Κάθε λίγα χρόνια, ένα συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας για το οποίο έχετε ακούσει ελάχιστα ή και τίποτα, γίνεται το «it» συστατικό, αυτό που ξαφνικά φαίνεται απαραίτητο σε κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας.

Τα τελευταία χρόνια, το υαλουρονικό οξύ και η νιασιναμίδη αποτελούν δύο από τα βασικά συστατικά στη ρουτίνα περιποίησης, σχεδόν, της κάθε γυναίκας. Το συστατικό που «ακούγεται» τελευταία και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει και τα δύο παραπάνω, όμως, σύμφωνα με το Allure, είναι η εκτοΐνη.

Τι είναι η εκτοΐνη

Ορός προσώπου

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας ως γνώστη των συστατικών στον τομέα της ομορφιάς, σίγουρα έχετε εξοικειωθεί σε κάποιο βαθμό με τα αμινοξέα. Τα αγαπημένα πεπτίδια, για παράδειγμα, είναι μικρές αλυσίδες αμινοξέων. Η εκτοΐνη, που ανακαλύφθηκε το 1985, ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται μέσα σε διάφορα είδη βακτηρίων και προέρχεται από αυτά, αλλά μην σας αποθαρρύνει η λέξη «βακτήρια». Σε αυτή την περίπτωση, είναι στην πραγματικότητα κάτι πολύ καλό.

Η εκτοΐνη είναι σε θέση να προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από χημικές και φυσικές βλάβες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή των κυττάρων.

Ποια είναι τα οφέλη της εκτοΐνης στην περιποίηση του δέρματος

αζελαϊκό οξύ

Το εκτοΐνη, σύμφωνα με το Allure, θεωρείται ως «πολυεργαλείο». Δεν τα κάνει απλώς όλα -τα κάνει όλα καλά. Έχει όμως ορισμένα «ταλέντα» που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. «Η ικανότητα σούπερ σταρ της εκτοΐνης είναι η προστασία», λέει η Δρ. Shereene Idriss, δερματολόγος με βάση της τη Νέα Υόρκη.

Η δερματολόγος Marissa Garshick δερματολόγος, συμφωνεί, επίσης. «Η εκτοΐνη λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα για το δέρμα», λέει. «Προστατεύοντας από τους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, προσφέρει, επίσης, προστασία από το μπλε φως και τη ρύπανση».

Αλλά δεν είναι μόνο η οθόνη του υπολογιστή σας από την οποία η εκτοΐνη προστατεύει το δέρμα. «Παρέχει προστασία από UVA/UVB και ορατό φως σε κυτταρικό επίπεδο και βελτιώνει τις βλάβες του δέρματος», λέει ο δερματολόγος Aanand Geria. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι υποκατάστατο του αντηλιακού. «Επειδή η εκτοΐνη δεν είναι ενεργό φίλτρο UV, δεν μπορεί να πιστωθεί ως δείκτης προστασίας», λέει ο Δρ. Geria.

Εκτός του ότι είναι ένας μίνι (αλλά πανίσχυρος) σωματοφύλακας για το δέρμα σας, η εκτοΐνη έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση του δερματικού φραγμού, τη μείωση της διαδερμικής απώλειας νερού και την καλύτερη ελαστικότητα του δέρματος, σύμφωνα με την Krupa Koestline, χημικό καλλυντικών και ιδρύτρια της KKT Consultants.

«Είναι ένας φυσικός συνδετικός παράγοντας της υγρασίας», λέει ο Dr. Geria. «Είναι ιδανικό για την εξομάλυνση του τραχύ και φολιδωτού δέρματος και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Λειτουργεί, επίσης, για τις γραμμές και τις ρυτίδες παρέχοντας μακροχρόνια ενυδάτωση».

Πώς να εντάξετε την εκτοΐνη στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας

Δερματικός φραγμός

Η εκτοΐνη ταιριάζει με σχεδόν κάθε δυνατή φόρμουλα περιποίησης της επιδερμίδας, ενισχύοντας τον αντίκτυπο των συστατικών που μοιράζονται τα οφέλη της: «Η εκτοΐνη μπορεί να συνεργαστεί καλά με άλλα ενυδατικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των υγραντικών όπως το υαλουρονικό οξύ ή η γλυκερίνη και των συστατικών που ενισχύουν το φραγμό, όπως τα κεραμίδια», λέει η Dr. Garshick. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων παρενεργειών άλλων, πιο σκληρών συστατικών. «Λειτουργεί εξαιρετικά όταν συνδυάζεται με συστατικά που προκαλούν φλεγμονή ή ερυθρότητα, όπως AHA, BHA και ρετινοειδή, για να βοηθήσει στον μετριασμό των παρενεργειών τους», λέει η Koestline.

Όσον αφορά τον τρόπο ενσωμάτωσής της στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, η Koestline λέει ότι τα συστήματα χορήγησης με βάση το νερό και τα γαλακτώματα, όπως οι οροί και οι ενυδατικές κρέμες, είναι τα πιο αποτελεσματικά.