«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά» είχε πει ο Αριστοτέλης για την φιλία. Τι γίνεται όμως όταν η φιλία αυτή τοποθετείται σε ένα πλατό ανάμεσα σε δυο… «αταίριαστους» χαρακτήρες και οι κάμερες «γράφουν»;

Όπως δείχνει η ιστορία και η πορεία, τηλεοπτική και μη, δυο «Αταίριαστοι» τύποι, μπορούν να διαφωνούν, να διασκεδάζουν, να αλληλοσυμπληρώνονται και στο τέλος της μέρας να αποκαλούν ο ένας τον άλλον «αδερφό».

Οι «Αταίριαστοι», Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος, καθημερινά στις 10.00 έχουν ραντεβού με τους τηλεθεατές μέσα από την συχνότητα του ΣΚΑΪ. Αυτή τη φορά όμως έδωσαν ραντεβού με το newsbeast.gr και μίλησαν για τις διαφωνίες τους, την τηλεόραση, τον Αλέξη Τσίπρα, το Αναρχικό Κίνημα αλλά και την τηλεθέαση.

– Ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο της εκπομπής. Πώς προέκυψε το «Αταίριαστοι»;

Γιάννης Ντσούνος: Το «Αταίριαστοι» ήταν έμπνευση του Σταμάτη Μαλέλη. Εκείνος έκανε την ονοματοδοσία.

Χρήστος Κούτρας: Κυρίως για τη διαφωνία μας στα πολιτικά.

ΓΝ: Εγώ πιο δεξιά, ο Χρήστος πιο…πασοκικά.

ΧΚ: Κεντροαριστέρα το λέμε.

ΓΝ: Ναι, κεντροαριστερά το λέμε τώρα.

ΧΚ: Σοσιαλδημοκρατία.

ΓΝ: Ναι, στη σοσιαλδημοκρατία, στην κεντροαριστερά, στην… κεντροκάτι. Ό,τι είναι αυτό το συνονθύλευμα. Και έτσι προέκυψε ο τίτλος. Ο άλλος λόγος που βγήκε το «Αταίριαστοι» ήταν γιατί είχαμε διαφορετικές απόψεις σε αρκετά θέματα οι οποίες όμως έβγαιναν με έναν τρόπο που έκαναν τους άλλους να γελάνε.

– Κάνετε παρέα και εκτός πλατό. «Κολλήσατε» στην εκπομπή;

ΧΚ: Κολλήσαμε πριν την εκπομπή. Εγώ είμαι στον ΣΚΑΪ δεκατέσσερα χρόνια, ο Γιάννης είναι από πάντα στον σταθμό. Ε, με το που πήγα στον ΣΚΑΪ βρεθήκαμε. Είμαστε οικογένεια. Θα τον παντρέψω. Είχαμε πει να βαφτίσω το παιδί του αλλά του είπα πολύ τίμια πως δεν θα είμαι συνεπής. Δεν είναι ωραίο πράγμα να μην είσαι συνεπής σε ένα παιδί.

ΓΝ: Ενώ για μένα δεν τον νοιάζει να είναι!

ΧΚ: Στον γάμο τι συνέπεια έχεις; Του λες: «πας να κρεμαστείς; Άντε! Όλα καλά».

ΓΝ: Εκκρεμεί ο θρησκευτικός γάμος, δεν μπορέσαμε να τον κάνουμε φέτος λόγω κορονοϊού, όποτε γίνει, κουμπάρος θα είναι ο Χρήστος.

ΧΚ: Είμαστε οικογένεια, δεν είμαστε φίλοι.

– Αποκαλείται ο ένας τον άλλον «αδερφό»…

ΓΝ: Το «αδερφός» μπορείς να το ακούσεις πάρα πολύ συχνά. Δεν είναι φιλία αυτό. Εμένα το στήριγμα μου είναι ο Χρήστος. Αν θέλω να πω σε έναν άνθρωπο κάτι, πρώτα θα το πω στον Χρήστο και μετά στους υπόλοιπους.

ΧΚ: Διασκεδάζουμε μαζί, γελάμε. Τελειώνει η δουλειά και μετά θα γελάσουμε.

ΓΝ: Μπορεί να οδηγώ και να σκεφτώ κάτι. Φέρνω τη φάτσα του στη μνήμη μου και γελάω. «Κλαίω» με την αντίδραση που θα έκανε. Αντίστοιχα και εκείνος.

ΧΚ: Είμαστε παραπάνω από φίλοι, είμαστε οικογένεια. Επειδή δεν έχουμε και κτηματικές ή οικονομικές διαφορές περνάμε πάρα πολύ καλά.

ΓΝ: Αυτό είναι και ένα σημείο που είμαστε ταιριαστοί. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Έχουν και οι δυο, εκεί γύρω στις 10-12 του μήνα, τα ίδια τέσσερα ψηφία… 0000. Ταιριάζουμε απόλυτα.

ΧΚ: Κινούνται οι ζωές μας παράλληλα. Το περίεργο, δεν βγαίνουμε πολύ μαζί. Έτσι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια οι ζωές μας δεν καταφέρναμε να πάμε μαζί διακοπές. Το καταφέραμε πρόπερσι.

ΓΝ: Μετά από δεκαπέντε χρόνια πήγαμε μια εβδομάδα.

ΧΚ: Το πρώτο πράγμα που έγινε είναι πως τον πέταξα στην πισίνα του ξενοδοχείου μόλις φτάσαμε.

– Η τηλεόραση έχει γεμίσει από παραδείγματα διδύμων, που εμφανίστηκαν, διατυμπάνιζαν τη φιλία τους και όταν «έσβησαν» οι κάμερες, «έσβησε» και η φιλία τους…

ΓΝ: Ήμασταν «ζευγάρι» από πριν, από όταν ήμασταν στο ρεπορτάζ, τώρα που ήρθε ο… «γάμος» και γίναμε «ζευγάρι» μπροστά από τις κάμερες, ούτε που καταλάβαμε ότι υπάρχουν κάμερες.

ΧΚ: Για τα επαγγελματικά δεν πρόκειται να τσακωθούμε ποτέ.

– Από πού πηγάζει τόση σιγουριά;

ΧΚ: Να σου εξηγήσω. Δεν έχει σημασία ποιος μιλάει περισσότερο και ποιος μιλάει λιγότερο. Δεν έχει σημασία ποιος μιλάει πρώτος και ποιος δεύτερος. Δεν έχει σημασία ποιος λέει καλημέρα και ποιος καληνύχτα. Δεν έχει τίποτα σημασία απ’ όλα αυτά.

ΓΝ: Φαντάσου ότι η ραδιοφωνική εκπομπή που σε διάρκεια είναι μεγαλύτερη από την τηλεοπτική, γιατί η τηλεόραση έχει και διαφημίσεις, μπορεί να υπάρχουν εκπομπές που να μιλάει 80% ο Χρήστος και 20% εγώ ή το αντίθετο. Δεν έχουμε τέτοια θέματα.

ΧΚ: Δεν έχουμε θέμα ο ένας να κερδίσει τον άλλον, να φανεί ο ένας περισσότερο από τον άλλον. Και με την ίδια ευκολία που ξεκινήσαμε την εκπομπή όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα σταματήσουμε.

ΓΝ: Είναι απόλυτα συνειδητοποιημένα όλα αυτά.

ΧΚ: Με την ίδια ευκολία θα πει ο ένας «πήγαινε εσύ κάνε κάτι άλλο». Μπορεί να παρουσιαστεί μια άλλη ευκαιρία.

ΓΝ: Μας αρέσει αυτό που κάνουμε και αυτό επιβεβαιώνει αυτό που είπαμε πριν για το αδερφός. Δηλαδή αν παρουσιαστεί οτιδήποτε, στον αδερφό σου, θα του πεις «πήγαινε κάν’το!»

– Αν γίνει πρόταση σε έναν από τους δυο δηλαδή θα πέσει στο «τραπέζι» και θα την συζητήσετε;

ΧΚ: Έγινε η πρόταση σε έναν από τους δυο και το πρώτο πράγμα που ειπώθηκε είναι «ναι, αποδεκτή η πρόταση άμα είναι και ο άλλος». Γι’ αυτό σου λέω για επαγγελματικό δεν πρόκειται να τσακωθούμε. Μπορεί να αποφασίσει ο ένας από τους δυο να σταματήσει. Πάλι φίλοι θα παραμείνουμε. Με την ίδια ευκολία που μπήκαμε στην τηλεόραση, με την ίδια ευκολία θα σταματήσουμε. Δεν έχουμε το άγχος να σταματήσουμε την τηλεόραση στα 70-80.

ΓΝ: Δεν έχουμε εξάρτηση από την τηλεόραση και είμαστε συνειδητοποιημένοι για το πώς προχωράμε. Όλοι νομίζουν πως το άγχος μας είναι πώς από τα 45 μας θα μεταπηδήσουμε στα 75 κάνοντας το ίδιο πράγμα. Ε, όχι!

– Για ποιο θέμα τσακώνεστε;

ΧΚ: Τα αθλητικά.

ΓΝ: Άρρωστος βάζελος εγώ.

ΧΚ: ΠΑΟΚ εγώ, όχι άρρωστος, είμαι μπασκετικός.

– Πηγαίνετε γήπεδο και φωνάζετε συνθήματα;

ΓΝ: Πάμε.

ΧΚ: Κυρίως επειδή εγώ δεν μπορώ να δω την ομάδα μου επειδή είναι στη Θεσσαλονίκη.

ΓΝ: Εγώ φωνάζω συνθήματα.

ΧΚ: Φώναζε σε έναν παίκτη του Παναθηναϊκού μια μέρα και ο αδερφός του ήταν δίπλα!

ΓΝ: Τι να κάνω; Δεν το ήξερα. Ζήτησα συγγνώμη.

ΧΚ: Δεν έπαιζε καλά το παιδί και έλεγε…έλεγε…

ΓΝ: Μου λέει, «ρε αδερφέ, τόση ώρα, σταμάτα…» Του λέω: «Τι σε νοιάζει εσένα;» Μου λέει: «Αδερφός μου είναι!» Ωπ… μαζεύτηκα!

– Ποιος είναι ο απόλυτος και ποιος ο διαλλακτικός;

ΓΝ: Ο απόλυτος είναι ο Χρήστος, πιο διαλλακτικός είμαι εγώ. Δίκιο έχει πάντα ο Χρήστος και τελειώνει η ιστορία. Οι συζητήσεις μας φτάνουν μέχρι το αμήν. Και τελειώνουν κάπως έτσι… «παράτα το, εντάξει έχεις δίκιο, τελείωσε». Ή ο Χρήστος μπορεί να πει το «τελείωσε» γιατί και εγώ δεν το αφήνω αλλά δεν θα κάτσω να μου βγει η ψυχή. Έχει όμως δίκιο τις περισσότερες φορές. Αλλά πρέπει να υπάρχει και ο αντίλογος.

ΧΚ: Δεν σκέφτεται ποτέ ο Γιάννης πονηρά. Μπορεί να σου πει κάποιος κάτι και από πίσω να έχει 3-4 πράγματα.

ΓΝ: Γι’ αυτό και όταν υπάρχει κάτι σοβαρό τον εμπιστεύομαι απόλυτα. Βλέπει πιο ρεαλιστικά μερικά πράγματα.

ΧΚ: Δεν είμαι ευκολόπιστος. Με τον Γιάννη είμαι γιατί ξέρω ότι αυτό που θα μου πει, είναι αυτό. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν είναι έτσι.

– Πώς αντιδράτε όταν κάποιος θα σας πλησιάσει με δόλο;

ΧΚ: Άσχημα.

ΓΝ: Είδες; Οι πολύ απλές λέξεις πόσο μεγάλο νόημα έχουν; Αν διαπιστωθεί πως κάποιος κοροϊδέψει έναν από τους δυο για οποιοδήποτε λόγο, τότε είναι η χαρά μου γιατί αναλαμβάνει ο αδερφός μου.

ΧΚ: Από τη στιγμή που δεν έχουμε δώσει δικαίωμα σε κανέναν δεν θέλω να δώσει κανείς δικαίωμα σε μας. Δεν το σηκώνω.

ΓΝ: Μας αρέσει η ευθύτητα. Οπότε όταν βγει στην επιφάνεια αυτό αναλαμβάνει ο… Τσακ Νόρις.

– Με τα νούμερα τηλεθέασης τι σχέση έχετε;

ΓΝ: Όποιος είναι στην τηλεόραση και πει ότι δεν ασχολείται με τα νούμερα τηλεθέασης για μένα είναι ψεύτης. Το λέω ευθαρσώς. Όλοι τα κοιτάμε. Από τους δυο μας, το κομμάτι αυτό το έχει αναλάβει ο αδερφός μου που είναι πιο έμπειρος στα… νούμερα, γενικώς, οικονομικά και τηλεοπτικά.

ΧΚ: Κάθε πρωί, για να ξέρεις τι ανταπόκριση είχες. Δεν μας επηρεάζει. Έχουμε και καλό αρχισυντάκτη. Να τα λέμε αυτά. Ο άνθρωπος που είναι στο αυτί μας, ο Γιάννης Κολοκυθάς, άμα ξεφύγουμε μας μαζεύει. Μπορούμε πολύ εύκολα να ξεφύγουμε εμείς. Είμαστε άνθρωποι.

ΓΝ: Αν υπάρχει ένα πρόβλημα επηρεαζόμαστε και εμείς. Μας κρατάει τα γκέμια.

ΧΚ: Ναι τα κοιτάω, κυρίως μελετάω την ανάλυση που μας στέλνουν.

ΓΝ: Εκεί είναι που δεν μπορεί να του πει κανείς κουβέντα του Χρήστου. Γιατί έρχονται αρκετοί ξερόλες.

ΧΚ: Είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση για τα νούμερα στην Ελλάδα με την έννοια ότι το κοιτάμε λίγο επιδερμικά το θέμα ενώ δεν είναι επιδερμικό. Στην εποχή λοιπόν του internet εμείς συζητάμε άλλα πράγματα. Στην ανάλυση των αριθμών, για μένα είναι εντυπωσιακοί οι αριθμοί που έχουμε στους ανθρώπους που έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό.

– Μενεγάκη, Σκορδά η Καινούργιου;

ΧΚ: Κάθε μία έχει τα προτερήματα της.

ΓΝ: Και τις τρεις δεν γίνεται ε; Μενεγάκη τότε.

ΧΚ: Η Καινούργιου είναι φρεσκαδούρα, η Σκορδά είναι εντυπωσιακή αλλά.. Μενεγάκη.

– Φεύγει όμως από την τηλεόραση…

ΧΚ: Πολύ καλά κάνει, χαίρομαι που το κάνει αυτό. Δείχνει ότι δεν έχει αυτή την τρέλα. Θα κάνει κλικ και θα βρει δουλειά.

ΓΝ: Όπως κάναμε εμείς με το μόντελινγκ. Όταν αφήσαμε το μοντελινγκ κάναμε ένα κλικ και βρήκαμε δουλειά.

– Ποιος είναι ο πιο δύσκολος καλεσμένος που έχει περάσει από την εκπομπή;

ΧΚ: Οι πιο δύσκολες καλεσμένες είναι οι βουλευτίνες, υπάρχουν συνδυασμοί γυναικών που γίνεται μαλλιοτράβηγμα.

ΓΝ: Εκρηκτικοί συνδυασμοί.

ΧΚ: Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την κ. Βούλτεψη με την κ. Τζάκρη… και ήμουν και μόνος μου και έφτασε η στιγμή που δεν μπορούσα να το μαζέψω. Το αφήνεις να εξελιχθεί. Τι θα κάνεις; Θα μπεις στη μέση;

– Έχετε πει ποτέ «όχι» σε καλεσμένο;

ΧΚ: Όχι, όποιος θέλει έρχεται.

ΓΝ: Υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να έρθουν.

ΧΚ: Ο κ. Τζανακόπουλος, όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος παίρναμε τηλέφωνο στο γραφείο του, και μας έλεγαν: «Δεν είναι η εκπομπή σας για τον κ. Τζανακόπουλο».

ΓΝ: Να είναι καλά ο άνθρωπος.

– Με τις ειδήσεις να «τρέχουν» σε όλα τα μέτωπα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και διεθνή, τι έχει τελικά μεγαλύτερη σημασία. Να προβάλεις το γεγονός ή να βγει η είδηση με κάθε κόστος;

ΧΚ: Στην τηλεόραση άπαξ και έρθει κάποιος και θέλει να μιλήσει δεν χρειάζεται να το τραβήξεις πολύ. Θα το πει κιόλας. Χρειάζεται να του κάνεις τη σωστή ερώτηση.

ΓΝ: Θέλουμε να ολοκληρώνουμε τη μέρα μας όπως την ξεκινάμε. Έντιμα.

– Πώς αντιμετωπίζετε τους τηλεοπτικούς αντιπάλους που σας χρεώνουν ότι δεν βρίσκεστε απέναντι από την κυβέρνηση;

ΧΚ: Σήμερα βγάλαμε για το σχέδιο πολεοδομίας για το Μάτι, του είπαμε του αρμόδιου υφυπουργού, για τα αυθαίρετα. Αυτό ήταν επιχειρηματολογία της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν θα του το πεις αφού το έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση; Φυσικά και θα το πεις. Τις τελευταίες 10 μέρες λέμε για τις Τράπεζες, άσχετα με το τί λέει η κυβέρνηση, εμείς το λέμε κάθε μέρα. Αντιπολίτευση είναι μόνο να βρίζεις τον άλλον; Είχαμε βρίσει εμείς προσωπικά, εγώ ή ο Γιάννης κανέναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Κανέναν.

ΓΝ: Αντιπολίτευση δεν είναι η επίθεση.

ΧΚ: Εγώ ας πούμε θα ήθελα πολύ να συναντήσω τον κ. Τσίπρα. Για να κουβεντιάσουμε ως άνθρωποι. Να πιούμε έναν καφέ. Ήμαστε στην ίδια ηλικία, ίδια γενιά. Όταν ο Τσίπρας έκανε τις καταλήψεις, έκανα και εγώ κατάληψη τότε. Οι πρωθυπουργοί την πατάνε συνήθως από τους συμβούλους τους. Έτσι νομίζω ότι την έχει πατήσει και ο Τσίπρας. Δεν μπορεί ένας νέος άνθρωπος να μιλάει πολλές φορές πιο γερασμένα, από έναν 80χρονο. Είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος. Τον γνωρίσαμε με τη μηχανή του, ως υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας, ένα φρέσκο πρόσωπο, αλλά οι ιδέες που ήρθαν ήταν κάτι που ήθελε πολύ κριτική. Δηλαδή ο πόλεμος που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ ήταν αχρείαστος. Δεν κατάλαβα γιατί τον άνοιξε και δεν είχα και με ποιον να το συζητήσω. Με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχω πολλούς φίλους εκεί, το συζητάμε και στις κατ’ ιδίαν κουβέντες μας και μου λένε το ίδιο. Κατά τη διάρκεια του εμπάργκο που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ μιλούσαμε με πολύ κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ήθελαν να έρθουν στην εκπομπή. Κάποια στιγμή πιστεύω να μου δοθεί η ευκαιρία να τον ρωτήσω.

– Το τελευταίο διάστημα, τόσο ο ίδιος ο ΣΚΑΪ, όσο και συνεργάτες του σταθμού όπως ο Γιώργος Λιάγκας και ο Άρης Πορτοσάλτε, έγιναν δέκτες επιθέσεων διαφόρων ομάδων. Φοβάστε πως μπορεί να σημειωθούν και στο μέλλον ανάλογες επιθέσεις;

ΧΚ: Ναι. Είπαν, το είπε και ο ίδιος ο Λιάγκας, μια σοβαρή μπιπ, το μετά όμως, να στέλνουν και να του λένε να πεθάνουν τα παιδιά σου…

ΓΝ: Είναι ακόμα πιο σοβαρή μπιπ…

ΧΚ: Νομίζω ότι ήταν δυσανάλογη η επίθεση που δέχθηκε ο Λιάγκας. Για τον Άρη τώρα. Είναι ο πρώτος που έκανε κριτική σε αυτήν την κυβέρνηση αλλά δεν το έχει πει κανένας. Ζούμε σε μια δημοκρατία, ο καθένας μπορεί να λέει ελεύθερα τις απόψεις του, να έχει όποια σεξουαλική προτίμηση γουστάρει, δεν ενοχλεί κανέναν εφόσον δεν επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Ο Άρης Πορτοσάλτε, δε νομίζω ότι επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο, εκφράζει την άποψη του.

ΓΝ: Και την εκφράζει επί 30 συναπτά έτη.

ΧΚ: Και την εκφράζει όπως την εκφράζουν τα παιδιά στα Εξάρχεια. Εγώ πήγαινα πάρα πολύ στα Εξάρχεια όταν είχα πρωτοέρθει στην Αθήνα, είχα πολλούς φίλους αναρχικούς. Αλλά αναρχικούς! Που δεν διανοούνταν ποτέ να πάνε να κάψουν το μαγαζάκι του κυρ Μπάμπη. Το Αναρχικό Κίνημα δεν το διανοείται αυτό. Να κάψει το βιος του τίμιου ανθρώπου ο οποίος παλεύει να βγάλει το μεροκάματο. Δεν είναι αυτό το Αναρχικό Κίνημα. Το έχω μελετήσει το θέμα. Δεν λέω αέρα κουβέντα. Είναι σα να καίμε τα βιβλία. Είναι φασισμός από την ανάποδη. Ο Πορτοσάλτε μπορεί να λέει, εφόσον δεν προσβάλει κανέναν, την άποψη του. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Αυτοδικία για μένα δεν νοείται. Όπως δεν νοείται να πάνε κάτω από το σπίτι που ζει η οικογένεια του με το παιδί του… Τι αναρχικοί είναι αυτοί; Είναι απαγορευτικό να ενοχλείς την οικογενειακή εστία του άλλου.

ΓΝ: Φασισμός από την ανάποδη.