36
loading

Η γνώση και η κατανόηση της ιστορίας είναι δεδομένα μια από τις δυσκολότερες αποστολές που πρέπει να φέρει εις πέρας ο σύγχρονος άνθρωπος, τουλάχιστον όποιος δείχνει τη διάθεση να καταπιαστεί με αυτήν. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι από μικροί, στο σχολείο, οι περισσότεροι δίναμε από λίγη έως ελάχιστη σημασία σε αυτό το μάθημα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας έκαναν και μας κάνουν να έχουμε μια άρνηση προς τη συγκεκριμένη επιστήμη -τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψηφία.

Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας βασίζεται πολλές φορές σε υποκειμενικά κριτήρια, βάσει του πώς θέλει να την βλέπει και να την αντιλαμβάνεται ο καθένας, ανάλογα με τον τρόπο που τον εξυπηρετεί σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Κάθε μικρή χρονική περίοδος μπορεί να δέχεται πολλές ερμηνείες και ο εκάστοτε μελετητής να αναδεικνύει πτυχές που εκείνος αντιλαμβάνεται ως σημαντικές. Δεν είναι… μαθηματικά ή φυσική, που δεδομένα κάποιοι νόμοι δεν καταρρίπτονται, δεν τίθενται σε αμφισβήτηση και ελάχιστες φορές δέχονται-παίρνουν αναθεώρηση. Ο συγκεκριμένος τομέας όχι μόνο έχει πολλά παρακλάδια που μπορεί να παρουσιάζουν το «αντικειμενικό» με μια καθαρά υποκειμενική σκοπιά, αλλά δεν θα σταματήσει να αποτελεί ένα διαρκές πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ όσων κάνουν εκβάθυνση σε αυτόν.

Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει γραφτεί από πολλούς πολέμους, εξεγέρσεις και επαναστάσεις, οι οποίες όλες έχουν στο επίκεντρο το συμφέρον της μιας πλευράς κόντρα στο συμφέρον που έχει η άλλη, είτε αυτό είναι οικονομικό, είτε εδαφικό, είτε η κατοχή της εξουσίας. Αυτό είναι το μόνο αντικειμενικό συμπέρασμα, το οποίο δύσκολα αμφισβητείται, μια βάση. Ωστόσο, τα… τριγύρω μελετώνται, ερμηνεύονται και παρουσιάζονται κατά το δοκούν. Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η Επανάσταση του 1821. Από διαφορετική σκοπιά παρουσιάζεται από/στους τους Έλληνες, από διαφορετική σκοπιά από/τους Τούρκους, από διαφορετική σκοπιά από/στους Αλβανούς, που είναι και το αντικείμενο ενασχόλησης αυτού του άρθρου.

Ο αλβανικός σωβινισμός που θέλει τους πάντες… Αλβανούς

Πριν αρχίσει η αναφορά σε συγκεκριμένες πτυχές όσον αφορά την περίοδο της Επανάστασης του 1821, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως επί ηγεσίας του Έντι Ράμα στην Αλβανία, έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί ένας αλυτρωτισμός, που σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς (και μη) οφείλεται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού της αλβανικής χώρας από τα μεγάλα καθημερινά του προβλήματα. Το επίπεδο ζωής, που προσπαθεί να ανέβει, αλλά δεν είναι και το πλέον εύκολο για μια μικρή οικονομικά και πληθυσμιακά χώρα, η οποία μαστίζεται και από αρκετά σκάνδαλα, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί πίσω από μεγαλοϊδεατισμούς, με τον βασικότερο όλων τη λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία».

Στις συγκεκριμένες δύο λέξεις συμπυκνώνονται περιοχές που θεωρούνται από τους Αλβανούς εθνικιστές ως ιστορικές περιοχές της χώρας τους. Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται εδάφη που περιήλθαν στην Ελλάδα και στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτή η ιδέα έχει ως βάση το αλβανικό κράτος-δορυφόρος της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν σε αυτό το διάστημα δόθηκαν στη γειτονική χώρα ορισμένες περιοχές που οι εθνικιστές της διεκδικούν.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν περιληφθεί και πολλές αναφορές διαφόρων ιστορικών στην Αλβανία, που όχι μόνο «πατούν» σε αυτήν τη βάση για να αποδείξουν στους συμπατριώτες τους του... λόγου το αληθές, αλλά πηγαίνουν και πολύ πίσω, ακόμη και αρκετά χρόνια προ Χριστού, φέρνοντας στο προσκήνιο στοιχεία που «αποδεικνύουν» ότι όλες (ή σχεδόν όλες) οι μεγάλες προσωπικότητες της αρχαιότητας ήταν Ιλλύριοι ή Πελασγοί, δηλαδή… Αλβανοί. Από τον Όμηρο και τον Σωκράτη, από τον Αχιλλέα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο, μέχρι και… τον Κρόνο, τη Γαία και τον Δία. Μάλιστα, κατά τους ίδιους, η αλβανική γλώσσα θεωρείται η «μητέρα» όλων των υπολοίπων.

Το βίντεο με τα όσα υποστηρίζει ο κατά δήλωσή του πολυπράγμων ιστορικός, Φρέντι Μπάλαϊ (Fredi Balaj), είναι χαρακτηριστικό. Πάντως, κάποια πράγματα γίνονται αντιληπτά και χωρίς βαθιές γνώσεις της γλώσσας των γειτόνων.

«Όλοι οι ήρωες του 1821 ήταν... Αλβανοί»

Όσον αφορά το 1821 και την τότε Επανάσταση, η οποία ακολούθησε αυτήν πριν από 32 χρόνια στη Γαλλία, ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων αιώνων, σύμφωνα με κάποιους -και όχι όλους- Αλβανούς ιστορικούς, ήταν αποτέλεσμα των «αλβανικής καταγωγής οπλαρχηγών». Δεν είναι μόνο ο Μπάλαϊ που κατά καιρούς υποστηρίζει όλα αυτά. Ένα από τα πρόσωπα που έχει απασχολήσει πολλές φορές την Ελλάδα με τις αναφορές του, είναι και η Έλενα Κοτσάκι. Η συγκεκριμένη κυρία έχει γίνει γνωστή για τις προκλητικές δηλώσεις της, πως «το ελληνικό έθνος είναι αλβανικό έθνος» και ότι «η Ελλάδα προέρχεται από την Αλβανία».

Στο μήκος κύματος του συνάδελφού της, με τον οποίον (διόλου δεν προξενεί εντύπωση) διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, ισχυρίστηκε ότι στην ελληνική επικράτεια ζουν μόνο οι Αλβανοί και οι πρόγονοι τους από τα χρόνια του Τρωικού πολέμου. «Το ελληνικό μόρφωμα είναι εντελώς τεχνητό. Δεν έχει σχέση με την ιστορία. Η Ελλάδα είναι ένα κατασκεύασμα εδαφικό, δημιουργία της Ευρώπης. Η Ελλάδα δημιουργήθηκε με αυτήν τη φιλοσοφία με την απόσπαση αλβανικών εδαφών», είχε υποστηρίξει Κοτσάκι, η οποία τόνισε μάλιστα ότι οι Έλληνες «ντρέπονται να αποκαλύψουν την αλβανική τους καταγωγή», φέροντας ως παράδειγμα τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει καταγωγή από την Άρτα.

Το ιδιαίτερο, έως και σουρεάλ με την περίπτωση της εν λόγω ιστορικού, είναι πως η δική της καταγωγή είναι από... την Άρτα (ή Νάρτα) στην περιοχή της Αυλώνας, στην οποία οι κάτοικοι μιλούν ελληνικά και όχι αλβανικά! Η συγκεκριμένη περιοχή, μάλιστα, δεν είναι καν ανάμεσα στην Αυλώνα και τους Αγίους Σαράντα, στη Χειμάρα δηλαδή, όπου ούτως ή άλλως ζει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία.

Η Κοτσάκι, όμως, δεν είναι η μόνη που υποστηρίζει όλα αυτά και πολλά άλλα μαζί. Χαρακτηριστικό είναι το ντοκιμαντέρ που είχαν δημιουργήσει οι γείτονες πριν περίπου έναν χρόνο και το οποίο ανέφερε ότι οι ήρωες του 1821 ήταν Αλβανοί. «Οι 90 από τους 100 "Έλληνες" ήρωες ήταν Αλβανοί. Αλβανοί μετανάστες... Ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κίτσος Τζαβέλας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γιώργος Καραϊσκάκης, ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν μόνο κάποιοι από τους ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης. Αλβανοί που είχαν μεταβεί στην Ελλάδα πριν από αιώνες…».

«Πρωτοπαλίκαρο» ο σκληροπυρηνικός Αρμπέν Λάλα

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την... ιστορία με την ιστορία έχει ο γνωστός σκληροπυρηνικός Αλβανός εθνικιστής, Αρμπέν Λάλα (Arben Lalla). Ο συγκεκριμένος άνθρωπος όχι μόνο παίζει τον ρόλο των Μπάλαϊ και Κοτσάκι (που ακόμη και για τους συμπατριώτες τους δεν θεωρούνται οι πλέον σοβαρές φωνές) και της επίσης ιστορικού -με πολλά παρόμοια κείμενα- Άλμα Χαρούνι (Alba Haruni), αλλά πρωταγωνιστεί και σε διάφορα περιστατικά που στρέφονται εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Χαρακτηριστικές ήταν οι... φωτιές που φρόντισε να βάλει το διάστημα που στη γειτονική χώρα εκτυλισσόταν το σκηνικό με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Όπως αναφέρει σε διάφορα κείμενά του ο Λάλα, «ο αλβανικός πληθυσμός στην Ελλάδα εκτείνεται από την περιοχή της Ηπείρου μέχρι τη Θράκη, τα νησιά της Κέρκυρας, των Σπετσών, της Ύδρας, των Ψαρών, της Άνδρου, αλλά και στην Πελοπόννησο». Μάλιστα, θέτει το ερώτημα «σε ποιον ανήκει αυτή η χώρα;», θέλοντας να καταδείξει ότι αυτά τα εδάφη είναι αλβανικά.

Μάλιστα, και ο Λάλα γράφει ότι υπάρχουν ντοκουμέντα, τραγούδια και ονόματα, ακόμη και αυτά των Ολύμπιων Θεών, που εξηγούνται μόνο ως αλβανικά ή αρβανίτικα. Ο ίδιος -και όχι μόνο- υποστηρίζει ότι ο όρος «Αρβανίτες» προέρχεται από τη λέξη «arbana», που σημαίνει «αυτός που δουλεύει τη γη». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, το όνομα αυτό είναι αρχαιότερο και από την εποχή των Ιλλυριών, προερχόμενο κατευθείαν από τους Πελασγούς. «Οι Αρβανίτες είναι αυτόχθονες στην Ελλάδα και αρκετά προγενέστεροι των Ελλήνων».

Το ηρωικό παρελθόν των Αρβανιτών κατέχει κάποιες από τις πιο λαμπρές ιστορίες στα βιβλία της ιστορίας, με την Επανάσταση του 1821 που έγινε σε συνεργασία με τους Έλληνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Λάλα επισημαίνει ότι οι Έλληνες προσπάθησαν να αμαυρώσουν και να ρίξουν λάσπη στους Αρβανίτες, αλλά «η ιστορία δεν μπορεί να κρυφτεί» και πως «90 από τους 100 ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης ήταν Αλβανοί». Αυτομάτως, λοιπόν, γίνεται και η σύνδεση του ντοκιμαντέρ με το συγκεκριμένο πρόσωπο…

Ο ρόλος των Αρβανιτών στην Επανάσταση και η «διεκδίκησή» της καταγωγής τους

Οι Αρβανίτες πράγματι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Πιθανόν όχι στο ποσοστό που αναφέρουν οι προαναφερθέντες ιστορικοί της γειτονικής χώρας, αλλά δεδομένα ήταν στην πρώτη γραμμή. Το πόσοι από τους κατεταναίους και τα πρωτοπαλίκαρα τους ήταν αρβανίτικης καταγωγής ακόμη αποτελεί αντικείμενο αναζήτησης. Επίσης, από πού κρατούσε η σκούφια τους επίσης. Σύμφωνα με διάφορους ιστορικούς (και εδώ ερχόμαστε στην αντίπερα όχθη) είναι Έλληνες που μιλούν και την αρβανίτικη γλώσσα -όχι την αλβανική- και καμιά σχέση έχουν με τους σύγχρονους Αλβανούς.

Ο ομογενής Έλληνας της Αλβανίας, ιστορικός Παναγιώτης Μπάρκας, που κατάγεται από τους Βουλιαράτες, είχε αναφέρει στην ίδια επίμαχη εκπομπή που είχε εμφανιστεί και η Κοτσάκι, πως «η κάθοδος των Αρβανιτών στην Ελλάδα ήταν ειρηνική και ολοκληρώθηκε την περίοδο των Σταυροφοριών. Ο όρος "Σκιπετάρ" είναι νεόκοπος, του 18ου-19ου αιώνα» και -μεταξύ άλλων- ότι «οι Αλβανοί και όχι οι Αρβανίτες, εμφανίστηκαν στην Ήπειρο τον 14ο αιώνα».

Όπως και να έχει, αυτό που φαίνεται να μην ευνοεί διαχρονικά τους λαούς είναι οι συνεχείς διενέξεις, που έχουν ως αποτέλεσμα το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό. Άλλωστε, ευκαιρίες για να σηκώσει κάποιος τους τόνους πάντα υπάρχουν και μπορούν να βρεθούν αρκετές...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

36
σχόλια
 1. avatar Πω πω

  Ότι να ναι λες Γ.Τ.Π.Κ.

 2. avatar essetai_hmar

  Οι Αλβανοί καπηλεύονται την ιστορία μας και φυσικά οι \"Έλληνες\" αριστεροί προδότες σιγοντάρουν τον αλβανικό εθνικισμό.

 3. avatar ΝΤΑΜΠΟ

  Οι ΓΝΩΣΤΕΣ Μ@@@@@ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ , ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ , ΝΑΡΚΩΤΙΚΆ, ΟΠΛΑ , ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΩΣ , ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΦΟΝΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΟ 1991 ΑΥΤΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ Κ...ΑΛΒΑΝΟΥΣ

 4. avatar Μστ

  Άλλο Αλβανός και άλλο αρβανίτης...μπορεί όντως οι περισσότεροι αγωνιστές της επανάστασης να ήταν αρβανίτες όπως και η πλειοψηφία του πληθυσμού της Πελοποννήσου και της στερεάς Ελλάδας, αλλά οι αρβανίτες δεν είναι Αλβανοί επειδή μιλάνε σχεδόν την ίδια γλώσσα...και οι αμερικάνοι μιλάνε την ίδια γλώσσα με τους άγγλους, όπως και πολλοί λαοί μιλάνε τα ισπανικά, τα γαλλικά κτλ...οι αρβανίτες ήρθαν στην Ελλάδα ως μετανάστες το 1400-1500...δηλαδή οι απόγονοι των Ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό μετά από 400 χρόνια θα αισθάνονται Έλληνες..?? εξ\' άλλο μη κοροιδευόμαστε, η επανάσταση δεν είχε ποτέ εθνικά χαρακτηριστικά και ήταν ξεκάθαρα υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη από τις μεγάλες δυνάμεις ακόμη και με ξένους μισθοφόρους στρατιώτες και επιβεβαιώνετε με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου που μας απελευθέρωσαν οι ίδιοι στο τέλος γιατί μας ήθελαν προτεκτοράτο...όποτε μη ψαχνόμαστε παραπάνω για την καταγωγή μας.!!

 5. avatar μααααλιστα

  \'Ολοι πίσω τώρα.Εως και 2 γενιές πίσω.

 6. avatar δσα

  Εγω ενα δυο πραγματα να πω. Εαν καποιος εβγαινε και ελεγε οτι το Ισραηλ π.χ. ειναι φτιαχτο κρατος, παρανομο και οτι οι αγωνες τους εγιναν απο αλλους και οχι απο τους ιδιους, θα αντιμετωπιζε αγωγες απο το κρατος, επιπληξη απο την κυβερνηση, δικαστηρια, χλευασμο στα ΜΜΕ κλπ. Πιστευω οτι το ιδιο θα γινοτανε αν λεγανε τα ιδια πχ. για την Αμερικη. Εδω ομως αφηνουμε τον καθενα να λεει και να κανει οτι θελει και στο τελος τρωμε το κεφαλι μας.

 7. avatar Μην πας μακριά:

  https://www.youtube.com/watch?v=yClB4FLHMlo

 8. avatar νεοέλληνες όχι ελληνες

  εσεις οι νεοελληνες ουδεμία σχέση έχετε με τους πραγματικούς Έλληνες που τους αποκαλείται αρχαίους Έλληνες. χρειάζεστε μετάφραση για να κατανοήσετε Αριστοτέλη Πλάτων όμηρο, έχετε γκρεμίσει ότι έχτισαν και πιστεύετε ότι είστε απόγονοι του Αδάμ και της Εύας οπότε έχει το κάθε δικαίωμα ο Αλβανός ο Σκοπιανός κτλ να ισχυρίζεται ότι θέλει. είστε ο περίγελος της υφηλίου

  1. avatar Από παλιά γνωριζόμαστε;

   Πως τολμάς να μιλάς έτσι; Μας ξέρεις κι από χθες; Είναι γνωστό ότι χρόνια τώρα θρέφουμε φίδια στον κόρφο μας, με την ανοχή των δήθεν αριστερών ΜΚΟ. Τώρα φανερώνεται η αλήθεια. Είσαι Αλβανός με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Πες με ρατσιστή αν θέλεις να νιώσεις καλύτερα. Η αλήθεια όμως έλαμψε.

  2. avatar Πύρρος

   Αλβανέ αλβανέ δεν θα γίνεις Έλληνας
   ποτέεεεεεεεεεεεεεεεε!!

  3. avatar Ενημερωθείτε

   Τι σχέση έχουν οι αρχαίοι που αναφέρεις με το 1821; Ο,τι θες λες κ συ...

  4. avatar Ο Δάσκαλός σου

   Ο Πλάτων, του Πλάτωνος, το Πλάτωνι, τον ΠΛΑΤΩΝΑ κλπ. ως ενρινόληκτον τριτόκλιτον. Κόψε το κήρυγμα και μάθε γράμματα, μπούφε.

   1. avatar seaman

    Τω Πλάτωνι. Κατά τα άλλα σωστός.

  5. avatar seaman

   Υπάρχουμε εμείς οι Έλληνες που προσπαθούμε και μορφωνόμαστε, δουλεύουμε σκληρά, μαθαίνουμε ιστορία και μπορούμε να διαβάσουμε αρχαία κείμενα, έστω και μεταφρασμένα.
   Υπάρχετε και εσείς που το παίζετε έλληνες ώστε να εισπράτετε επιδώματα και να τα τρώτε στην αλβανία. Το μόνο που ξέρετε είναι να ειρωνεύεστε, Αμόρφωτοι, ατάλαντοι, απαίδευτοι είστε. Ποιος είναι λοιπόν περίγελος;

  6. avatar Είπε

   Ο αλβανοκοσοβομα.......

 9. avatar Παπ

  [...] την Αλβανία σας

 10. avatar Νινσ

  Η Αλβανια ειναι ενα τεχνητο κρατος που προεκυψε μετα απο συμφωνιες...για αυτο και ψαχνουν (και φτιαχνουν) διακαως την ιστορια τος..κατι σαν την ΠΓΔΜ ας πουμε....φυσικα και υπηρχαν υπαρχουν και θα υπαρχουν ντοπιοι πληθυσμοι στην περιοχη .....οι Αρβανιτες πολεμησαν στην Ελληνικη επανασταση αλλα ειχαν ενα κυριο χαρακτηριστικο...ηταν χριστιανοι...αυτο ηταν η μεγαλη διαφορα με τους Τουρκαλβανος...

  1. avatar Μστ

   Σωστά τα λες, αλλά ξεχνάς ότι και η Ελλάδα τεχνητό κράτος είναι αποτελούμενο από γραικούς, αρβανίτες, σλάβους, βλάχους, τούρκους, ενετούς κτλ...η επανάσταση του 21 (που ήταν υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη από τις μεγάλες δυνάμεις) απέτυχε και μας ελευθέρωσαν με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου οι ξένοι...η ανεξαρτησία μας κυρήχθηκε με την συνθήκη στο Λονδίνου γιατί το αποφάσισαν οι μεγάλες δυνάμεις και μας έστελναν απεσταλμένους να μας κυβερνούν για δεκαετίες...ακόμη και την υπόλοιπη Ελλάδα με συνθήκες στο εξωτερικό μας την έδωσαν οι μεγάλες δυνάμεις...

 11. avatar Armen lalla

  Το λέει το ονομα του lalla δηλ.τραλαλομ

  1. avatar Τυρκουαζ

   Ναι. αρμπεν λαλα..στην αλβανιστη το lali η lala ειναι φιλικη προσφωνηση σε καποιον φιλο η γνωστο .. οσοι ειναι με επωμυμα λαλας λαλιωτης κλπ ειναι απογονοι αλβανιτων..αλλη απορια?

 12. avatar spyrospeiratis

  ΚΑΥΜΕΝΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΠΟΚΟΙΜΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ -ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ -ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ -ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΘΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΑΣΤΟΥΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΙΜΟΙ. ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΔΕΣΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΛΥΣΑΞΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΜΑΣΤΟΥΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ. ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΣΤΟΝ [...] ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΠΟΚΟΙΜΗΖΟΥΝ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ-ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ-ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ-ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ -ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΙΖΕΡΙΑ.

 13. avatar ΑΤΛΑΣ

  Κι όμως η αλήθεια είναι ότι οι Αρβανίτες ήταν αυτοί που πολέμησαν κατά κύριο λόγο στην ελληνική επανάσταση.Τα ονόματα που αναφέρθηκαν είναι όλα αρβανίτικα. Ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κίτσος Τζαβέλας, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γιώργος Καραϊσκάκης, ο Ανδρέας Μιαούλης. όλοι αυτοί μίλαγαν μόνο αρβανίτικα... τώρα τι ήταν οι Αρβανίτες: εδώ υπάρχει πολλή συζήτηση.. ήταν μάλλον Αλβανικής καταγωγής αλλά ελληνικής συνείδησης.
  Συμπέρασμα, με τους Αλβανούς έχουμε πολλές συγγένειες..είτε μας αρέσει είτε όχι.

  1. avatar χαρος

   Φίλε είσαι άσχετος από ιστορία... εντελώς όμως

  2. avatar seaman

   Άλλο οι αρβανίτες και άλλο οι αλβανοί.Οι αρβανίτες αποτελούνται από αρβανίτικα φύλλα όπως οι τόσκηδες και οι γκέκηδες, μιλάνε την αρβανίτικη γλώσσα και είναι χριστιανοί κατά κύριο λόγο. Σε πολλές περιόδους της Ελληνικής ιστορίας συνεργάστηκαν με τους έλληνες και στην επανάσταση του \'21 μάλιστα πολέμησαν εναντίων των αλβανών (π.χ. στο Μεσολόγγι επιτέθηκαν οι αλβανοί στους έλληνες και αρβανίτες υπερασπιστές).
   Οι αλβανοί κατάγονται από αλβανικά φύλλα όπως οι λιάπηδες, μιλάνε την αλβανική γλώσσα, είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι και στις περισσότερες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας πολέμησαν εναντίων των Ελλήνων, π.χ. ιταλική εισβολή το 1940.
   Με το πέρασμα των ετών οι πληθυσμοί αναμείχθηκαν σχετικά, αλλά στην περίοδο τος Ελληνικής Επανάστασης ήταν ξεχωριστά και αντίπαλα φύλλα.

  3. avatar Παπ

   Τι λες ρε αλβανε;

 14. avatar Όσα δεν πιάνει αλεπού…

  Καλό το άρθρο για οσους ακόμα έχουν αλβανούς στα σπίτια τους στους κήπους τους να τους βάφουν να τους καθαρίζουν κτλ.
  Να νιώθουν τύψεις γιατί ΟΛΟΙ οι αλβανοι μας μισουν και εκαναν εγκλήματα από το 90 που μπήκανε μέσα που ουσιαστικά τους ταΐσαμε.
  Ασχημη φαρα ισως ακομα χειροτερη και απο τους τουρκους..

 15. avatar περαμα

  Ετσι ειναι αμα δωσεις φαι στον πεινασμενο μετα θα σου δαγκωση το χερι.Ο Περικλης Λεωνιδας κτλ ηταν Αλβανοι.Κατα τα αλλα ειμαστε φασιστες που δεν τους θελουμε εδω.

 16. avatar Γεροτσολιας

  Υπαρχει περιπτωση, ως Ελληνας, να αμφισβητησω την ιστορια μου; Οχι ! Τοτε ποιον ωφελει αυτο το αρθρο;

  1. avatar trikolor

   σαφως και πρεπει να αμφισβητεις αυτα που ξερεις για την ιστορια σου,αλοιμονο αν πιστευαμε μονο οτι μας σερβιραν.στο θεμα αυτο και γω ειχα ενστασεις αλλα οταν ακουω σημερινους ηλικιωμενους αρβανιτες να λενε οτι οι μαναδες και οι γιαγιαδες τους στα αρβανιτοχωρια ολης της αττικης δεν ηξεραν ελληνικα με βαζει σε σκεψεις,και μιλαμε οτι αναφεροταν μολις πριν 4-5 δεκαετιες.προσεξε οχι οτι μιλαγαν ΚΑΙ αρβανιτικα αλλα οτι ΔΕΝ ηξεραν ελληνικα να συννενοηθουν..

   1. avatar χαρος

    Είστε άσχετοι με την ιστορία. Το οτι δεν μιλούσαν ελληνικά δεν σημαίνει οτι δεν ήταν Έλληνες. Σε πολλές περιοχές είχαν απαγορευτεί τα ελληνικά για τον ίδιο λόγο που ακόμη και σήμερα οι εναπομείναντες πόντιοι στην Τουρκία απαγορεύεται να μιλούν ελληνικά.

    1. avatar Trikolor

     Απογορευοταν τα ελληνικα το 1950-60 στην αττικη???πλακα κανουμε τωρα??το επιχειρημα της απαγορευσης των ελληνικων μπορει να ισχυε το 1800 αλλα μην τρελαθουμε..ο αλλος απτο κριεκουκι μου ελεγε πηγαινε η μανα του μεταπολεμικα στο παζαρι στην πολη και δεν μπορουσε να συννενοηθει στα ελληνικα τι να λεμε τωρα..για να μην παμε πιο πισω στο 1821 να δουμε τι εγραφαν οι ξενοι διπλωματες και περιηγητες φινλει και πουκεβιλ οταν περπαταγαν στο θησειο και στην ακροπολη..θα φριξουν πολλοι

   2. avatar ΑΤΛΑΣ

    Φίλε,
    ακριβώς το ίδιο διαπίστωσα και εγώ τα τελευταία χρόνια... μέχρι τότε άλλα πίστευα... δεν έχω καμία σχέση με Αρβανίτες... αλλά φαίνεται ότι η Αρβανιτιά της Αττικής(των βορείων προαστίων, των γύρω χωριών κλπ) είναι αυτή που απελευθέρωσε την Αθήνα..οι κυρίως Αθηναίοι ήταν πιο πολιτισμένοι-ίσως-ευγενικοί κλπ αλλά αμάθητοι από όπλα.
    Είναι εθνικόν ό,τι είναι αληθές είπε και ο Παλαμάς.Η αλήθεια δεν βλάπτει.

 17. avatar ΚΛΕΟΝΙΚΗΣ

  ο εθνικισμός είναι ενα επικίνδυνο φαινόμενο κου καλλιεργείται απο κάποιους κύκλους στα Βαλκάνια και βρίσκουν τα ψιλοκαμενα εθνικια εκατέρωθεν , τα \"αφιονιζουν\" και αντε να βρεις ακρη !!!

 18. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Και κοίτα σύμπτωση. Ολα τα ορφανά του Στάλιν, είτε τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, είτε κουμμούνια αλα Μστ, πλιατσικολογος, αγκυλωτος(ναι ξερουμε εισαι αναρχικος...), ειτε επισημα τα κομματα, ΚΚΕ, Ανταρσυα, ΣΥΡΙΖΑ κτλ λενε ακριβως τα ιδια με τα γιδια τους εθνικιστες αλβανούς...
  Ρε κατι συμπτώσεις..

  1. avatar Πορφυρό Δρεπάνι

   Εκτός από προδότης, λογικό ως εθνίκι δοσίλογος, είσαι και άσχετος ή επικίνδυνα διαστρεβλωτής. Το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα που μέσω του Ριζοσπάστη αναφέρθηκε στους Τσάμηδες και τις ανιστόρητες κορώνες τους και πόσο πάνε να δημιουργήσουν τεχνητή ένταση στην περιοχή. Επίσης, σου έχει αναδείξει πολλές φορές ως πολιτικός σχηματισμός ότι κλιμακώνεται επίτηδες μια φαγωμάρα μεταξύ των λαών, που μάντεψε ρε... Τζον Στόκτον ποιον ωφελεί: τα αφεντικούλια που γλείφεις κατσαπλιά φασίστα!

   1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

    Μάθημα κουμμουνισμου 101:Οι κουμμουνιστες ειναι διεθνιστες, αρα δεν εχουν πατρίδα. Γι\'αυτο και ηταν οι πρώτοι που ήθελαν να δωσουμε την Μακεδονία στους \"μακεδονες\". Τα ξεχασες μπετοβλακα ή να σου τριψω στην μαπα τον Ριζοσπάστη?

Παρακαλούμε περιμένετε ...