11
loading
Γράφει
ο Νίκος Δεμισιώτης

Στις καλοκαιρινές μας διακοπές στην Κρήτη, ο γιόκας μου συναντήθηκε με μια ξαδέρφη του. Τα πιτσιρίκια σε αυτή την ηλικία θα κάνουν τον χαμό τους, θα παίξουν, θα ξεσαλώσουν αλλά σχεδόν πάντα θα καταλήξουν να είναι καρφωμένα μπροστά από μία μικρή (κινητό, τάμπλετ) ή μεγαλύτερη (υπολογιστής, τηλεόραση) οθόνη για να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Όχι σαν αυτά που παίζαμε εμείς όταν ήμασταν στην ηλικία τους. Το pac man λέει το βαριούνται τώρα. Δεν τους ικανοποιεί. Παίζουν κάτι φοβερά και τρομερά παιχνίδια που κάνουν τον Ράμπο στο «πρώτο αίμα» να θυμίζει γατάκι που στριμωγμένο σε κάποια γωνία ζητάει γαλατάκι.

Οδηγούν γρήγορα αυτοκίνητα, χτίζουν πολιτείες ολόκληρες, κάνουν πολέμους κλπ κλπ κλπ

Για να επανέλθουμε στην ξαδέρφη, λοιπόν, η μικρή θέλει να γίνει gamer! Δεν ξέρω αν έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται με όλα αυτά τα πιτσιρίκια που ανοίγουν ένα κανάλι στο youtube και ανεβάζουν εκεί βίντεο με τα κατορθώματά τους; Μιλάμε για άλλο επίπεδο.

Εγώ αν θελήσω να γυρίσω βίντεο, θα το κάνω με το κινητό και αν φυσάει και αέρας θα μου το κουνάει και θα βρίζω και τέλος πάντων… άδικα θα το άνοιγα το κανάλι.

Αυτά, όμως, ανεβάζουν τα βίντεο τους σα να είναι ο Τάσος Μπιρσίμ που σκηνοθετεί τις μεγάλες συγκεντρώσεις της αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚαρας του Ανδρέα στη δεκαετία του ’80.

Για να μην σας τα πολυλογώ, όμως, ο γιόκας μου (που επίσης σαν παιδί της ηλικίας του έχει και αυτό την… πετριά με τα ηλεκτρονικά) κόλλησε δίπλα στην ξαδέρφη του και άντε μετά να τα ξεκολλήσεις αυτά τα δύο.

Όση ώρα δεν ήμασταν σε κάποια παραλία ή δεν κάναμε κάποια εκδρομή για να γνωρίσουν τα παιδιά την ιδιαίτερη πατρίδας τους, θα έβρισκες το δίδυμο της συμφοράς είτε μπροστά στην οθόνη του κινητού, είτε μπροστά στην 50 ιντσών τηλεόραση πάνω στην οποία ο ξάδερφος μου και πατέρας της εν λόγω gamer έχει «κουμπώσει» διάφορες κονσόλες παιχνιδιών, συν κάποια άλλα που τα παίζουν μέσω ίντερνετ αφού πρόκειται για smart tv και μπορεί να το κάνει και αυτό. Τέλος πάντων, όμως, πάλι ξεφεύγουμε…

Η περίεργη γλώσσα των gamers

Ένα μεσημέρι, λοιπόν, κατάκοποι όλοι διασκορπίζονται στα δωμάτια, πιάνουν από ένα κρεβάτι και επιδίδονται στην αγαπημένη σε όλους μεσημεριανή σιέστα.

Ο γραφών επιλέγει τον καναπέ απέναντι από την προαναφερόμενη τηλεόραση με προφανή στόχο να ξεκουραστεί. Φευ! Μετά από λίγα λεπτά το δίδυμο της συμφοράς εισβάλει στον ιερό χώρο της ησυχίας και θρονιάζονται μπροστά από την τηλεόραση.

Προφανέστατα και δεν με παίρνουν χαμπάρι. Δεν φαίνομαι, μάλλον. Και δεν με λες και μικρόσωμο. Λέω τέλος πάντων να μην τα κατσαδιάσω και θυσιάζω τον δικό μου ύπνο για να καταφέρουν να κοιμηθούν οι υπόλοιποι μέσα στο σπίτι.

Και αρχίζουν να μιλάνε για το παιχνίδι. Να, μα την παναγία σας λέω, μου ήρθε να βάλω τα κλάματα. Πότε μεγάλωσα έτσι; Πόσο άλλαξαν οι καιροί; Πότε έμαθε τόσα καλά αγγλικά ο γιος μου; Είναι όντως αγγλικά; Τι γλώσσα μιλάνε;

Η ορολογία που χρησιμοποιούν για να παίξουν είναι, για εμάς τους μη μυημένους, κάτι το εντελώς ξένο. Απίστευτα πράγματα. Λες και κατεβήκαμε από κανένα βουνό. Θυμήθηκα εκείνη την διαφήμιση που ο πατέρας ακούει την κόρη να του μιλάει για το ίντερνετ και με γουρλωμένα μάτια και χωρίς να έχει καταλάβει λέξη την ρωτάει στο τέλος: «στη μάνα σου, το είπες»;

Εδώ φτάσαμε κυρίες και κύριοι. Γίναμε οι πατεράδες που κοροϊδεύαμε. Σαν εκείνο τον καημενούλη της διαφήμισης.

Αλλά επειδή εγώ δεν πρόκειται να πέσω χωρίς μάχη, μόλις επιστρέψαμε στην Αθήνα, άρχισα να ψάχνω τι σημαίνουν όλα αυτά που έλεγαν. Και επειδή, όντως, χρειάζεσαι ένα ολόκληρο λεξικό για να μην είσαι… noob, επιτρέψτε μου να σας παραθέσω τα σημαντικότερα λήμματα προκειμένου αν συμβεί να βρεθείτε σε παρόμοια κατάσταση να το ανασύρεται και να μη νιώθετε boomers!

Ενδεικτικό λεξικό για να μη νιώθετε... χαμένοι στη μετάφραση

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

OK Boomer: Σίγουρα πρόκειται για την πιο γνωστή έκφραση (μέχρι και εγώ την ήξερα, ας πούμε), αφού πριν από περίπου δυο χρόνια είχε γίνει viral. Οι νέοι την χρησιμοποιούν για να κόψουν έναν επικριτικό, κλειστόμυαλο άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας, που έχει απαρχαιωμένες αντιλήψεις και τις εκφράζει με περισσή σιγουριά. Συνήθως πρόκειται δηλαδή για μεγαλύτερους που κατηγορούν την τεχνολογική πρόοδο και χλευάζουν τις αντιλήψεις και τον τρόπο ζωής των νέων. Αυτό βέβαια πέρασε και στα games και ως boomer αντιμετωπίζεται αυτός που κάνει τον… ξερόλα.

Objective: Οι αποστολές- στόχοι  ενός game ή διάφορα στρατηγικά σημεία σε κάποιο σημείο του χάρτη, για τα οποία οι αντίπαλοι μάχονται μεταξύ τους.

Assist: Σα να είσαι ο Σπανούλης, ένα πράγμα. Βοηθάς την ομάδα σου να καθαρίσει τους αντιπάλους χωρίς να είσαι εσύ αυτός που θα πατήσει τη σκανδάλη. Όπως και στο μπάσκετ έτσι και εδώ στο τέλος του παιχνιδιού ο αριθμός των assists είναι ενδεικτικός της απόδοσης και της συμμετοχής και παρουσίας σου στις μάχες της ομάδας.

Kill: Προφανέστατα όταν σκοτώνεις έναν αντίπαλο παίκτη. Όσους περισσότερους σκοτώνεις τόσο το καλύτερο για την απόδοσή του. Αντίθετα με τις… ασίστ, ωστόσο, εδώ θα πρέπει εσύ να έχεις πατήσει τη σκανδάλη και να έχει σκοτώσει τον αντίπαλο.

Feeder: Αυτός που πεθαίνει συνέχεια, χαρίζει kills στην αντίπαλη ομάδα κι έτσι εκείνη γίνεται πιο δυνατή. Πώς λέγαμε εμείς παλιά στην μπάλα «ρε φίλε είσαι ο καλύτερος παίκτης των αντιπάλων»; Ε, αυτό!

Feed: (ρήμα) Πεθαίνω συνέχεια, με αποτέλεσμα να χαρίζω kills στην αντίπαλη ομάδα. Όταν ο καλύτερος της ομάδας των αντιπάλων είμαι... εγώ!

Headshot: Χρησιμοποιείται στα shooters, όταν πετυχαίνεις κάποιον στο κεφάλι. Συνήθως προκαλεί τον θάνατο με μία μόνο βολή. Θα το ακούσετε και στην ελληνική εκδοχή του: Χεντίδι!

Cheese: Ονομάζονται οι τακτικές που αν και δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και ένας αντίπαλος μπορεί να τις αντιμετωπίσει εύκολα αν ξέρει πως του έρχονται, είναι εξαιρετικά θανάσιμες αν πιάσουν τον αντίπαλο στον ύπνο. Για πολλούς παίκτες οι τακτικές αυτές είναι ύπουλες (για να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη που χρησιμοποιούν οι gamers) και αφού κράξουν αυτόν που τις χρησιμοποιεί τον υποτιμούν και ως παίκτη.

Salty: Αυτός που δεν ξέρει να χάνει. Παντού υπάρχει ένας τέτοιος. Είναι ο τύπος που γκρινιάζει, του φταίνε τα πάντα (εκτός από τον εαυτό του, εννοείται) και δεν σταματάει να μιλάει.

Newbie: O παίκτης που είναι κακός στο game, αλλά επειδή είναι καινούργιος και όχι εξαιτίας των ικανοτήτων του.

Noob: O παίκτης που είναι κακός στο game που παίζει. Κι ας είναι παλιός.

Chobo: Πρόκειται για κορεατικής προέλευσης λέξη που χαρακτηρίζει τον παίκτη χαμηλών ικανοτήτων. Κάτι σαν το noob δηλαδή αλλά για πιο… ψαγμένους.

Gosu: Το ακριβώς αντίθετο του chobo. Επίσης κορεατικής προέλευσης, χαρακτηρίζει τον πολύ δυνατό παίκτη.

Rusher: Ο παίκτης που ξεκινάει με επιθετικές τακτικές.

Ggwp: Το χρησιμοποιούν ως κομπλιμέντο για αυτόν που στη διάρκεια του παιχνιδιού κάνει εντυπωσιακές και επιτυχημένες κινήσεις.

Whiner: Αυτός που γκρινιάζει συνέχεια κατά συμπαικτών ή αντιπάλων χωρίς λόγο και κυρίως χωρίς… αποτέλεσμα.

Wood: Το χρησιμοποιούν για να δείξουν πως κάποιος είναι χειρότερος από τη χαμηλότερη κατάταξη, που είναι το bronze. Ο τύπος είναι ξύλινος, δηλαδή.

Rekt: Από το wrecked, σημαίνει ότι έχασες τόσο πολύ που σε «γκρέμισαν».

Diver: Αυτός που εισβάλει στο στρατόπεδο της αντίπαλης ομάδας σε αποστολή αυτοκτονίας με μοναδικό στόχο κάποιο kill.

Backdoor: Ύπουλο χτύπημα και πάλι στο στρατόπεδο του αντιπάλου αλλά με τη διαφορά πως αυτό γίνεται όταν εξελίσσονται μάχες σε άλλα σημεία του χάρτη.

Smurf: Ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί κάποιος παίκτης για να κρύψει την πραγματική του ταυτότητα.

Gank: Η ενέδρα σε έναν παίκτη από ομάδα αντιπάλων.

Ripperoni: Από το Πεπερόνι και το RIP (Rest in Peace) για κάποιον που σκοτώθηκε.

Lifer: Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Μπορεί να είναι θετικό, μπορεί και αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που σταμάτησε να παίζει games για να ασχοληθεί περισσότερο με την πραγματική ζωή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Χαλκιδέος

  Δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα απ\' όσα διάβασα!!! Μόνο το newbie και το noob ήξερα τι σημαίνουν...

 2. avatar Τα 9μερα

  Διαβάζω τα σχόλια και απογοητεύομαι. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο αρθρογράφος δεν έκανε έρευνα πριν γράψει το άρθρο, τα μισά ισχύουν κλπ. Γιατί; Στα περισσότερα είναι σωστός.
  Μόνο 1-2 διευκρινίσεις:
  - Ggwp: Σημαίνει Good game, well-played (Καλό παιχνίδι, έπαιξες καλά).
  - Rusher και cheese πολλές φορές ταυτίζονται

 3. avatar .;.

  Μετα τα γουστα για μεταλ και φασιστοαριστερους, τωρα και για γκειμς.
  Ευγε δεμισιωτη, καθε φορα αποδεικνυεις γιατι η φαρα των δημοσιογραφων είναι αρδ και ξεφτιλες.
  Αποπατοι των gags και 4chan αντιγραφονται απο ανιδεους για να κανουν δημοσια αρθρα.
  Σκεφτηκες ποτέ να πας να δημοσιογραφησεις στην Ευρώπη ή την Αμερική να παρεις πουλιτζερ;
  Ή είσαι μόνο για ελλαδισταν, εδω που υπαρχει η προστασια της αριστερας και η αναρχια να γραφεις ο,τι θελεις χωρις συνεπειες;

 4. avatar 1+1

  Μόνο το noob το frag το spawn και το re spawn υπάρχουν.

 5. avatar Gamers….

  Εθισμένοι άνθρωποι, \"άρρωστοι\", να τους λυπάσαι...
  Η πλειονότητα όχι όλοι.
  Τα περισσότερα games, όλεθρος, αίμα, θάνατος.

 6. avatar Μάλιστα…

  από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή καν\' έλα! Αντί να γράφετε μυθοπλασίες, και μάλιστα επιπέδου νηπιαγωγείου, μήπως να κάνετε έρευνα και να γράφατε πράγματι κάτι για το θέμα που θέλετε να παρουσιάσετε?!

  1. avatar Xountalas

   Άστον ρε συ να ανεβάζει τέτοια άρθρα αλλιώς θα μας πρήζει με ατελείωτα κομμουνιστιλικια 😁. Πάντως το άρθρο δεν ήταν κακό, θέλω να είμαι ακριβοδικαιος.Και μία διόρθωση: είναι ο γράφων και όχι ο γραφών.

 7. avatar sov

  το πιο Boomer και αχρηστο \"αρθρο\" της σελίδας...είσαστε τραγικοι.

 8. avatar Trololololololo

  Όντος τα μισά άκυρα ...

 9. avatar LickMyBalls

  Τα μισά άκυρα...

 10. avatar ΚΛΕΩΝ

  Assist: Σα να είσαι ο Σπανούλης, ένα πράγμα. Βοηθάς την ομάδα σου να καθαρίσει τους αντιπάλους χωρίς να είσαι εσύ αυτός που θα πατήσει τη σκανδάλη. Όπως και στο μπάσκετ έτσι και εδώ στο τέλος του παιχνιδιού ο αριθμός των assists είναι ενδεικτικός της απόδοσης και της συμμετοχής και παρουσίας σου στις μάχες της ομάδας.

  Assist...ειναι ο Καλαθης...οχι ο Σπανουλης ρε κολλημενε boomer!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...