24
loading

Οι «Τραπεζίτες του Θεού» είναι και πάλι στην επικαιρότητα αυτό τον καιρό, μόνο που τώρα δεν είναι άλλη μία ιερή συνωμοσιολογία αυτή που τους αφορά.

Αντιθέτως, είναι η επιστήμη που θέλει να ξετρυπώσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που περιβάλλουν το καθολικό μοναστικό τάγμα, τη φερόμενη σχέση τους με το Άγιο Δισκοπότηρο.

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μια μυστική κρύπτη σε μεσαιωνική εκκλησία του τάγματος στην Πολωνία και όλοι αναζητούν να μάθουν αν και τι κρύβεται εκεί.

Ήδη από το περσινό φθινόπωρο η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλές και πολλά υποσχόμενες μυστικές εγκαταστάσεις των Ναϊτών, θαμμένες κάτω από τον ναό του 13ου αιώνα…

Ναΐτες Ιππότες, ένα ιερό μυστήριο που κρατά θαμμένα τα μυστικά του

Εννιά μοναχοί ιππότες από τη Γαλλία, με επικεφαλής τον Hugues de Payens, καταφτάνουν περί το 1118-1119 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ για να προστατεύσουν τα χριστιανικά καραβάνια στους Αγίους Τόπους, στον απόηχο της Α’ Σταυροφορίας.

Ως Φτωχοί Συστρατιώτες του Χριστού και του Ναού του Σολομώντα θα έμενε γνωστό το τάγμα που ορκίστηκε ασφαλές πέρασμα για τους ευρωπαίους προσκυνητές.

Οι Ναΐτες Ιππότες ξεπήδησαν όμως παντοδύναμοι σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, συγκεντρώνοντας τέτοια δύναμη και κύρος που μπορούσαν πια να γονατίζουν οικονομικά κραταιές αυτοκρατορίες.

Οι Φτωχοί Συστρατιώτες του Τάγματος του Χριστού και του Ναού του Σολομώντα κατάφεραν να μεταμορφωθούν από υπερασπιστές των χριστιανικών καραβανιών στους Αγίους Τόπους σε τραπεζίτες πανευρωπαϊκού κύρους, να συγκεντρώσουν αμύθητα πλούτη και να αφοριστούν τελικά από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία τους κυνήγησε ανηλεώς.

Πώς έφτασαν όμως να αποκτήσουν τέτοια ισχύ; Βρήκαν πράγματι τα ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης, όπως επιμένει ο θρύλος; Και ο θρύλος επιμένει ήδη από τον 13ο αιώνα πως οι Ναΐτες είχαν στα χέρια τους το Άγιο Δισκοπότηρο, δεν περίμενε τον Νταν Μπράουν να γράψει την ιστορία του.

«Φύλακες του Άγιου Δισκοπότηρου» αποκαλούσαν εξάλλου σε Δύση και Ανατολή τη μυστηριώδη αυτή ομάδα των χριστιανών μαχητών που φαινόταν να είχαν απλώσει τα δίχτυα τους παντού.

Παρά το γεγονός ότι καμία τέτοια ιστορία, παλαιότερη ή σύγχρονη, δεν κόμισε ποτέ επαρκή στοιχεία για έναν τέτοιο ισχυρισμό, τα φανερά ίχνη των Ναϊτών είναι από μόνα τους αρκετά για να μας πουν μια ολοκληρωμένη ιστορία...

Η μοιραία εκκλησία στην Πολωνία

Οι Ναΐτες είχαν πολλά προπύργια στον ευρωπαϊκό χώρο και ακόμα και σήμερα στέκουν τα περισσότερα λαμπρά σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ακόμα και στα χωριά της πολωνικής Πομερανίας θα βρεις όμως ίχνη του τάγματος, γοτθικούς ναούς πρωτίστως, που μαρτυρούν ότι μετά την επιστροφή τους από τους Αγίους Τόπους εγκαταστάθηκαν και στην Πολωνία.

Εκεί έστρεψαν οι αρχαιολόγοι τις έρευνές τους, σε ένα απομακρυσμένο πολωνικό χωριουδάκι των 100 κατοίκων συγκεκριμένα, που ίσως κρύβει μυστικά από αυτά που έκαναν τους Ναΐτες γνωστούς στα πέρατα του τότε κόσμου.

Στο Chwarszczany λοιπόν της Δυτικής Πομερανίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, υπάρχει ένας ναός που μελετούν εδώ και χρόνια οι αρχαιολόγοι. Ένα παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Στανίσλαο (Κόστκα) είχε στο στόχαστρο η ανασκαφή και το περσινό φθινόπωρο χτύπησε διάνα.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αποκαλύψουν μια σειρά από κρύπτες και μυστικά δωμάτια, ακόμα κι ένα δίκτυο υπόγειων διαδρόμων.

Η απομονωμένη εκκλησία του 1232, κατασκευασμένη με κόκκινο τούβλο πάνω σε μια βάση από γρανίτη, είναι φτιαγμένη μάλιστα με το τυπικό των Ναϊτών, τον περίπλοκο κώδικα του τάγματος που φυλούσαν σαν τα μάτια τους οι ιππότες.

Είναι ξεκάθαρο πως ο ναός έχει αμυντική λειτουργία, οι πανύψηλοι τοίχοι του θέλουν να κρατήσουν εκτός αδιάκριτους και εχθρούς. Συνεχίζει να λειτουργεί ως εκκλησία, αν και τα κυριακάτικα πρωινά στο Chwarszczany παραείναι ήρεμα για να διαταράξουν την ησυχία των Ναϊτών.

Σε αυτό το παρεκκλήσι είναι που ανακαλύπτουν συνεχώς νέα πράγματα οι αρχαιολόγοι, κομίζοντας γνώσεις για το ιπποτικό τάγμα και ρίχνοντας περισσότερο φως στα απόκρυφα πεπραγμένα του.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που έχει αποκαλύψει κατά καιρούς η σκαπάνη κάτω από το ιερό του ναού περιλαμβάνονται εξάλλου και τα σώματα κάποιων Ναϊτών. Αλλά και αυτό που δείχνει σήμερα να είναι ένας μυστικός διάδρομος…

Τι περιμένουν οι ειδικοί

«Σύμφωνα με τους θρύλους, αλλά και μεσαιωνικά έγγραφα, υπήρχε ένα πηγάδι κοντά στην εκκλησία», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της ανασκαφής Przemysław Kołosowski στο CNN, «οι φήμες θέλουν το πηγάδι να λειτουργεί ως είσοδος σε ένα μυστικό τούνελ. Αυτό χρειάζεται όμως μια εξαντλητική αρχαιολογική έρευνα».

Ήδη από το καλοκαίρι του 2019 όμως η ομάδα ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα εκεί κάτω, από περισσότερες οχυρώσεις και ένα υπόγειο νεκροταφείο ως και μια σειρά από κρύπτες. «Το όργανό μας [GPR] έχει εντοπίσει γοτθικές κρύπτες με τα απομεινάρια Ναϊτών Ιπποτών κάτω από το παρεκκλήσι».

Όπως μετέδιδε πέρυσι (5 Σεπτεμβρίου 2019) η «Gazeta Lubuska», αρχαιολογική έρευνα και ανακαινίσεις λαμβάνουν χώρα στον ναό αδιαλείπτως από το 2004.

Η ομάδα του Kołosowski έπιασε δουλειά τον Ιούλιο του 2019 και με νέες απεικονιστικές τεχνικές, αλλά και καμιά εκατοστή επιστήμονες και εθελοντές, κατάφερε να εντοπίσει και να αποκαλύψει πολλά πράγματα, τόσο μέσα στην εκκλησία όσο και στα χωράφια που την περιβάλλουν.

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε ένα μικρό τμήμα κάτω από τα πέτρινα πατώματα του ναού, όπου βρέθηκαν εφτά θολωτές κρύπτες.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της OKM, του γερμανού κατασκευαστή της απεικονιστικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στην έρευνα, αυτές οι υπόγειες κρύπτες «δεν μπορούν να χρονολογηθούν στα χρόνια των Ναϊτών».

Ίσως είναι μεταγενέστερες, υποθέτει η «Gazeta Lubuska», ίσως κάποιοι να έχτισαν πάνω στις παλιές. Η ίδια η εκκλησία των Ναϊτών είναι χτισμένη στη θέση παλιότερου ναού ρομανικού ρυθμού, κάτι που περιπλέκει ερευνητικά τη συνθήκη.

Και για να γίνει κάπως πιο ιντριγκαδόρικο το μυστήριο, ένα αντίστοιχο υπόγειο τούνελ ανακαλύφθηκε από την ίδια ομάδα να διατρέχει υπογείως την πόλη Myślibórz, τέσσερις ώρες από το Chwarszczany με άλογο, μόλις ένα μισάωρο με το αυτοκίνητο.

Το Myślibórz αποικήθηκε από Ναΐτες από το 1238, καθώς οι δούκες και οι μαργράβοι της Πομερανίας έσπευσαν να κάνουν στους Ιππότες ακόμα μεγαλύτερες δωρεές σε γη, θέλοντας να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους. Το τάγμα αποκτούσε διαρκώς περισσότερα εδάφη στην περιοχή και έχτιζε τα προπύργιά του.

«Εκείνη την εποχή, οι Ναΐτες Ιππότες συγκέντρωσαν σημαντική δύναμη στη δυτική Πολωνία», επιβεβαιώνει χαρακτηριστικά ο πολωνός ιστορικός Marek Karolczak στο CNN, «είναι η εποχή των Σταυροφοριών. Οι ντόπιοι ηγεμόνες θέλησαν να ισχυροποιήσουν τη δύναμή τους καλώντας στρατιωτικά τάγματα να εγκατασταθούν στα εδάφη τους και να χτίσουν στρατηγεία».

Τι υπάρχει όμως σε αυτό το εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο; Είναι η αρχαιολογική σκαπάνη έτοιμη να αποκαλύψει πραγματικούς θησαυρούς των Ναϊτών; Κι αν ναι, πού, στην εκκλησία ή στην ευρύτερη περιοχή;

Το Myślibórz έχει αυτό το θεόρατο υπόγειο τούνελ που ξεκινά από τη μεγάλη εκκλησία στην κεντρική πλατεία και καταλήγει ως το μοναστήρι των Δομινικανών, για το οποίο οι πολωνοί ιστορικοί ισχυρίζονται πως ήταν αρχικά το κάστρο των Ναϊτών.

Όταν εκδιώχθηκαν από την πόλη στα τέλη του 13ου αιώνα, ο μεσαιωνικός θρύλος τους θέλει να εξαφανίζουν τον θησαυρό τους. Ο Karolczak μας λέει πως φήμες, αλλά και εκκλησιαστικά έγγραφα της εποχής, εμφανίζουν τους Ναΐτες να τον κρύβουν στον βυθό κοντινής λίμνης.

Τι περιείχε το σεντούκι; «Χρυσά νομίσματα και το Άγιο Δισκοπότηρο», λέει χωρίς περιστροφές ο Karolczak.

Κι αν κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν υπαινίχτηκε ποτέ για Άγια Δισκοπότηρα, η παραφιλολογία ολοένα και μεγαλώνει για την απομακρυσμένη αυτή εκκλησία και τα όσα κρύβει ενδεχομένως στα έγκατά της.

Όπως έλεγε εξάλλου και ο Ουμπέρτο Έκο στο μνημειώδες και πολυεπίπεδο «Εκκρεμές του Φουκώ», «οι Ναΐτες Ιππότες είναι πίσω απ’ όλα»...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Ο σταυροφορια

  1270, τήν οργάνωσε μετά τήν απελευθέρωση του ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ εναντίον τής Τυνησίας, η εκστρατεία αυτή έπειτα από τό θάνατο τού αρχηγού της δέν πέτυχε ολοκληρωτικά, είναι ουσιαστικά η τελευταία τών μεσαιωνικών χρόνων, όσες ακολούθησαν δέν απέβλεπαν πιά στήν απελευθέρωση τών Αγ Τόπων, είχαν τό χαρακτήρα αγώνων τής Ευρωπαϊκής Χριστιανοσύνης εναντίων τών απίστων.

 2. avatar Ε σταυροφορια

  1248-1254, πρωτεργάτης ήταν ο βασιλιάς τής Γαλλίας Λουδοβίκος Θ ο Άγιος, η εκστρατεία στρεφόταν εναντίων τής Αιγύπτου και έπειτα από αρχικές επιτυχίες κατέληξε στήν πλήρη καταστροφή τών σταυροφόρων, χάρη στή σουλτάνα Σάγκαρετ ελ Ντόρ η εθνική συνείδηση τών Αιγυπτίων αφύπνιστηκε και στή μάχη τής Μανσούρας συνέλαβαν αιχμαλώτους τό βασιλιά Λουδοβίκο τόν οποίο φυλάκισαν.

 3. avatar Ε σταυροφορια

  1228-1229, πρόκειται γιά μικρής κλίμακας επιχείρηση η οποία κατέληξε στή βραχύχρονη κατάληψη μερικών παλαιστινιακών εδαφών.

 4. avatar Π σταυροφορια

  1217-1221, άρχισε μέ τήν αποτυχημένη απόπειρα 50.000 παιδιών και εφήβων από τή Γαλλία και από τή Γερμανία νά κατεβούν στά Ιεροσόλυμα και νά απελευθερώσουν τούς Αγ Τόπους, στήν κύρια φάση της μέ νέους αρχηγούς και μέ άλλους σταυροφόρους κατέληξε στό ξαναπάρσημο τής Ιερουσαλήμ έπειτα από διαπραγματεύσεις πού έκαναν οι αρχηγοί τής σταυροφορίας μέ τό σουλτάνο τής Αιγύπτου Μάλικ αλ Κάμελ.

 5. avatar Τ σταυροφορια

  1203-1204, απλό πρόσχημα γιά νά καταληφθεί τό Βυζάντιο, υποκινητές της ήταν ο πάπας Ιννοκέντιος Γ πού ήθελε νά υποτάξει τήν Αν Εκκλησία στή Δυτ, και ο δόγης Δάνδολος, ο Δάνδολος επιδίωκε νά διαλύσει τό Βυζάντιο γιά νά πάρει η Βενετία τόν απόλυτο εμπορικό έλεγχο στή Μεσόγειο, τόν Ιούλιο τού 1203 έφτασαν στήν Κωνστ/πόλη και τόν άλλο χρόνο τήν κατέλαβαν.

  1. avatar dimitris /PL

   Ασ\' τις βλακείες της προπαγάνδας φίλε ! Πες την αλήθεια ! Ήταν το περίφημο \"Λεφτά υπάρχουν\". Όταν ο Έλληνας τους ζήτησε, ως μισθοφόρους, να του βοηθήσουν, να αποκτήσει θρόνο της Πόλης, ενώ μετά δεν βρήκε χρήματα να τους πληρώσει το μισθό τους !

   1. avatar @dinitris

    Δεν είναι έτσι ακριβώς. Ένας σφετεριστής Έλληνας να λες.Την πήραν πολύ εύκολα χωρίς κόπο.Δεν δικαιολογείται με τίποτα η καταστροφή που ακολούθησε, υποτίθεται από χριστιανούς(καθολικούς).Μόνο Ούννοι και Τούρκοι έκαναν παρόμοια.

    1. avatar dimitris /PL

     re: Μόνο Ούννοι και Τούρκοι έκαναν παρόμοια

     Eeee... στην Βαρσοβία τα έκαναν οι Ρώσοι και οι Γερμανοί (στην πράξι και με το ΟΚ των Ρώσων), μόνο μέσ\' τους τελευταίους 2 αιώνες. Και τα έκαναν πολύ χειρότερα !

    2. avatar Φίλε

     Τα ίδια έκαναν μετά 300 χρόνια οι Ισπανοί καθολικοί στη Λατινική Αμερική σε πολλαπλάσιο βαθμό. Ολόκληρη γενοκτονία.Χωρίς \"να τους το ζητήσουν\".

     1. avatar dimitris /PL

      Δεν είναι καν ο λόγος για να μαθένεις τα παιδιά μας μια ψευδή ιστορία του 1204.

     2. avatar Φίλε,

      Μάλλον δεν έχεις παιδιά, γιατί θα ήξερες ότι στο σχολείο δεν μαθαίνουν όλο το μέγεθος των καταστροφών της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, όπως και τη γενοκτονία των ιθαγενών της νότιας και βόρειας Αμερικής από τους Ευρωπαίους αποίκους, για ευνόητους πολιτικούς λόγους.Να μη χαλάσει η εικόνα των \"πολιτισμένων κρατών της Ευρώπης\" που προσπαθούν να περάσουν, αν και οι περισσότερες παγκόσμιες γενοκτονίες στα 500 τελευταία χρόνια έγιναν από αυτούς. Διάβαζε ιστορία απροκατάληπτα.

     3. avatar Φίλε,

      Δεν τα ξέρεις καλά.Η Πολωνία δεν ήταν ποτέ Κωνσταντινούπολη και δεν είναι το θέμα μας τι έκαναν ναζί και μπολσεβίκοι στην Πολωνία ή τι έκαναν οι Πολωνοί στους άλλους.Η σφαγή και οι καταστροφές που έκαναν οι Φραγκοβενετσιάνοι στην Κωνπολη ήταν φρικτή.Κατέστρεψαν την πόλη-κόσμημα την ομορφότερη και καλλιτεχνικότερη όλου του τότε γνωστού κόσμου 250 χρόνια πριν τις αγριότητες των Οθωμανών.Το μίσος των υποτίθεται χριστιανών καθολικών ήταν τέτοιο που ασελγούσαν ακόμα και σε άγιες τράπεζες. Λυπάμαι που μπορεί να είσαι καθολικός αλλά αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.Ακόμα κι ο Πάπας ζήτησε συγγνώμη ύστερα από 800 χρόνια το 2004.

 6. avatar Τ σταυροφορια

  1189, ο σουλτάνος τής Αιγύπτου Σαλαδίνος κατέλυσε τό φραγκικό κράτος τής Ιερουσαλήμ, τό γεγονός έδωσε τό σύνθημα μέ αρχηγούς τόν αυτοκράτορα τής Γερμανίας Φρειδερίκο Βαρβαρόσα, τό βασιλιά τής Αγγλίας Ριχάρδο Λεοντόκαρδο, τό βασιλιά τής Γαλλίας Φίλιππο Αύγουστο, ο Φρειδερίκος έφθασε στήν Κων/πόλη και έμεινε εκεί 2 χρόνια, μετέφερε έπειτα τό στρατό του στή Μ Ασία και νίκησε τούς Τούρκους, τό 1190 όμως πνίγηκε σένα ποτάμι και ο στρατός του διαλύθηκε, οι δύο άλλοι βασιλιάδες χρησιμοποίησαν τό θαλασσινό δρόμο, ο Ριχάρδος απέσπασε από τούς Βυζαντινούς τήν Κύπρο και μετά τήν αποχώρηση τού βασιλιά τής Γαλλίας μέ τόν όποιο είχε ερθει σέ σύγκρουση συνέχισε μόνος του τήν προσπάθεια, αλλά ο Σαλαδίνος αποδείχτηκε ανίκητος, ο Ριχάρδος συνθηκολόγησε μάζι του.

 7. avatar dimitris /PL

  Θα μπορούσε το NEWSBEAST να μας φέρει και πολλά άρθρα για τους πραγματικά καταστροφικούς και ιδιοφυείς ιππότες - Γερμανούς \"σταυροφόρους\" - μέσα στην Πολωνία. Και για τους πολέμους τους, με αιφνιδιαστική και ολοκληρωτική ήττα και καταστροφή από πολωνό-λιθουανικό στρατό, στης 22. 07. 1410. Ειδικά πού οι επιστήμονες ξέρουν για αυτούς «τα πάντα», ενώ οι Έλληνες το τίποτα.

  Βάλτε μόνοι σας στο Google την λέξι \"Malbork\" και μετά πατήστε \"εικόνες\". Έχετε υπόψη πως η σημερινή αυτή κατάσταση ήταν μόνο το κεντρικό κάστρο, ενώ υπήρχαν και μεγάλες άλλες οχυρώσεις.

  Welcome to Poland 🙂

 8. avatar dimitris /PL

  \"...Είναι ξεκάθαρο πως ο ναός έχει αμυντική λειτουργία...\"

  - nonsens ! όπως και αρκετά άλλα εδώ. Τα ανοίγματα στον πύργο ήταν για φωτισμό της σκάλας. Απών οι οποιαδήποτε άλλη αμυντική προετοιμασία. Άλλωστε ο ναός δεν ήταν κτισμένος στους συνηθισμένους δρόμους του στρατού, και έτσι επιβίωσε έως σήμερα, χωρίς ζημιές. Κάτι άκρος σπάνιο στα πολωνικά δεδομένα και μόνο μέσα στην «ξεχασμένη» επαρχία δυνατών.

  1. avatar dimitris /PL

   Και πως χτίστηκαν αυτά τα εντυπωσιακά τούνελ ? Μέσα στο μαλακό και αρκετά υγρό πολωνικό έδαφος ? Πολύ απλά ! Πρώτα οι ευεργέτες του τόπου έβρισκαν ένα μέρος με αρκετή υγρασία, για να γίνει εκεί και τάφρος, γύρο από τα αμυντικά τοίχοι. Μετά, επίγειος, χτίστηκαν αυτά τα «τούνελ» και «βαθιά θεμέλια» των κτιρίων. Και μόνο μετά ριχτήκαν πάνω τους αρκετά χώματα, ακόμα και από το τάφρο, που δημιουργήθηκε μόνο στο τέλος του έργου. Ενώ ο οχυρωμένος τόπος έγινε ένα ύψωμα. Και πού το ξέρουμε ? Επειδή τα χώματα αυτά είναι πιο ελαφρά, πιο λύγο πυκνά, από το έδαφος πιο κάτω. Και τότε σιγά -σιγά υποχωρούν. Μας ανοίγοντας έτσι την προϊστορία τους 🙂

  2. avatar dimitris /PL

   re: η φωτογραφία εισόδου του ναού. Το πάνω μέρος χτίσθηκε μετά και στα «πολωνικά» gotic πρότυπα. Και έτσι χάλασε η αρχική πολύ μεγάλη ομοιότητα της αρχιτεκτονικής, με το Ιερουσαλήμ του ΧΙ…ΧΙΙ αιώνα.

 9. avatar Β σταυροφορια

  1147-1149, τό 1144 εκδηλώθηκε η πρώτη απειλή τών Σελτζούκων εναντίων τών φραγκικών κρατών τής Ανατολής μέ τήν κατάληψη τής Συρίας, τό γεγονός αυτό έδωσε τό σύνθημα γιά τήν έναρξη νέας, πήραν μέρος οι μεγαλύτεροι τής Ευρώπης, ο αυτοκράτορας τής Γερμανίας Κόνρατ Γ, ο βασιλιάς τής Γαλλίας Λουδοβίκος Ζ, αλλά δέν πέτυχε, νικήθηκαν από τούς Τούρκους και γύρισαν στήν Ευρώπη άπρακτοι .

 10. avatar Α σταυροφορια

  1096, η σπουδαιότερη και η μόνη καθαρά θρησκευτική, πήραν μέρος μερικοί από τούς μεγαλύτερους άρχοντες τής Ευρώπης μέ επικεφαλής τό Γοδεφρείδο ντε Μπουγιόν ,συγκεντρώθηκαν στήν Κων/πόλη και ζήτησαν τή βοήθεια τού Βυζαντίου, προκάλεσαν όμως δυσαρέσκειες γιατί γιά νά καλύψουν τίς ανάγκες τους σέ τρόφιμα είχαν κάνει πολλές λεηλασίες σέ βάρος τών κατοίκων, τελικά ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α ο Κομνηνός τού Βυζαντίου κατόρθωσε νά τούς πείσει νά αναλάβουν τήν υποχρέωση νά παραδώσουν στό Βυζάντιο τίς άλλοτε βυζαντινές περιοχές πού θά καταλάμβαναν και τούς μετέφερε μέ τά πλοία του στή Μ Ασία, κατέλαβαν αρχικα τή Νικαια και έφτασαν στή Συρία, εκεί έπειτα από 9 μηνών πολιορκία κυρίεψαν τήν Αντιόχεια, σέ λίγο όμως διασπάστηκαν και ένα μόνο τμήμα τους συνέχισε τήν πορεία πρός τήν Παλαιστίνη και κατέλαβε τήν Ιερουσαλήμ, μετά τήν πτώση της δημιουργήθηκαν στήν Ανατολή διάφορα φραγκικά κράτη τά οποία αντιμετώπιζαν διαρκείς επιδρομές τών Αράβων .

 11. avatar Ch07:06-1

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Το είναι εκκλησία? Σύνολο ανθρώπων οι οποίοι συνέρχονται για τον αυτό σκοπό. Ποια είναι η Εκκλησία του Ιησού Χριστού? Είναι το σύνολο των ανθρώπων, παγκοσμίως, συνεχώς ως προς τον χρόνο που όλα θα τελειώσουν, και έχουν πιστέψει στην διδασκαλία του Ιησού Χριστού, έχουν Αναγεννηθεί,έχουν βαπτισθει και μένουν, στην διδασκαλία των Αποστόλων, στην Αγία Κοινωνία κάθε Κυριακή, στην κοινωνία μετ\'αλληλων και στις προσευχές. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού, δεν Πλιυτιζει Όλοι εργάζονται, όλοι έχουν οικογένειες. Με την μελέτη της Καινης Διαθήκης, μέσα σε Αυτήν, βλέπουμε τα Πραγματικά Μυστήρια. Τα υπόλοιπα είναι επινοήσεις ανθρώπινες. Ο Κύριος Έρχεται.

  1. avatar (*)

   Ο Κύριος να μην έρθει,αρκετά προβλήματα έχουμε και χωρίς αυτόν.

 12. avatar Ιπποτες

  Ευγενείς άντρες τού μεσαίωνα πού πολεμούσαν έφιπποι ,οι ιδιότητες τους αυτές αποτελούσαν τιμητικό τίτλο και δημιούργησαν ειδικό θεσμό τής φεουδαρχικής κοινωνίας. Στόν ΙΑ αιώνα η Εκκλησία κατόρθωσε νά πειθάρχησει τούς ιππότες και νά τούς στρέψει πρός αγαθούς σκοπούς. Από τότε ο ιπποτισμός έγινε ένα είδος αδελφότητας και οι ιππότες χρίονταν ,η μύηση άρχιζε από τήν παιδική ηλικία μέ τήν εξάσκηση τών υποψήφιων στά όπλα. Ο θεσμός άρχισε νά φθίνει από τά τέλη τού ΙΕ αιώνα και εξαφανίστηκε μέ τήν αποσύνθεση τής φεδουαρχίας.

  1. avatar σπορτ μπιλλυ

   τι ακριβως σημανει ΙΑ κ ΙΕ???

 13. avatar Σταυροφοριες

  Εκστρατείες πού είχαν επιχειρήσει οι Ευρωπαίοι από τό ΙΑ ώς και τό ΙΓ αιώνα μέ αρχική επιδίωξη νά απελευθερώσουν τούς Αγ Τόπους από τούς μουσουλμάνους .Ονομάστηκαν έτσι γιατί όσοι έπαιρναν μέρος έραβαν στούς ώμους τους ένα κόκκινο πανί σέ σχήμα σταυρού. Ελάχιστα εξυπηρέτησαν τούς αρχικούς θρησκευτικούς σκοπούς .Ουσιαστικά υπήρξαν κατακτητικές εκστρατείες ,στίς οποίες είχαν πάρει μέρος και τυχοδιωκτικά στοιχεία. Παρά τή διαπίστωση αυτή τό βέβαιο είναι πώς όι Ευρωπαίοι πού ήρθαν σέ άμεση επαφή μέ τόν πολιτισμό τών Αράβων και τών Βυζαντινών επωφελήθηκαν από αυτόν. Δημιουργήθηκαν έτσι ευνοϊκές συνθήκες γιά νά αναπτυχθεί και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Εξάλλου μέ τήν ανάπτυξη τού πνεύματος τού ιπποτισμού πρόσφεραν πολύ υλικό στήν καλλιτεχνική δημιουργία τής εποχής τους ιδιαίτερα στήν ποίηση και στή ζωγραφική.

Παρακαλούμε περιμένετε ...