Σε έναν κόσμο λαμπερό, με χρήμα, δόξα, φήμη, και πολλούς πειρασμούς τριγύρω, το να πετύχει ένας γάμος, μοιάζει με μεγάλο στοίχημα. Και σίγουρα στον θαυμαστό κόσμο του Χόλιγουντ είναι λαχείο, να πάρουν σάρκα και οστά οι όρκοι αιώνιας αγάπης και το αγαπημένο… «μέχρι τα βαθιά γεράματα».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις πετυχημένων γάμων, που έχουν μείνει ζωντανοί στο πέρασμα των χρόνων. Όμως, το παράδειγμα του Κερκ Ντάγκλας και της συζύγου του, Αν Μπάιντενς ξεπερνά τα «σύνορα» του Χόλιγουντ και είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο, άξιο αναφοράς, αφού καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ. Κι αυτό διότι πρόκειται για το πιο διάσημο υπεραιωνόβιο ζευγάρι, αφού το άθροισμα των ηλικιών τους είναι 202 χρόνια!

Ακριβώς. Ο διάσημος ηθοποιός τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε 102 ετών, ενώ η σύζυγός του στις 23 Απριλίου έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής! Και είναι παντρεμένοι από το 1954, δηλαδή 65 χρόνια. Αν υπάρχει μυστικό επιτυχίας στη… μακροζωία του γάμου τους; Υπάρχει, και το έχει εκμυστηρευτεί η ίδια η Μπάιντες: μέχρι και σήμερα έχουν τη δική τους μία ώρα μέσα στην ημέρα, ενώ η ίδια έδειχνε υπομονή κι έκανε τα στραβά μάτια στις ατασθαλίες του άτακτου Κερκ Ντάγκλας.

Τα φτωχικά χρόνια και ο τίτλος του καρδιοκατακτητή

Ο Κερκ Ντάγκλας έχει εβραϊκή καταγωγή και η οικογένειά του πήγε στην Αμερική από την Λευκορωσία, που τότε ήταν Σοβιετική Ένωση. Ο ηθοποιός είχε άλλα έξι αδέλφια, ενώ οι γονείς του δούλευαν σκληρά για να θρέψουν την πολυμελή οικογένεια. Έτσι και ο ίδιος αναγκάστηκε να βγει από πολύ νωρίς στη βιοπάλη για να προσφέρει ένα κομμάτι ψωμί στην οικογένειά του.

Ενδεχομένως, να ακούγεται περίεργο για έναν αστέρα όπως ο Ντάγκλας να έχει περάσει τόσο δύσκολα χρόνια, όμως, ο ηθοποιός ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει φτώχεια και καθημερινός αγώνας για την επιβίωση. Και ίσως η ανέχεια μέσα στην οποία μεγάλωσε, να τον έκαναν να μην έχει καλή σχέση με το χρήμα.

Από νωρίς κατάλαβε πως ήθελε να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός και για να τα καταφέρει δούλευε συγχρόνως σε πολλές δουλειές για να καλύπτει τα επιπλέον βασικά έξοδα. Στη σχολή γνώρισε τη Λορίν Μπακόλ. Ήρθαν αμέσως κοντά και δεν άργησαν να γίνουν ζευγάρι. Η ηθοποιός τον στήριζε, ενώ όταν έμαθε ότι ένα βράδυ ο Ντάγκλας το πέρασε στη φυλακή για να μην κοιμηθεί έξω στο βαρύ κρύο της Νέας Υόρκης, του χάρισε το παλτό του θείου της για να το φορά.

Μπορεί η σχέση τους να μην είχε ευτυχή κατάληξη, όμως, μεταξύ τους υπήρχε αγάπη κι εκτίμηση. Και αυτή δεν χάθηκε ούτε όταν ο Κερκ τα έφτιαξε με τη φίλη της Μπακόλ κι επίσης νεαρή ηθοποιό, Νταϊανα Ντιλ. Μάλιστα, το ζευγάρι πολύ γρήγορα παντρεύτηκε (το 1943) και απέκτησαν δυο γιους, τον διάσημο ηθοποιό Μάικλ και τον Τζόελ. Ωστόσο, ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ και το 1951 πήραν διαζύγιο.

Ήταν την περίοδο που η κινηματογραφική καριέρα του Ντάγκλας έκανε αλματώδη πορεία. Μαζί και οι κατακτήσεις του στο γυναικείο φύλο, αφού ο ίδιος ασκούσε μία ακαταμάχητη γοητεία στις γυναίκες. Κι έτσι, δεν άργησε να του αποδοθεί ο τίτλος του καρδιοκατακτητή.

Η συνάντηση που έμελλε να γράψει ιστορία

Ειδικά, μετά το διαζύγιό του, οι μετοχές του έκαναν απανωτά limit up. Η γοητεία που ασκούσε αλλά και ο τρόπος που φλέρταρε, δεν άφηναν πολλά περιθώρια για απορρίψεις. Μέχρι, που ήρθε μία νεαρή και όμορφη Γερμανίδα να του χαρίσει απλόχερα μία απρόσμενη «χυλόπιτα».

Η Αν Μπάιντενς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ανόβερο. Η οικογένειά της δεν αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα και φρόντισε η κόρη τους να έχει την καλύτερη μόρφωση. Η νεαρή κοπέλα μιλούσε εκτός από γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά. Με την οικογένειά της μετακόμισε στο Βέλγιο, θέλοντας να φύγουν μακριά από τη ναζιστική Γερμανία. Σπούδασε επικοινωνία και έπιασε δουλειά σε μία εταιρεία παραγωγής του Παρισιού. Εκεί, έγινε και η πρώτη επαφή με τον Κερκ Ντάγκλας, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη του Φωτός για τα γυρίσματα ταινίας. Μόλις είδε μπροστά του τη νεαρή και νεοφερμένη στη Γαλλία κοπέλα, χωρίς δεύτερη σκέψη και σίγουρος για την ακαταμάχητη γοητεία του, αλλά και πως δεν θα έπαιρνε αρνητική απάντηση, της πρότεινε να βγούνε για φαγητό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στα απομνημονεύματά τους, «Κερκ και Αν», ο ηθοποιός αφού την κοίταξε καλά, της είπε αν θέλει να βγει μαζί με τον ίδιο και τους φίλους του για φαγητό σε ένα σικ εστιατόριο. Και τότε εκείνη αρνήθηκε λέγοντας πως προτιμά να πάει σπίτι της και να φάει τηγανητά αυγά. Η απρόσμενη απόρριψη ενόχλησε τον playboy Ντάγκλας, ωστόσο αργότερα της πρότεινε να δουλέψει μαζί του και να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του.

Η σχέση τους στην αρχή ήταν αυστηρά επαγγελματική και όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, μετά από ένα σημείο κουράστηκε να προσπαθεί να την εντυπωσιάσει. Σταμάτησε, όμως, να μιλάει μόνο για τον εαυτό του και για πρώτη φορά, άρχισε να ακούει και εκείνη. Και τελικά αποδείχθηκε η πιο σοφή κίνησή του, αφού την πλευρά του αυτή η Αν δεν άργησε να την ερωτευτεί. Παντρεύτηκαν στις 29 Μαΐου του 1954 κι απέκτησαν δύο παιδιά. Από τότε είναι μαζί, αποτελώντας ένα από τα μακροβιότερα ζευγάρια και παράδειγμα προς μίμηση.

Το μυστικό της επιτυχίας ενός γάμου

Όλα αυτά τα χρόνια της κοινής πορείας, το ζευγάρι έζησε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Και η σχέση τους πέρασε από πολλά στάδια. Χαρές, λύπες, ευτυχία, πόνο, απογοήτευση, δόξα, φήμη, στα καλά και στα άσχημα, οι δυο τους πορεύονταν πλάι – πλάι. Αν και, όπως έχει παραδεχτεί η Μπάιντενς, ήταν εκείνη που κρατούσε το γάμο.

Ο Κερκ Ντάγκλας υπήρξε ένας αμετανόητος καρδιοκατακτητής και ακόμη και μετά το γάμο τους, δεν έπαψε να έχει περιπέτειες με άλλες γυναίκες. Κάποιες από αυτές, γνωστά ονόματα του Χόλιγουντ, όπως η Ρίτα Χέιγουορθ, η Πατρίτσια Νιλ και η κόρη της Τζόαν Κρόφορντ, Κριστίνα. Η Αν Μπάιντενς γνώριζε για όλες τις ατασθαλίες του συζύγου της. άλλωστε, εκείνος ποτέ δεν της έκρυψε ότι πηγαίνει και με άλλες γυναίκες.

Όπως εξομολογείται η ίδια στο βιβλίο τους, ως Ευρωπαία που είναι ήξερε καλά πως δεν θα μπορούσε να της ήταν αιώνια πιστός. Αυτό έμοιαζε απίθανο σενάριο, οπότε επέλεξε να κρατήσει το γάμο της, αφού είχαν πολλά που τους ένωναν, ικανά να συγχωρήσουν τις απιστίες του. Η Μπάιντενς ήταν κι εκείνη που κρατούσε τα οικονομικά του σπιτιού.

Ο διάσημος ηθοποιός δεν είχε καλή σχέση με το χρήμα. Μπορούσε να το ξοδέψει αλόγιστα, όμως, η Γερμανίδα σύζυγός του, όπως πάλι έχουν πει οι ίδιοι, ήξερε καλά πώς να κουμαντάρει και σε αυτό το κομμάτι το σπίτι τους.

Ένα ακόμη μυστικό που βοήθησε στο να πετύχει ο γάμος τους, είναι η μία ώρα που αφιερώνουν ο ένας στον άλλο κάθε μέρα. Αυτή είναι συνήθως μεταξύ 7 με 8 το απόγευμα και είναι λίγες οι φορές μέσα στα 65 χρόνια κοινής ζωής, που ανέβαλαν την «ιερή» τους, όπως τη λένε, ώρα.

Σε αυτήν, πάντα μιλούσαν για τα νέα της ημέρας τους, για τα όσα τους προβλημάτιζαν, έλεγαν τις σκέψεις τους ή απλά αρκούνταν σε αστείες κουβέντες.

Τα σκληρά χτύπηματα της μοίρας

Το ζευγάρι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια πέρασε μαζί και τις αρρώστιες. Μάλιστα, η Αν Μπάιντενς διαγνώσθηκε με καρκίνο και μετά από μία γενναία μάχη, κατάφερε να βγει νικήτρια. Έκτοτε, είναι πάντα στο πλευρό ατόμων με καρκίνο και δίνει μεγάλο μέρος της περιουσίας της σε ιδρύματα. Εξάλλου, η σύζυγος του Ντάγκλας είναι γνωστή για το σπουδαίο φιλανθρωπικό της έργο, όπως και εκείνος που έχει δηλώσει στο παρελθόν πως τα πρώτα 50 χρόνια της ζωής του δούλευε για να φτιάξει την περιουσία του και τα επόμενα 50 χρόνια ξοδεύει όσα κέρδισε σε φιλανθρωπίες.

Πριν λίγα χρόνια, η ασθένεια του Μάικλ Ντάγκλας ήρθε να ταρακουνήσει και πάλι την οικογένεια. Ο Κερκ έχει αδυναμία στο μεγάλο γιο του και τα νέα ότι έχει καρκίνο δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμα. Αλλά ήταν σίγουρος ότι ο πρωτότοκος θα τα καταφέρει, όπως κι έγινε.

Ωστόσο, το χτύπημα της μοίρας που το ζευγάρι δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει, ήταν ο χαμός του γιου τους Έρικ το 2004 από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών. Το «στερνοπούλι» της οικογένειας είχε ακολουθήσει τα καλλιτεχνικά βήματα του πατέρα του και του μεγάλου αδελφού του, Μάικλ. Όμως, όπως ο ίδιος είχε εξομολογηθεί κάποτε, η σύγκριση μαζί τους και το άγχος να είναι αντάξιος του ονόματός τους, του δημιούργησαν έντονο άγχος, με αποτέλεσμα να βρει διέξοδο στις ουσίες και το αλκοόλ.

Η οικογένεια Ντάγκλας είναι από τις πιο διάσημες και αγαπημένες οικογένειες του Χόλιγουντ. Βρίσκονται συνέχεια όλα τα μέλη της, ενώ πριν δύο χρόνια γιόρτασαν με δόξες και τιμές τα 100 χρόνια ζωής του Κερκ και πριν λίγο καιρό γιόρτασαν με τον ίδιο τρόπο και τα 100 χρόνια ζωής της Αν.