109
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής

Εάν δεν γνωρίζεις την ακριβή διεύθυνση που βρίσκεται το ισλαμικό τέμενος Αθηνών, δύσκολα θα το βρεις. Όσο και εάν ανεβοκατέβεις την Ιερά Οδό δεν θα δεις έστω και κάτι που να μοιάζει με τζαμί, ούτε υπάρχει κάποιος μιναρές στο βάθος που να εξέχει πίσω από τη βιομηχανική ζώνη της περιοχής, ούτε κάποια ταμπέλα που να στο υποδεικνύει. Κι όμως είναι εκεί, στον αριθμό 114, στο ύψος του Βοτανικού, χωμένο στην εσοχή μεταξύ δύο παλαιών κτισμάτων. Το μόνο ίσως στοιχείο που μπορεί να σε κάνει να υποπτευθείς κάτι, είναι το περιπολικό της Αστυνομίας που κόβει βόλτες στην περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Μέσα στον ειδησεογραφικό κουρνιαχτό της πανδημίας και της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, ξεκίνησε σχεδόν αθόρυβα να λειτουργεί από τις αρχές της εβδομάδας το πρώτο τζαμί στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από αλλεπάλληλές αναβολές και καθυστερήσεις - εσκεμμένες και μη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο πρώτος νόμος που ενέκρινε το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατασκευή τζαμιού στην Αττική, χρονολογείται από το… 1880!

Η παιδική χαρά σε έκταση του Πολεμικού Ναυτικού

Περνάμε την μουντή κεντρική πύλη και περίπου 50 μέτρα πιο μέσα, βρισκόμαστε στον περίβολο του ισλαμικού τεμένους που έχει συνολική έκταση 17 στρεμμάτων που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό. Επικρατεί ησυχία. Οι πιστοί που έχουν προσέλθει είναι λίγοι καθότι τηρούνται τα μέτρα προστασίας έναντι της Covid 19 - μέγιστος αριθμός εισερχομένων τα 9 άτομα κάθε φορά. Μπροστά από το κεντρικό κτίριο του ναού, που δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό, ούτε μοιάζει με την εικόνα των τζαμιών που έχουμε στο μυαλό μας, υπάρχει ένα σιντριβάνι και αριστερά μια μικρή παιδική χαρά. Τέσσερις κούνιες, μια τραμπάλα, δύο τσουλήθρες και διάφορα άλλα παιχνίδια. Φαίνεται ότι είναι ολοκαίνουργια και πως ελάχιστοι μπόμπιρες την έχουν επισκεφθεί.

Διαθέτει ειδικό τάπητα που ήρθε από το Ιράν

Αφήνουμε τα παπούτσια απ’ έξω και δη εντός πλαστικής σακούλας κλεισμένης ερμητικά λόγω κορονοϊού, απολυμαίνουμε τα χέρια με αντισηπτικό υγρό  και μπαίνουμε στον κυρίως ναό (οι μουσουλμάνοι είθισται πριν την είσοδό τους να πλένουν επίσης τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπό τους, ενώ αυτό τον καιρό φέρνουν μαζί τους ατομικό χαλί προσευχής ή εάν δεν έχουν, παραλαμβάνουν το ειδικό τεμάχιο από πλαστικοποιημένο χαρτί το οποίο τοποθετούν στον χώρο της προσευχής). Είναι μια αρκετά μεγάλη αίθουσα 1.000 τετραγωνικών μέτρων, στρωμένη με το ειδικά επεξεργασμένο τάπητα (κατασκευάστηκε στο Ιράν) που το σχέδιό του υποδεικνύει τη θέση που θα πρέπει να  καθίσει κάθε πιστός προκειμένου να προσκυνήσει με το μέτωπο προς τη Μέκκα - όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς την Κάαμπα της Μέκκας. Υπάρχουν 500 θέσεις για άνδρες και δεξιά μπαίνοντας σε έναν δευτερεύων χώρο, άλλες 50 θέσεις για γυναίκες.

Δεν υπάρχουν καθίσματα

Εννοείται πως οι εσωτερικοί τοίχοι είναι απλώς βαμμένοι με λευκό χρώμα και δεν έχουν οποιαδήποτε παράσταση ή άγαλμα, καθώς η ισλαμική θρησκεία είναι ανεικονική. Ούτε καν ρήσεις από το Κοράνι σε περικαλλή πλαίσια δεν υπάρχουν ή αραβουργήματα (αυτά τα περίτεχνα διακοσμητικά σχέδια της αραβικής τέχνης που θαυμάζει όλος ο κόσμος). Δεν υπάρχουν επίσης ούτε καθίσματα.

Η μινμπάρ που θα κηρύττει ο Μοχάμεντ Ζακί

Ακριβώς μπροστά στον πιστό ξεχωρίζει το μιχράμπ, ένα είδος ιερού με ημικυκλική εσοχή, δεξιά της οποίας βλέπουμε τη λεγόμενη μινμπάρ, έναν τύπο υπερυψωμένου άμβωνα ή δεσποτικού. «Εκεί ανεβαίνει ο ιμάμης για το θρησκευτικό κήρυγμα» όπως μας πληροφορούν. Χρέη ιμάμη στο ισλαμικό τέμενος Αθηνών επιτελεί ο 49χρονος σουνίτης Μοχάμεντ Ζακί. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης και έκτοτε ζει στη χώρα μας. Μιλάει άπταιστα ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και γαλλικά, διαθέτει πτυχίο φυσικής και μαθηματικών με ειδικές σπουδές στην μουσουλμανική θεολογία και χαίρει την αποδοχής των περισσότερων Αράβων που ζουν εδώ.

Ποιοι επέλεξαν τον σουνίτη ιμάμη

Η επιλογή του ιμάμη έγινε από το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της «Διοικούσας Επιτροπής Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» (που εποπτεύεται από την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως) και το προσόν της πολυγλωσσίας ήταν απαραίτητο, αφού το κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά ενώ η προσευχή πάντα στα αραβικά.

Γιατί το κράτος κατέβαλλε ηθελημένα 887.000 ευρώ

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το τζαμί κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου (ο προϋπολογισμός ανήλθε στις 887.000 ευρώ) και ήταν μια απόφαση συνειδητή καθώς εξαρχής οι ελληνικές κυβερνήσεις που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια που κατασκευαζόταν ο ναός δεν ήθελαν να υπάρχει ανάμειξη άλλων φορέων ή ιδιωτών που προσφέρθηκαν να καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό. Η Αθήνα γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα της Ευρώπης όπου λειτουργεί δημόσιο τζαμί. Στις άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου τα τεμένη είναι ιδιωτικά και κατά συνέπεια τον έλεγχό τους ασκούν αυτοί που έβαλαν τα χρήματα για να φτιαχτεί. Και στη χώρα μας είχε προσφερθεί π.χ. η Τουρκία αλλά και μια σειρά από αραβικές χώρες να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση του τεμένους, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ακριβώς γι' αυτό τον λόγο. Για να έχει αυτή τον πλήρη έλεγχό του.

Εξυπηρετεί όλους τους μουσουλμάνους της Αττικής;

Με το άνοιγμά του (θα εγκαινιαστεί και επίσημα όταν καταστεί εφικτό, μετά το πέρας της πανδημίας) η πολιτεία εκτιμά ότι θα μπει τέλος στην άναρχη κατάσταση που επικρατούσε τόσα χρόνια με τους μουσουλμάνους της Αθήνας να προσεύχονται σε υπόγεια πολυκατοικιών, κλειστά πάρκινγκ και άλλους χώρους, χωρίς έλεγχο και κανόνες ασφαλείας. Το ζήτημα βέβαια είναι πόσοι θα μπορούν αριθμητικά να εξυπηρετηθούν από ένα τέμενος 550 ατόμων, ιδίως κάθε Παρασκευή που είναι η βασική ημέρα προσευχής (η αντίστοιχη Κυριακή των χριστιανών) και εάν ο μουσουλμάνος θα ξεκινάει π.χ. από το Γαλάτσι, την Βούλα, την Μάνδρα ή τον Πειραιά για να πάει στον Βοτανικό να ασκήσει τα λατρευτικά του καθήκοντα.

«Χτιζόταν» από το… 1880

Η ιστορία του τεμένους είναι πάρα πολύ παλιά. Από τον Ιούνιο του πολύ μακρινού... 1880 είχε ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος «περί παραχωρήσεως δωρεάν εθνικού οικοπέδου προς ανέγερσιν τουρκικού τεμένους εν Πειραιεί», χωρίς όμως να γίνει κάτι σημαντικό σε πρακτικό επίπεδο. Έναν αιώνα αργότερα, το 1979, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει υπόσχεση στον βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας ότι θα ανεγερθεί τέμενος αλλά και πάλι δεν υλοποιείται στην πράξη.

Το έτος 2000 με τον νόμο 2833 ορίζεται ως θέση του υπό ανέγερση τζαμιού η Χουρμουζά στην Παιανία, αλλά λόγω των αντιδράσεων της Εκκλησίας και των κατοίκων της περιοχής δεν προχώρησε.

Το 2006 η προσπάθεια συνεχίστηκε με τον νόμο 3512, ο οποίος περιείχε σημαντικές τροποποιήσεις: η κατασκευή του τζαμιού να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το ελληνικό Δημόσιο, το τζαμί να είναι κρατικό και ο ιμάμης θα διορίζεται από την Πολιτεία. Το εγχείρημα καθυστέρησε επανειλημμένα λόγω δικαστικών πράξεων από διάφορες ομάδες, οι οποίες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 2016 ο νυν υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής (στις περιφερειακές εκλογές τις 7ης Νοεμβρίου 2010) είχε θέσει προεκλογικά ως στόχο την παύση κατασκευής του τεμένους.

Το 2016 μπήκαν οι μπουλντόζες

Τελικά, μετά από τέσσερις ανεπιτυχείς διαγωνισμούς για τον ορισμό των εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του τζαμιού, ο πέμπτος διαγωνισμός καθίσταται επιτυχημένος. Την κατασκευή του τζαμιού ανέλαβε μια κοινοπραξία μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, με τη σύμβαση για την κατασκευή του να υπογράφεται στις 10 Οκτωβρίου 2016.

Πριν ξεκινήσει η κατασκευή, η αστυνομία απομάκρυνε από τον χώρο διαδηλωτές που είχαν προβεί σε κατάληψη. Η ανέγερση ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους και ολοκληρώθηκε πέρυσι, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωνε πως «η Δημοκρατία μίλησε και η επιθυμία της έγινε πράξη. Η Αθήνα έχει επιτέλους έναν χώρο προσευχής για τους πολίτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους επισκέπτες μουσουλμάνους».

Δείτε το φωτορεπορτάζ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

109
σχόλια
 1. avatar Το θεμα δεν ειναι…

  ...τι ειδατε στο τζαμι, αλλα τι θα μυριζει σε λιγες ημερες.... Ευτυχως ειναι μακρια απο κατοικιες...

  1. avatar Δίπλα στο πανεπιστήμιο είναι όμως, στην Γεωπονική.

   Δίπλα σε πανεπιστήμιο είναι όμως, στην Γεωπονική.

 2. avatar Γκασμας

  Σε ολους τους αφγανους και πακιστανους που εδωσαν αρνητικες στα σχολεια μπορειτε να παρετε τους μιναρεδες σας και να ξεκουμπιστειτε (περιλαμβανομενων και των δικων μας απλυτων)

 3. avatar Ποπης

  χοιρινο σουβλακι και λουκανικα

 4. avatar criskalts, ελλαδιστάν σε χούντα

  εξαιρετικο......θα μεινει στην ιστορια οτι επι χουντικων ημερων κουλη (ολοι οι ελληνες κλεισμενοι μεσα) ξεκινησε να λειτουργει....
  οταν εγκαινιαστεί επισημα κιολας....ουυυυ....εκει κατω στην βρωμικη αθηνα, καθε παρασκευη το μετρο σας θα εξυπηρετει
  αποκλειστικά μουσουλμανους .....αχαχαχαχαχαχαχαχα

 5. avatar Θρησκειες

  Χωρίζονται σέ δύο κατηγορίες: στίς Φυσικές ή Πολυθεϊστικές γιατί οι άνθρωποι λατρεύουν και τιμούν ώς θεούς διάφορα όντα και φαινόμενα τής φύσης γιαυτό λέγονται Ειδωλολάτρες ,και στίς Αποκαλυμμένες ή Μονοθεϊστικές λέγονται πού αποκάλυψε ο Θεός στούς ανθρώπους μέ τούς αγίους του και μέ τούς φωτισμένους ανθρώπους σύμφωνα μέ τή διδασκαλία τής Ορθόδοξης Εκκλησίας μονάχα η ιουδαϊκή και η χριστιανική θρησκεία είναι αποκαλυμμένες γιατί τήν πρώτη τήν αποκάλυψε ο Θεός μέ τούς Πατριάρχες τό Μωυσή και άλλους και τή χριστιανική τήν ίδρυσε ο Υιός τού Θεού ο Ιησούς Χριστός. Άλλες θρησκείες πού υπάρχουν στόν κόσμο είναι η μουσουλμανική η βεδική ο βραχμανισμός ο βουδισμός κλπ. Πολλοί παράγοντες επηρέασαν τήν κατανομή τών θρησκειών στίς διάφορες περιοχές τής Γής στούς παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται και οι στρατιωτικές κατακτήσεις οι φυλετικοί διωγμοί η μετανάστευση και η αποικιοποίηση.

 6. avatar ryio

  και τα μογγόλια έκαναν την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ τζαμί. ουστ ρε.

 7. avatar Χαλκιδέος

  Μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς αλλά το τζαμί αυτό κατασκευάστηκε για να λυθεί το πρόβλημα της παράνομης κατάληψης χώρων σε πολυκατοικίες/σπίτια και μετατροπής τους σε αυτοσχέδια τζαμιά!
  Ο συγκεκριμένος Ιμάμης φαίνεται να είναι μορφωμένος (διάβασα ότι έχει πτυχίο Μαθηματικών και Φυσικής και ότι γνωρίζει 4 γλώσσες) και όχι σαν κάποιους άλλους αμόρφωτους που γίνονται πιο εύκολα ακραίοι και παρασύρουν και τους πιστούς τους!
  Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να πηγαίνουν εκεί μόνο φιλικοί μουσουλμάνοι με συνείδηση και όχι φανατισμένα άτομα! Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ορισμένες χώρες της Ευρώπης (κυρίως Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία) είναι αντιμέτωπες με το πρόβλημα των τζιχαντιστών.

  1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   κούκλα η ...ΕΛΠΙΔΑ, αλλά ΟΠΟΙΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ....ξυπνάει ΝΗΣΤΙΚΟΣ η ΑΛΛΑΧ ΟΥΑΚΜΠΑΡ...μαχαιρωμένος.

 8. avatar Ναοι

  Οι ορθόδοξοι ναοί θά αποπερτωθούν από τούς εράνους τήν συμβολή τών πιστών.

 9. avatar jim

  Ωραίος παιδότοπος ....

 10. avatar Τεμενος

  Από τό ρήμα=τέμνω, στήν αρχαία μέρος τής γής: αποτετμημένο, στά νεώτερα χρόνια ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως γιά νά δηλώσει τούς ναούς λατρείας τών μουσουλμάνων πού είναι γνωστοί ώς τζαμιά. Τά τζαμιά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία διατάξεων τύπων και μορφών και διαφέρουν αρχιτεκτονικά κατά τόπους. Τζαμιά αρχιτεκτονικής υπάρχουν στήν Κωνσταντινούπολη στή Δαμασκό στό Κάιρο στήν Κόρντοβα στό Δελχί. Και τών Τρικάλων έργο τού Τούρκου αρχιτέκτονα Σινάν. Τιποταλλο.

 11. avatar PanosGianaros

  Να δείτε που στα εγκαίνια πρώτος - πρώτος θα εμφανιστεί ο . . . . . Άδωνης ,και ας ήταν αντίθετος
  με την ανέγερση του τεμένους .
  Τότε που ήταν αντίθετος , , , ε ε ε ε , ήταν αντίθετος τι να κάνουμε . Τώρα όμως . !. !. !
  Ο καθένας - - όπως τον βγάλει το μυαλό - - του . . !
  Ο Κούλης θα πάει μετά . . . !

 12. avatar J.Biden

  Καθε επιθυμία του Σόρος είναι εντολή για τις πουλημένες κυβερνήσεις της Ελλάδος.

 13. avatar J.Biden

  https://www.youtube.com/embed/Ry3NzkAOo3s

 14. avatar J.Biden

  Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
  https://www.youtube.com/embed/Ry3NzkAOo3s

 15. avatar Xountalas

  Οι περισσοτεροι απο οσους εδω μεσα διαφωνουν με το τζαμί στην Αθηνα θα ξαναψηφισουν Κουλη!!! Η επιστημη σηκωνει τα χερια ψηλα.

 16. avatar ΙΣΕΚΕ

  Ο Αλλαχ σώζει , αυτό είναι μόνο η αρχή θέλουμε οσες εκκλησίες τόσα και τζαμιά.

  1. avatar Εσενα δεν θα σε…

   ....σωσει τιποτα, αν τολμησετε να φερετε την τρομοκρατια της θρησκειας σας στην Ελλαδα...Εδω δεν ειμαστε κοτες Γαλλοι που τους καθαριζετε και δεν μιλανε... Θα κανουμε το τεμενος σας ισιωμα παλι, οπως ηταν πριν χτιστει και εσεις θα φυγετε πισω στον κολλητο σας Ερντογαν με τα ιδια φουσκωτα που ηρθατε...

  2. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

   Γι αυτό πρέπει το ελληνικό κράτος να απασχοληθεί πολύ βαθειά με αυτό το θέμα, δηλαδή τα τζαμιά για τους μωαμεθανούς ώστε τύποι σαν και εσένα ή να εκφράζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ που τους δίνεται η ευκαιρία να ασκήσουν ελεύθερα τη θρησκευτική τους λατρεία μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια ή να στέλνονται για παντοτινές διακοπές αφού δεν σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως πχ η μειοψηφία να επιβάλεται στην πλειοψηφία, πράγμα που μόλις ζήτησες... εννοήται ούτε για τα αστεία!

 17. avatar Τομάρια

  Ανοιχτό το τζαμί την Παρασκευή για να προσευχηθούν τα λαθροπιθηκια ενώ οι εκκλησίες χωρίς πιστούς μας είπαν φάτε ψευτοδημοκρατια και πείτε και ευχάριστω κότες Έλληνες.Εγω για να σκάσετε πουλημένοι πήγα εκκλησία στο χωριό μου σήμερα και κοινωνησα κιόλας μόλις άκουσα πως αφήνετε τα Λαθρο πήγα κ εγώ και ας με σταματαγε κανένας αστυνομικός θα μας έδειχναν τα κανάλια

  1. avatar Χαλκιδέος

   Και στο τζαμί οι ίδιοι κανόνες ισχύουν, 9 άτομα max! Αφού λένε ότι οι κανόνες ισχύουν σε όλους τους χώρους λατρείας, μη λες τα δικά σου!

  2. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

   Ντροπή σου, τέτοιο άχυρο! Αναρωτιέμαι αυτή είναι η χώρα παράδειγμα στην αρχαιότητα που μπόρεσε να έχει στο εσωτερικό της εκατοντάδες διάφορες φυλές, που δημιούργησε το θαύμα της ελληνιστικής περιόδου, που έγινε το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως δημιουργώντας την Πανμφυλία της Μικράς Ασίας, μιας ολοκληρωμένης κοινότητας από διάφορες φυλές που μόνο στο Star Trek επιστημονικής φαντασίας μπορούμε σήμερα να ζήσουμε, που πάντρεψε τους στρατιώτες της με γυναίκες από άλλες φυλές για να μεταδόσει τον πολιτισμό της, αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα; να φοβάται τον ίδιο της τον ίσκιο; Διαβάζοντας τα σχόλια είναι για να κλαίς! Τί χάλια, τί εμετικά σχόλια!

   1. avatar Δον Σπιλιτο

    ΓΙΩΡΓΟΣ 9, κυριε μου,να ειστε πιο σεμνος..
    α) Ποιες ειναι οι \"εκατονταδες φυλες\"?..Διαφωτιστε μας λιγο,παρακαλω...
    β) Δεν υπηρχε Ισλαμ τοτε ουτε σφαγες σε ζωντανη μεταδοση!!
    γ) Μιλατε για Ελληνιστικη εποχη και εκτος Μητροπολιτικης Ελλαδος..Αν δεν κανω λαθος,\" Ρωξανη την ελεγαν..Οχι Αισε χανουμ!! Εκτος τουτου,οι Μακεδονες εξαγριωθηκαν με την \"μιξοβαρβαρη\" και την αποφαση του Αλεξανδρου.
    Η αποφαση του Αλεξανδρου,ειχε πολιτικο χαρακτηρα. Ηταν Κοσμοκρατορας και το νεο Βασιλειο,αχανες!
    δ) Ποια ειναι \"η πανμφυλια που θα ζηλευε και το ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ\"?..Προσεξτε,μιλατε για την Μικρα Ασια με τις αφθονες Ελληνικες πολεις.. Την αρχαια Ιωνια.
    Διαφωτιστε μας επειδη ειμαστε ασχετοι ολοι εμεις,οι παρακατιανοι! Και μην κανετε προπαγανδα. Καλυτερα να αισθανεσαι ανωτερος, συμφωνα με οσα εχεις προσφερει στην Ανθρωποτητα και τον Πολιτισμο, παρα κομπλεξικος!

    1. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

     .../... και που λες κύριε Σπιλίτο η Ιωνία ήταν και αυτή χώρα της Μικράς
     Ασίας, δεν ήταν η Μικρά Ασία! Αργότερα η Ιωνία έγινε συνώνυμο της Χερσονήσου ! Οι Έλληνες επίσης αποίκησαν και την νότια Ιταλία(Μεγάλη Ελλάδα) ! Με πόσες φυλές ήρθαν και εκεί, σε επαφή; Αποίκησαν και την Ισπανία, ο πρώτος γεωγραφικός χάρτης της Ιβηρικής χερσονήσου είναι από εκείνη την εποχή, δεν πάνε πολλά χρόνια που τον ανακάλυψαν. Αποίκησαν σχεδόν όλη την βόρειο Αφρική! Σαν τα βατράχια κάθισαν γύρο γύρο στην μεσογειακή λεκάνη έγραψε ο Πλάτων! Μέχρι και αγάλματα βρέθηκαν στη Λιβύη από βεδουίνισσες με φερετζέ φτιαγμένα από Έλληνες καλλιτέχνες!
     Είναι γεγονός ότι το συναίσθημα της κατωτερότητας του νέο Έλληνα όταν αναφέρεται στους ένδοξους προγόνους του τον κάνουν να αισθάνεται άσχετο και παρακατιανό, αλλά σε αυτό υπάρχει μόνον μία θεραπεία και αυτήν είναι η αντιμετώπιση: θα κάνω ότι μπορώ για να τους μοιάσω αλλά με τα σημερινά πλαίσια, επιλογή μας είναι, « σαν αρχαίος φέρεσαι» μου έλεγε η θεία μου και είχε δίκιο! Η σεμνότητα στην δικιά μου την περίπτωση θα ήταν υποκρισία!

    2. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

     Το «κομπλεξικός,» που κολλάει;
     Ιδού οι απαντήσεις: Η Παμφυλία και όχι Πανμφυλία (από παν+φύλο, παν+σύμφωνο = μ, όπως παν+φτωχός =πάμφτωχος, ελληνική γραμματική είναι αυτή και όχι δικιές μου ιδέες), η Παμφυλία λοιπόν ήταν χώρα της νότιας Μικράς Ασίας που συνόρευε δυτικά με Λυκία ανατολικά με Κιλικία νότια βρεχόταν από την Μεσόγειο κτλπ. Σπουδαία και μεγάλη πόλη της η Αττάλεια που επισκεύτικα πρωτού 5 χρόνια! Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το άγαλμα του μοναδικού Έλληνα που της απόμεινε, αυτό του Αττάλου! Ο δε μητροπολιτικός ορθόδοξος ναός της κατήντησε παζάρι, ιδιέτερα διάφορων χαλιών! Αλλά το πραγματικό κρύο το τρως όταν επισκέπτεσαι το κέντρο της παλιάς πόλης με τα κλειδωμένα παλιά ελληνικά αρχοντικά που μέχρι τις μέρες μας δεν έχει πατήσει τουρκικό ποδάρι διότι το θεωρούν χρουσουζιά! Τώρα βέβαια δεν ξέρω τι θα συμβεί με τον Έρντι. Περπάτησα στα σοκάκια της ώρες ολόκληρες, κοίταζα την τέχνη αυτών των πανέμορφων σπιτιών και σκεφτόμουν τί χάσιμο, τί καταστροφή, μετά από χιλιάδες χρόνια να χαθεί το ελληνικό στοιχείο του τόπου! Ζημιά όχι μόνο για μας αλλά και για τους Τούρκους! Εκείνο το βράδυ είδα και το πρώτο μου φρικιαστικό εφιάλτη στον ύπνο μου: πάλι στα σοκάκια της πόλης αλλά γεμάτα στο αίμα και ενδιάμεσα να κολυμπούν φίδια, άλλα μικρά άλλα μεγάλα και μερικά πολύ μεγάλα... Εντύπωση μου έκανε και η επαρχία της Παμφυλία με τους λαξευτούς περσικούς τάφους! Στα αρχαία χρόνια είχε Ασσύριους, Πέρσες, διάφορες ελληνικές αποικίες, κτλπ Παμφυλία γιατί ήταν ένα κάρμα φυλών.../....

  3. avatar agilotos.stravos

   Αν σε σταματαγε κανας αστυνομικος στο χωριο σου το πολυ πολυ να κοινωναγατε μαζι...

 18. avatar tboni2

  Όσο και να θέλετε ισλαμοφασιστες εμείς δεν γινόμαστε για να σφάζουμε άπιστους να παντρευόμαστε ανήλικα κοριτσάκια και να βιάζουμε τις γυναίκες γιατί τις θεωρούμε πόρνες. Εμείς έχουμε ορθή λογική και είμαστε απόγονοι του Πλάτωνα του Σωκράτη του Περικλή του Αριστοτέλη κτλ. Δεν θα γίνουμε πιόνια καμμιας θρησκείας. Πάρτε τους ισλαμοφασιστες στα σπίτια σας τσιπροτακηδες ψεύτες υποκριτές.

  1. avatar agilotos.stravos

   Δε μου λες ρε ξυπνοπουλι οι βομβαρδισμοι του Νατο τι ειναι απο παγανιστες?Οταν ο Μπους ξεκιναγε τον πολεμο στο Αφγανισταν με εντολη απο το δικο του Θεο,ποιον εννοουσε τον Δια?Για τα προξενια ανηλικων κοριτσιων στα ελληνικα χωρια δε σου εχει πει τπτ καμμια θειτσα σου?
   [Απογονοι του Πλατωνα] ειπε αυτος που δεν εχει ανοιξει ουτε ενα βιβλιο στη ζωη του κ λεει στα καπακια [Δεν θα γίνουμε πιόνια καμμιας θρησκείας] οταν επικαλειται ιστορικα προσωπα που πιστευαν στον 12θεισμο ενω δεν κοιταει διπλα του ποσοι χριστιανοταλιμπαν εχει για ομοιδεατες!Ο υποκριτης που φορτωσε φονο σε αλβανο απο δω μεσα οταν τον εκανε ελληνας!Αξιος να σε χαιρονται οι υπολοιποι χαυγιτες σου..

   1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

    επειδή ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι είμαστε άσχετοι προφεσσόρε ,μήπως να μας πείς πόσους Χριστιανούς σφάζουν και βιάζουν καθημερινά στα Ισλαμικά κράτη? Αυτοί οι ΊΔΙΟΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΑΤΟ να τους βομβαρδίσει γιατί ΜΙΣΟΥΝΤΑΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ και όλοι μαζί μισούν τις άλλες θρησκείες. Ανοιξε και κανένα ΚΟΡΑΝΙ να μορφωθείς και να ξεστραβωθείς γιατί κινδυνεύεις να μείνεις stravos δια παντός. Πάντως σε καλοπληρώνει το ΑΦΕΝΤΙΚΟ δε λέω....

    1. avatar agilotos.stravos

     [οι ΊΔΙΟΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΑΤΟ να τους βομβαρδίσει]!!!!!Ειναι Θεος λεμε,ενα τεμενος για τον κολλητο,προσκυναμε ολοι!

   2. avatar Γιάννης Τσιρόπουλος

    Το μυαλό? σου και μία λίρα

    1. avatar agilotos.stravos

     Οχι φιλε πιο πολλα παιρνω..Δε ξερω απο ποιον αλλα για να το λετε εσεις...

 19. avatar Αλλάχ εσυ Χριστός εγω

  αχ εσυ, αχ και εγω

  1. avatar Προκρούστης.

   Μια χαρά το πας να συνεχύσω .

  2. avatar J.BΙDΕΝ

   Τον κακό σου τον καιρό.

 20. avatar trader

  την ωρα που η ευρωπη ανατιναζετε απο φανατικους ισλαμιστες που πηραν την εντολη σε ενα τζαμι να γινουν μαρτυρες,εμεις ανοιγουμε ενα τζαμι ακριβως πανω στην ιερα οδο και σε εκταση του πολεμικου ναυτικου.παμε γυρευουντας ,αυτοι δεν γινονται ανθρωποι ,πρεπει να κανουμε πειραματα?κλεισιμο και οποιος θελει τζαμια στην θρακη.

  1. avatar πατριωτισμος αε

   τοσα χρονια η ευρωπη ανατιναζεται απο την ακροδεξια, με πολυ περισσοτερα θυματα.

   1. avatar Συντροφε…

    ...βαλε και τα θυματα των αριστερων φασιστων της Ρωσιας στην εξισωση... Και η ακροδεξια και η ακροαριστερα εχουν διαπραξει τερατωδη εγκληματα... Τωρα εχουμε τους αγραμματους εισαγομενους φανατικους του Ισλαμ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...