Το ντους το καλοκαίρι είναι μια επιτακτική ανάγκη, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που οδηγεί σε έντονη εφίδρωση, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς η πλειοψηφία κάνει μπάνιο με τον λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να αισθάνεται μετά από λίγο αισθήματα δυσφορίας, αντί για το αντίθετο.

Σύμφωνα με την thesun.co.uk, το καλοκαίρι ο άνθρωπος δεν πρέπει να κάνει ντους με κρύο νερό, αλλά με ζεστό, καθώς στην πρώτη περίπτωση αισθάνεται μεν άνετα, αλλά μόνο για λίγα λεπτά.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, το κρύο νερό προκαλεί συστολή των αγγείων που παρέχουν αίμα στο δέρμα. Με αυτό τον τρόπο, ο πυρήνας του σώματος θερμαίνεται εξαιτίας της μειωμένης απώλειας θερμότητας που υπάρχει στο δέρμα. Έτσι, την στιγμή που το κρύο νερό αγγίζει το δέρμα, το σώμα ανακουφίζεται, όμως μετά από λίγο η θερμοκρασία ανεβαίνει ξανά και ξεκινά ξανά η έντονη έκκριση ιδρώτα.

Γυναίκα κάνει μπάνιο

Αντιθέτως, το ζεστό νερό μόλις αγγίζει το δέρμα οδηγεί σε αυξημένη ροή αίματος και επομένως μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας από το σώμα. Την στιγμή λοιπόν που το ζεστό νερό ακουμπάει το δέρμα, το σώμα δεν αισθάνεται ωραία, όμως μετά από λίγο η θερμοκρασία βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.

Επομένως, οι ειδικοί συνιστούν ότι η θερμοκρασία του νερού στο ντους θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στους 33 βαθμούς για να θεωρείται ζεστό και όχι κοντά στους 20 με 25 βαθμούς Κελσίου, όπου θεωρείται παγωμένο και φαίνεται να μην ωφελεί στην πραγματικότητα το σώμα.

Πόδια γυναίκας που κάνει μπάνιο

Χαρακτηριστικά, η επιστημονική ιστοσελίδα Conversation αναφέρει ότι «το σώμα μας ανταποκρίνεται περισσότερο στις αλλαγές της θερμοκρασίας του δέρματος παρά στη θερμοκρασία του πυρήνα του. Έτσι, αν ψύξουμε μέρος του σώματος (για παράδειγμα με ένα κρύο σφουγγάρι ή κρύο ντους), η ροή του αίματος στο δέρμα μειώνεται και η θερμοκρασία του δέρματος πέφτει».

«Εδώ αισθανόμαστε πιο δροσεροί, γιατί το κρύο νερό προκαλεί ενεργοποίηση του υποδοχέα ψυχρής θερμοκρασίας στο δέρμα. Αλλά επειδή ρέει λιγότερο αίμα στο δέρμα, θα διατηρήσουμε στην πραγματικότητα περισσότερη θερμότητα μέσα, οδηγώντας έτσι σε μια ακούσια συνολική αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα», προσθέτει στη συνέχεια.