24
loading

Μέσα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα υπό τη ναζιστική μπότα, στη χώρα ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Από τη  μια μεριά ο ΕΛΑΣ και από την άλλη ο ΕΔΕΣ. Αριστεροί και δεξιοί έβρισκαν συχνά-πυκνά την ευκαιρία να μάχονται μεταξύ τους.

Μάχες σκληρές. Αιματηρές. Όπως σε κάθε εμφύλιο πόλεμο, οπουδήποτε στον πλανήτη κι αν έχει γίνει αυτός. Στόχος η επικράτηση και βέβαια η επόμενη ημέρα. Από τη στιγμή που φάνηκε πως η ναζιστική πολεμική μηχανή αρχίζει να καταρρέει σε όλα τα μέτωπα, η «επόμενη ημέρα» ήταν πάντα το ζητούμενο.

Τον Φεβρουάριο του 1944, ο μεγαλύτερος πόλεμος που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα είχε μπει, πλέον, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Οι Σύμμαχοι κέρδιζαν διαρκώς έδαφος και όλα έδειχναν πως η ημέρα που θα γινόταν η απόβαση στη γηραιά ήπειρο δεν θα αργούσε.

Στις πρώτες σκέψεις ήταν αυτή η απόβαση να γίνει στην Ελλάδα. Πως όμως θα γινόταν κάτι τέτοιο με τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις να μάχονται με μίσος η μία την άλλη;

Εμφύλιος κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης σφαγής της ανθρωπότητας

Η πρώτη φάση του ελληνικού εμφυλίου ξεκίνησε το 1943. Η συγκεκριμένη φάση ήταν πολλή πιο αιματηρή από ό,τι ολόκληρη η μετέπειτα περίοδος και μέχρι το οριστικό τέλος του εμφυλίου το 1949.  Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς πάνω από το 90% των θυμάτων της εμφύλιας διαμάχης σκοτώθηκαν το 1943-1944!

Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος δεν είναι «γέννημα» της εποχής του. Είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και απλά τότε κορυφώθηκε. Οι απαρχές του πρέπει ν΄ αναζητηθούν την εποχή του εθνικού διχασμού, την Μικρασιατική καταστροφή και βέβαια τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, του Ιωάννη Μεταξά.

Με την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα το 1941 δημιουργήθηκε αφενός ένα κενό εξουσίας και αφετέρου εδραίωσε το καθεστώς συνεργασίας (δοσιλογισμός) με τις δυνάμεις των κατακτητών. Οι δοσίλογοι, μισητοί στην ελληνική κοινωνία, πρέσβευαν στα μάτια πολλών το κατεστημένο με το οποίο έπρεπε να ξεμπερδέψει ο τόπος.

Τα στρατόπεδα χωρίστηκαν. Από τη μια το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και από την άλλη ο ΕΔΕΣ. Αριστεροί και δεξιοί, αντίστοιχα, συσπειρώθηκαν στις δυο μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις και η σύγκρουση δεν άργησε να έρθει.

Πέρα από τον «μικρόκοσμο» του ελληνικού εμφυλίου, ωστόσο, η διαφαινόμενη ήττα των δυνάμεων του Άξονα επίσπευδε τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στον πλανήτη. Οι Σύμμαχοι ετοίμαζαν την τελική επίθεση και η Ελλάδα είχε το δικό της ρόλο μέσα σε αυτά τα σχέδια.

Η πίεση των Βρετανών και η «Κιβωτός του Νώε»

Από τις αρχές του 1944 οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να κάνουν τα σχέδιά τους για μια μεγάλη απόβαση στην Ευρώπη η οποία ουσιαστικά θα σήμαινε την αρχή του τέλος για το Γ΄Ράιχ.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ θεωρούσε πως ιδανικό μέρος για μια τέτοια απόβαση είναι η Ελλάδα. Ζήτησε, λοιπόν, από το Αγγλικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής να συντάξει ένα λεπτομερές σχέδιο για το που ακριβώς και το πότε. Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο ονομάστηκε «Κιβωτός του Νώε» και προέβλεπε απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων σε ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας την Άνοιξη ή το αργότερο το καλοκαίρι του 1944.

«Πονοκέφαλος» για τους Συμμάχους, ωστόσο, ήταν ο εμφύλιος που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα. Πως θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια απόβαση με τους Έλληνες να σφάζονται μεταξύ τους;

Οι Σύμμαχοι με «μπροστάρηδες» τους Βρετανούς αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και να αναγκάσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για την απόβαση.

Οι διαπραγματεύσεις  ξεκίνησαν επίσημα στις 19 Φεβρουαρίου, στο χωριό Μυρόφυλλο Τρικάλων. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν από πλευράς ΕΛΑΣ ο Στέφανος Σαράφης, ο Πέτρος Ρούσος και ο Μπάμπης Κλάρας (αδερφός του Άρη Βελουχιώτη).

Την τριμελή αντιπροσωπεία του ΕΔΕΣ αποτελούσαν ο Κομνηνός Πυρομάγλου, ο Πέτρος Νικολόπουλος και ο  Νίκος Βεργέτης και από πλευράς ΕΚΚΑ (της τρίτης μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης) ο Δημήτριος Ψαρός και ο Γεώργιος Καρτάλης. Συμμετείχαν ακόμα στη σύσκεψη αυτή ο Αμερικανός Ταγματάρχης Ουάϊνς, από το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής κι ο Άγγλος Συνταγματάρχης Κρις Γκουντχάουζ, ως εκπρόσωπος της ελληνικής στρατιωτικής Διοίκησης.

Αφού οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει αποφασίστηκε η μεταφορά της έδρας της σύσκεψης από το Μυρόφυλλο στην Πλάκα του Αράχθου, ώστε να παρίσταται και ο Ζέρβας. Η Επιτροπή συνεδρίασε στο σπίτι του  Κωνσταντίνου Κωστούλα, που βρίσκονταν δίπλα από το ιστορικό τοξοτό γεφύρι.

Τα τρία θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ενοποίηση όλων των ανταρτικών ομάδων, ο διορισμός ενός αρχιστράτηγου και ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης. Επίσης, άμεσα, αποφασίστηκε η διακοπή των μεταξύ τους εχθροπραξιών.

Τελικά, το απόγευμα της 29ης Φεβρουαρίου, του δίσεκτου 1944, υπογράφτηκε το πρωτόκολλο της συμφωνίας Μυροφύλλου - Πλάκας που συνοπτικά προέβλεπε τα εξής:

α) κατάπαυση εχθροπραξιών ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ

β) διατήρηση των εδαφών που κατείχαν κατά την ημέρα της συμφωνίας

γ) κοινή τους δράση εναντίον του κατακτητή

δ) μικτή επιτροπή που θα επέβλεπε την εφαρμογή της συμφωνίας

ε) απελευθέρωση κρατουμένων και ομήρων

στ) ανεφοδιασμό για όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις

ζ) καταδίκη των ταγμάτων ασφαλείας και της κατοχικής κυβέρνησης Ράλλη

Μια Συμφωνία που παραβιάστηκε πριν στεγνώσει το μελάνι

Μέσα στον ΕΛΑΣ με μπροστάρη τον αρχικαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη ήταν πολλοί που δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τη συγκεκριμένη Συμφωνία. Έλεγαν πως στην ουσία οι Βρετανοί με πρόσχημα την συμμαχική απόβαση στις Ελληνικές ακτές, αυτό που πραγματικά έκαναν ήταν να προστατεύσουν από την πλήρη διάλυση τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ, του Ναπολέοντα Ζέρβα που εκείνη την εποχή βρισκόντουσαν σε θέσεις άμυνας απέναντι στην προέλαση του ΕΛΑΣ και να τους δώσει το περιθώριο να ανασυνταχθούν.

Εκτός από τον Άρη Βελουχιώτη κατά της Συμφωνίας τάχθηκε και ο Δημήτρης Βλαντάς, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και υποστράτηγος του ΔΣΕ που χρόνια αργότερα την χαρακτήρισε «προθάλαμο της ήττας του επαναστατικού κινήματος της Εθνικής αντίστασης».

Η άποψη αυτή που εκφράστηκε ανοιχτά μέσα στους κόλπους του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, φέρνοντας εσωστρέφεια και γκρίνια, δεν φαίνεται να απέχει και πολύ από εκείνη του Άγγλού Συνταγματάρχη Κρις Γκουντχάουζ, ο οποίος είχε πει πως η συμφωνία Μυροφύλλου - Πλάκας  αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα των πολύ σημαντικών συμφωνιών του Λιβάνου και της Καζέρτας που οδήγησαν το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ στον τελικό συμβιβασμό.

Τις μέρες που ακολούθησαν την υπογραφή της Συμφωνίας οι δυνάμεις του Ζέρβα κατάφεραν, πράγματι, να ανασυνταχθούν και λίγο καιρό αργότερα, σχεδόν παράλληλα με την αρχή της σταδιακής αποχώρησης των ναζιστικών δυνάμεων από την Ελλάδα, ξεκίνησαν και πάλι οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.

Παράλληλα, το σχέδιο που προέβλεπε την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα, εγκαταλείφθηκε και πήρε τη θέση του το αντίστοιχο για την απόβαση στην Ιταλία και κυρίως βέβαια για εκείνη στη Νορμανδία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Χα χα χα

  Πριν 20 χρόνια ούτε που θα σκεφτόσασταν να πείτε τέτοιες μπούρδες, γιατί ζούσε ακόμα η γενιά της αντίστασης και θα πήγαινε η μαγκούρα σύννεφο...

 2. avatar ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ

  Μια ζωή τα ίδια παραμύθια για πουλημενους αριστερους.
  Καμμια κουβεντα για τους φασιστες και μαυραγοριτες συνεργατες των Γερμανων κατακτητων τα δοσιλογικα καθάρματα,τους ταγματασφαλιτες και φυσικά για τους δεξιούς του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ που ταχαν κανει πλακακια με τους Βρετανους,δλδ τους δεύτερους κατακτητές μετα τους Γερμανους.
  Φυσικα όλος αυτός ο συρφετός ακροδεξιών,δεξιών,δοσιλογων και μαυραγοριτων πήραν θέσεις στο κράτος και την κυβερνηση μετα το τέλος του β παγκοσμιου πολεμου και την ληξη του ταξικου πολέμου που καποιοι αναθεωρητες της ιστοριας περιγραφουν σαν εμφυλιο.

  Και φυσικα δεν περιμενω αλλη μια φορα το αγαπημενο κατα τα λοιπα news beast να αφησει να φανει αυτο το σχολιο,αλλα οφειλα να κανω το σχολιο αυτο....

  1. avatar CORVUS_CORAX

   Πουλημενα τομαρια και προδοτες εισαστε, τιποτα αλλο.
   Υ.Γ. Η αριστερα δεν εχει ιστορια μονο ποινικο μητρωο, μαυρο απο τις προδοσιες και κατακοκκινο απο τα εγκληματα.

  2. avatar καποιοι αναθεωρητες της ιστοριας περιγραφουν σαν εμφυλιο

   Έχεις απόλυτο δίκαιο σύντροφε δεν ήταν εμφύλιος συμμοριτοπόλεμος ήταν. Μέχρι που κάποιοι φιλεύσπλαχνοι δεξιοί αποφάσισαν παρ\'όλο που ήταν απόλυτοι νικητές για χάρη της ομόνοιας να δώσουν χάρη στους διωκόμενους απο τα στρατοδικεία για εγκλήματα φυγοδικους στις Ανατολικές χώρες συμμορίτες. Και έτσι κάποιοι αναθεωρητές της ιστορίας ξεκίνησαν απο Συμμοριτοπολεμο να το πάμε στον εμφύλιο για να φτάσουμε στο ( φασίστες κουφαλ έρχονται κρεμάλες) και πρώτα για αυτούς τους φιλευσπναχνους δεξιους. Αν και αν κερδίζατε εσείς δεν θα έμενε ζωντανός δεξιός μάρτυρας για να πει την ιστορία του.

 3. avatar captain

  Είναι σωστό ότι οι ρίζες του εμφυλίου πολέμου τοποθετούνται πολλά χρόνια πίσω από την ημερομηνία που επίσημα ξεκίνησε. Είναι επίσης γεγονός ότι το ΚΚΕ προσπάθησε να καπελωσει την Εθνική Αντίσταση προσδίδοντας της κομματικά χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και εν μέρει οδήγησε στον εμφύλιο.
  Όμως το να εξισωνεται με τους προδότες και δοσιλογους είναι τουλάχιστον άθλιο, κάποιοι άνθρωποι πολέμησαν τους κατακτητές και κάποιοι συνεργαστηκαν οι μεν είναι πατριώτες και οι άλλοι προδότες είναι απλό. Όσο για την αριστερή πλευρά της ιστορίας θα θυμίσω σε όσους την παπαγαλιζουν ότι υπάρχει και η δεξιά πλευρά της όπου αποσιωπαται το γεγονός ότι τη Μικρασιατική καταστροφή την δημιούργησε ο βασιλιάς ή την προδοσία της Κύπρου που δημιουργήθηκε από την χούντα.
  Να πάνε κάποιοι να διαβάσουν ιστορία αντε γιατί μας τα ζαλισανε

 4. avatar Βέβαια δεν αναφέρουν

  Αφού το 80% της Ελλάδος ήταν ελεγχόμενο από το ΕΑΜ ΕΛΑΣ τι εγκλήματα και αδικίες έκανε στις περιοχές που έλεγχε που αργότερα και έκανε την πλειοψηφία των κατοίκων να πολεμήσουν στο πλευρό του ΕΣ. Και απο την άλλη οι Άγγλοι γιατί προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με την ηγεσία του ΕΑΜ ΕΛΑΣ που ήταν τελείως ελεγχόμενο από το ΚΚ και δεν απευθύνεται κατευθείαν στους Σοβιετικούς που ήταν οι εργοδότες του.

 5. avatar criskalts

  Αριστεροί, μια ζωή πουλημένα τομάρια, ο αγοραστής τους μόνο αλλάζει και είναι αυτός που θα δώσει πιο πολλά.
  ΟΥΣΤ

  1. avatar Χρηστακης ο καλτσας

   Ανιστόρητος πιτογυροφαγος. Οι δεξιοί πήγαιναν πάντα με όποιον πλήρωνε. Πήγαν με Γερμανούς, μετά πήγαν με Άγγλους γιατί πλήρωναν κι αυτοί, μετά πήγαν μ Αμερικανούς. Αυτοί κι αν πλήρωναν... μιλάς για πούλημα ασχετε; Πουλήσατε μισή Κύπρο με το “νόμιμο” πραξικόπημα κατά του νόμιμου προέδρου της. Ουστ. Μιλά για προβατίνες ανθέλληνα

   1. avatar criskalts

    Μίλησε ο σουσιφάγος ρε [...]...
    Ριζοσπάστης: Προκήρυξη προς τον Μακεδονικό λαό που ζει κάτω από την Ελληνική κυριαρχία...
    ΑΠΟ ΓΕΝΝΗΣΙΜΙΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΥΓΚΑΝΑ
    ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΕ

    1. avatar Tagmatasfalitis ole

     Άκου τι λέει το τρολ της προβατίνας. Ποια μακεδονια ρε λακη με το εθνόσημο; Αν σας τη ζήταγε κ αυτήν η Αμερική για χάρη της Τουρκίας, κι αυτή θα τη δίνατε πακέτο με τη μισή Κύπρο. Ουστ προδοτες που γίνατε εσείς οι φιλέλληνες

    2. avatar Tagmatasfalitis ole

     Την Κύπρο την κλαίμε από κάτι εθνικόφρονες ανθέλληνες σαν εσένα που πιο παλιά δούλευαν για τους Γερμανούς. ουστ ανθέλληνα...τραβά για πιτόγυρα που τολμάτε να απαντάτε προδοτες

     1. avatar criskalts

      Την Κύπρο την κλαίτε από κάτι τραγοπαπάδες ανθέλληνες, ακόμη να το καταλάβετε πακλάμοβιτσς;;;

     2. avatar Χρηστακης ο καλτσας

      Εσυ κι ο Μπογδάνος ξαναγράφετε ιστορια

 6. avatar takis

  Το άρθρο δεν αναφέρει το βασικότερο . Οτι τις εχθροπραξίες άρα και τον εμφύλιο , όπως και τις σφαγές και εκτελέσεις αθωων τις ξεκίνησε το ΕΑΜ δηλαδή το ΚΚΕ. Δε μιλάμε για ταγματασφαλίτες ή δοσιλογους μιλάμε για Έλληνες αντάρτες «δεξιούς « ή αθώους πολίτες στα Δεκεμβριανά . Διαβάστε από αμερόληπτες πηγές και επίσημες πχ την ιστορία του ελληνικού έθνους της εκδοτικής Αθηνών . Ντροπή για το needbeast να μην παρουσιάζει αντικειμενικά τα γεγονότα . Έχουν δίκιο όσοι μιλούν για ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς , ακόμα κάποιοι φοβούνται να γράψουν αλήθειες μην τους πει κάποιος φασιστες.

  1. avatar Τάκης ο πιτογυρος

   Ποια ηγεμονία ρε που τους εξορίζεται από το 20. Πολεμούσαν γιατί ήξεραν τι τους περιμένει. Ότι τους περίμενε πάντα. Εξορίες κ θάνατος από το 20.

   1. avatar criskalts

    Όοοοοχι τρολοκύππππη...
    Το όνομά σου είναι Φίφης ο σούσης...
    Αφού γεννήθηκες vlakas λέμε!!!
    χαχαχαχαχαχα

    1. avatar Tagmatasfalitis ole

     Οοοοοχι γεννημενε βλ@... το όνομα μου είναι χρηστακης ο καλτσας

     1. avatar criskalts

      Οοοοοιχι κουμπάρε, τονομασου ειναι vlakakos
      χαχαχαχαχα

     2. avatar criskalts

      Μα, ντιπ ερρικα ρε στουρνε;;;

     3. avatar Χρηστακης ο καλτσας

      Όταν αποκαλείς άλλους στούρνους να θυμάσαι την αντιπυρική εκκλησία στουρνε με το εθνόσημο

  2. avatar Η αλήθεια δε φοβάται

   Οι δοσίλογοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, αντίθετα κλέψαν περιουσίες και κυβέρνησαν.

   1. avatar Ουστ ρε!

    Τις ταμπέλες τις έχετε στο τσεπάκι σας .Ποιοί δοσίλογοι.Αυτοί που δεν έκαναν τα κέφια του ΚΚΕ? Το ίδιο τροπάρι συνεχίζετε και σήμερα .Ποιοί ρατσιστές.Αυτοί που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν σπίτι τους όλο το ντουνιά? Και μετά λέτε ότι δεν ξεπερνάτε το 5% και αυτό με τα χέρια στην ανάταση.

 7. avatar 48 μέρες μετά

  Ο αντιστασιακός αγώνας του Ψαρρού και των ανδρών του προκάλεσε την αντίδραση των τοπικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ —τον θεωρούσαν αγγλική σφήνα στα πλευρά τους—, οι οποίες κατάφεραν δύο φορές να διαλύσουν το σύνταγμά του (Μάιος και Ιούνιος 1943).

  Τελικά, στις 17 Απριλίου 1944, Δευτέρα της Διακαινησίμου, ο αμετακίνητα αντιμοναρχικός συνταγματάρχης συνελήφθη μαζί με τους άνδρες του από στελέχη του ΕΛΑΣ στο Κλήμα Δωρίδος, στην ορεινή Ναυπακτία.

  Ο αιχμάλωτος Ψαρρός εκτελέστηκε την ίδια ημέρα εν ψυχρώ κατόπιν διαταγής —ή, κατ’ άλλη εκδοχή, από τα ίδια τα χέρια— του ταγματάρχη του ΕΛΑΣ Ευθυμίου (Θύμιου) Ζούλα

  Σε κάθε περίπτωση, ο Ζούλας —στον οποίον, αξίζει να σημειωθεί, δεν επιβλήθηκε καμία τιμωρία για την αποτρόπαιη πράξη του— είχε συναντήσει τον Ψαρρό και ορισμένους επιτελείς του ενόσω αυτοί οδηγούνταν υπό φρούρηση στο σταθμό διοικήσεως της 5ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ (τελούσε υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Ρήγου).

  Δυστυχώς, την ίδια τύχη με τον Ψαρρό είχαν τις αμέσως επόμενες ημέρες και δεκάδες εκ των συλληφθέντων ανδρών του.

  1. avatar Και προσθέτω.

   Την αντίσταση στους γερμανούς ήθελε να μονοπωλεί το ΚΚΕ ,το πραγματικά δοσιλογικό στον \'\'πατερούλη\'\' σφάχτη έτσι ώστε δια της βίας να πάρει την εξουσία μεταπολεμικά. Κάθε αντιστασιακός μη ΚΚες είτε με τον εκβιασμό προσεταιρίζετο στους ΕΑΜΟΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ είτε εσφάζετο με άνανδρο τρόπο (Ψαρρός,Βρεττάκος, Καραχάλιος, Σεβαστάκης......). Τα τάγματα ασφαλείας σχηματίστηκαν το καλοκαίρι του\'43 (2,5 χρόνια μετά την εισβολή των γερμανών) όχι γιατί υπήρχε προδοτικό πνεύμα στις τάξεις τους αλλά για να προστατεύσουν ελληνικό πληθυσμό που δια της βίας εξωθείτο απο τους ΚΚΕΑΜίτες να ενταχθούν στις τάξεις τους. Αν τα τάγματα ασφαλείας ήσαν ναζιστικά τότε θα ενεργοποιούντο απο το καλοκαίρι του 41 κιόλας, όπως η ΕΣΠΟ που σημειωτέον τινάχτηκε στον αέρα απο τον Κ.Περρίκο που επρόσκειτο στον Π.Κανελλόπουλο και όχι στους ΚΚΕΑΜίτες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...