Ντένις Γκρος, διάσημος δερματολόγος στο Μανχάταν με δική του σειρά προϊόντων περιποίησης και συγγραφέας του βιβλίου Your Future Face (το Πρόσωπό σου στο Μέλλον), βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα, αλλά δεν μπορεί να σκεφτεί για ποιο λόγο θα υπάρχει μακροπρόθεσμα αποτέλεσμα. «Η γιόγκα, καθώς και οι ασκήσεις που τεντώνουν τους μυς του προσώπου μειώνουν προσωρινά την ένταση η οποία προκαλείται από το στρες και οδηγεί στον σχηματισμό λεπτών γραμμών στο μέτωπο. Τίποτα όμως δεν μπορεί να πετύχει τη διάρκεια ενός μπότοξ ή των ενέσιμων υλικών. Απλώς μιλάμε για βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις». Λίγο πιο δυναμικός, ο Νεοϋορκέζος γναθοχειρουργός Ρίτσαρντ Ιλάιας δείχνει εμφανώς την καχυποψία του ως προς τη νέα τρέλα τονίζοντας ότι «αν έχεις ήδη ρυτίδες ή βαθιές γραμμές στο πρόσωπο, η χαλάρωση της γιόγκα δεν πρόκειται να τις σβήσει». Παραδέχεται όμως ότι οι ασκήσεις αυτές δεν κάνουν κακό και σε συνδυασμό με μια προληπτική φροντίδα ίσως δρουν ευεργετικά.

Τέσσερις βασικές κινήσεις

Για να δούμε άμεσα τη διαφορά στο πρόσωπό μας η ειδικός Ανελίζ Χάγκεν προτείνει τέσσερις βασικές κινήσεις σε συνδυασμό με πέντε θιβετιανές ασκήσεις, σχεδιασμένες από μοναχούς στο Θιβέτ χιλιάδες χρόνια πριν, επεμβαίνουν στη διαδικασία της γήρανσης διεγείροντας τα ενεργειακά κέντρα.

  • Τοποθετήστε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας στο τόξο που σχηματίζεται ανάμεσα στην κορυφή της μύτης σας και την αρχή των φρυδιών σας. Από το σημείο αυτό κάντε ελαφρύ μασάζ κατά μήκος των φρυδιών σας. 
  • Με τα ίδια δάκτυλα κάντε ελαφρύ κυκλικό μασάζ στο μέτωπό σας, ξεκινώντας από το κέντρο και φθάνοντας μέχρι την άκρη.
  • Ξεκινήστε με τα ίδια δάκτυλα να κάνετε κυκλικό μασάζ από το κέντρο του σαγονιού σας, ανεβείτε πάλι με κυκλικές κινήσεις στις παρειές και φτάστε στην κορυφή της μύτης περνώντας τα δάκτυλά σας πάνω και από τα φρύδια.
  • Ανοίξτε όσο μπορείτε το στόμα σας. Τεντώστε τα χείλη, τα μάγουλα, το πηγούνι και τη μύτη σας, κρατήστε και έπειτα από 5’’ χαλαρώστε.    

Οι πέντε θιβετιανές ασκήσεις

  • Σταθείτε σε όρθια θέση με τα πέλματα παράλληλα μεταξύ τους. Τεντώστε τα χέρια σας, έχοντας τις παλάμες στραμμένες προς το έδαφος. Μένοντας έτσι, κάντε μια περιστροφή προς τα δεξιά. Μετά την ολοκλήρωση των περιστροφών, τοποθετήστε τα χέρια στη μέση και κλείστε τα πόδια.
  • Ξαπλωμένη ανάσκελα με τα πόδια τεντωμένα, τους αστράγαλους ενωμένους, τα χέρια δίπλα στο σώμα και τις παλάμες γυρισμένες προς το έδαφος, σηκώστε ταυτόχρονα πόδια και κεφάλι, ώστε το πηγούνι σας να ακουμπήσει το στέρνο. Εκπνεύστε και ελάτε στην ίδια θέση.   
  • Γονατίστε με τα πέλματα να στηρίζονται στο έδαφος μόνο με το κάτω μέρος των δακτύλων. Οι παλάμες ακουμπούν στους γοφούς, η σπονδυλική στήλη είναι σε μία ευθεία και το κεφάλι σκυμμένο με το πηγούνι να ακουμπάει στο στέρνο. Εισπνέοντας, ρίχνετε το κεφάλι προς τα πίσω, σπρώχνοντας τους ώμους σας στην ίδια κατεύθυνση.
  • Καθιστή με τα πόδια τεντωμένα μπροστά και την πλάτη σε ευθεία ρίχνετε το κεφάλι μπροστά μέχρι το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. Στηριχτείτε στις παλάμες και στις φτέρνες ανασηκώνοντας τη λεκάνη και λυγίζοντας τα γόνατα. Με τον κορμό παράλληλο στο έδαφος, ρίξτε το κεφάλι απαλά προς τα πίσω.
  • Στηρίξτε το σώμα με τις παλάμες και τα δάκτυλα των ποδιών και χαμηλώνετε τη λεκάνη, χωρίς να ακουμπήσει στο έδαφος. Με το κεφάλι όσο γίνεται πιο πίσω, ανασηκώστε τη λεκάνη προς τα πάνω και σχηματίστε με το σώμα σας ένα τρίγωνο όπως στο σκίτσο. Φροντίστε οι αγκώνες και τα γόνατα να παραμένουν τεντωμένα και σταδιακά επιστρέφετε στην αρχική θέση.