Ακόμα κι αν δεν έχετε σκύλο, πιθανότατα γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να τρώνε σοκολάτα. Η αγαπητή σε όλους αυτή λιχουδιά, που μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα χωρίς πραγματικά να μας κάνει κάποιο κακό (εκτός από τις θερμίδες!) είναι μία από τις πιο γνωστές τοξικές ουσίες για τους τετράποδους φίλους σας.

Τι γίνεται με τη σοκολάτα που είναι τόσο τοξική και απαγορευτική για τα σκυλιά;

Το όλο γεγονός, λοιπόν, έχει να κάνει με την θεοβρωμίνη, μια χημική ουσία στη σοκολάτα που οι άνθρωποι μπορούν να μεταβολίσουν εύκολα, αλλά τα σκυλιά όχι. «Απλώς δεν μπορούν να τη σπάσουν τόσο γρήγορα όσο οι άνθρωποι και έτσι, όταν την καταναλώνουν, μπορεί να προκαλέσει ασθένεια», δήλωσε ο Mike Topper, πρόεδρος της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ιατρικής Ένωσης, στο Mental Floss.

Οι τοξικές επιδράσεις αυτού του αργού μεταβολισμού μπορεί να κυμαίνονται από ένα ήπιο αναστατωμένο στομάχι έως επιληπτικές κρίσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Εάν το σκυλί σας φάει σοκολάτα, μπορεί να διψάσει πολύ, να έχει διάρροια και να γίνει υπερκινητικό ή να τρέμει αρκετά. Εάν τα πράγματα γίνουν πραγματικά άσχημα, αυτή η υπερκινητικότητα θα μπορούσε να μετατραπεί σε επιληπτικές κρίσεις ή θα μπορούσε να αναπτύξει αρρυθμία και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Αντιθέτως, ενώ οι γάτες είναι ακόμη πιο ευαίσθητες στη θεοβρωμίνη, είναι λιγότερο πιθανό να φάνε σοκολάτα. Είναι πολύ πιο επιλεκτικές με το τί τρώνε, ενώ έρευνα διαπίστωσε ότι δεν μπορούν να δοκιμάσουν γλυκά φαγητά. Τα σκυλιά, από την άλλη, είναι πολύ πιο πιθανό να καθίσουν στα πόδια σας με εκείνα τα μεγάλα, κατσουφιασμένα μάτια που ζητούν μια μπουκιά από ό,τι τρώτε, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας.

Εάν ο σκύλος σας, λοιπόν, «αρπάξει» την αγαπημένη σας λιχουδιά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον πάτε στον κτηνίατρο εντός δύο ωρών. Η θεοβρωμίνη μεταβολίζεται αργά, επομένως, αν μπορέσετε να την βγάλετε από το στομάχι θα υπάρχει λιγότερη ποσότητα σε αυτό για να μεταβολιστεί. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προκαλέσει εμετό και να δώσει στον σκύλο σας ενεργό άνθρακα για να εμποδίσει την απορρόφηση της θεοβρωμίνης. Τα ενδοφλέβια υγρά μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην απομάκρυνσή της ουσίας από τον οργανισμό του σκύλου σας πριν γίνει θανατηφόρα.

Η τοξικότητα ποικίλλει ανάλογα με το είδος της σοκολάτας (η σοκολάτα γάλακτος έχει χαμηλότερη δόση θεοβρωμίνης από τη μαύρη σοκολάτα), το μέγεθος του σκύλου σας και εάν ο σκύλος έχει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας ή όχι, όπως νεφρικά ή καρδιακά προβλήματα.