Μια αυτοαποκαλούμενη «αντικαπιταλιστική» καφετέρια στον Καναδά με την ονομασία «The Anarchist» και το επιχειρηματικό μότο «πληρώστε ό,τι μπορείτε» θα κλείσει στο τέλος του μήνα μετά από μόλις ένα χρόνο λειτουργίας.

Το κατάστημα στο Τορόντο, το οποίο άνοιξε τον Μάρτιο του 2022, θα κλείσει στις 30 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης του, κατηγορώντας την «έλλειψη πλούτου και κεφαλαίου».

Η καφετέρια προσέφερε καφέ φίλτρου στους πελάτες στην τιμή του «πληρώστε ό,τι μπορείτε», ενώ χρέωνε για άλλα ροφήματα, όπως εσπρέσο και τσάι, καθώς και γλυκά, για να ισοφαρίσει τα χαμένα έσοδα. Επίσης, επέτρεπε στο κοινό να χρησιμοποιεί την τουαλέτα του και να κάθεται εντός του καταστήματος, χωρίς να κάνει κάποια αγορά. Το κατάστημα διέθετε, επίσης, και κατάστημα ειδών δώρου, με μια επιλογή από ριζοσπαστικά βιβλία, έργα τέχνης, καρφίτσες, μπλουζάκια και άλλα είδη προς πώληση.

Το λεγόμενο «αντικαπιταλιστικό καφέ – κατάστημα και ριζοσπαστικός κοινοτικός χώρος σε κλεμμένη γη» προκάλεσε εντύπωση όταν άνοιξε για πρώτη φορά – ιδίως μεταξύ των συντηρητικών και των υποστηρικτών του καπιταλισμού.

Παρά το κλείσιμό του, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Gabriel Sims-Fewer χαρακτήρισε το βραχύβιο επιχειρηματικό του εγχείρημα «μια τεράστια επιτυχία» που προκάλεσε συζητήσεις, καθώς εκνεύρισε τους συντηρητικούς και πειραματίστηκε με το «να ζούμε και να εργαζόμαστε με τρόπους που δεν αγκαλιάζουν τον καπιταλισμό».

«Δυστυχώς, η έλλειψη πλούτου/κεφαλαίου με άφησε ανίκανο να ξεπεράσω την ήσυχη χειμερινή περίοδο ή να αναπτυχθώ με τους τρόπους που απαιτούνται για να είμαι βιώσιμος μακροπρόθεσμα», ανέφερε σε δήλωσή του, σύμφωνα με το nypost.com.