Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Ποια είναι τα «κοράκια» που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων

Τι αλλάζει με την έλευση των funds στην Ελλάδα


WEEKEND
0:03
19/12/2015
Ποια είναι τα «κοράκια» που θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων
37
loading

Τα... ονόματα που τους έχουν βγάλει, ο τρόπος που τους αποκαλούν και ο τρόμος που προκαλούν στο άκουσμά τους και μόνο έχουν δημιουργήσει έναν μεγάλο μύθο γύρω τους.

Τους λένε «κοράκια» ή «γύπες» των αγορών και έρχονται στην Ελλάδα.

Σίγουρα να ακούς ότι ένα κοράκι ή ένας γύπας έρχεται στη χώρα σου ή θα αγοράσει το δάνειό σου δεν σε προδιαθέτει και θετικά...

Τα βασικά ερωτήματα είναι αν τελικά θα χαθούν σπίτια στην Ελλάδα, θα πεταχτεί κόσμος στο δρόμο, θα χαθούν επιχειρήσεις;

Μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι είναι τελικά οι επιχειρηματίες, οι fund managers που θα έρθουν και στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις τράπεζες, για να αγοράσουν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και γιατί να αγοράσουν ένα τέτοιο κόκκινο δάνειο;

Οι αλήθειες και τα ψέματα πάνω σε αυτά, αλλά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα διαπλέκονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα άλλωστε δεν ανακαλύπτει την πυρίτιδα φέρνοντας τους γύπες να αγοράσουν δάνεια! Το θέμα είναι πώς θα τα διαχειριστούν από εκεί και πέρα οι γύπες, μέσα σε πιο πλαίσιο και πώς θα προστατευτούν κάποιοι άνθρωποι που ενήργησαν με καλή πίστη είτε αγοράζοντας το σπίτι τους, είτε παίρνοντας δάνεια για την επιχείρησή τους.

hgf

Ποιοι είναι οι γύπες και γιατί αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια

Οι αποκαλούμενοι γύπες ή κοράκια δεν είναι τίποτα παραπάνω από funds που διαθέτουν λεφτά και ψάχνουν το γρήγορο κέρδος. Θέλουν να αγοράσουν κάτι φτηνά, να το πουλήσουν γρήγορα ακριβότερα και να τελειώνουν!

Κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα λένε ότι ενδιαφέρονται να διαχειριστούν δάνεια στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας, εκεί δηλαδή που υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών έχουν ήδη έρθει στην Αθήνα και διερευνούν την αγορά. Εχουν γίνει συναντήσεις με τραπεζίτες και ήδη έχουν κλείσει συνεργασίες με τράπεζες.

Τι θέλουν; Να αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές και στη συνέχεια να πουλάνε σε σύντομο χρονικό διάστημα στη διπλή αξία, κερδίζοντας μεγάλα ποσά.

Η Deloitte διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα σχετικά με τις τιμές που προσφέρουν οι γύπες. Αν και τα στοιχεία αφορούν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, είναι ενδεικτικά:

Στη Ρουμανία καταναλωτικά δάνεια πουλήθηκαν στο 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας τους και στην Ουγγαρία τα «κόκκινα» καταναλωτικά πουλήθηκαν στο 12%-15% της αξίας τους. Στην Τσεχία και τη Σλοβακία πουλήθηκαν έναντι 19%-21%, ενώ στην Πολωνία, τα καταναλωτικά δάνεια πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής και τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι 6% με 10% της ονομαστικής αξίας τους.

Για τα στεγαστικά η Deloitte δίνει τιμές μόνον για την ουγγρική αγορά και αυτές ήταν κατά μέσον όρο στο 53,5% της αξίας τους.

Για την Ελλάδα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες οι τιμές. Για την ώρα άνοιξε η αγορά για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και μεγάλες επιχειρήσεις και από τον Φεβρουάριο θα ανοίξει και η υπόλοιπη αγορά.

Τι κάνουν δηλαδή οι γύπες; Αγοράζουν μαζικά από την τράπεζα τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε χαμηλές τιμές και τη συνέχεια επιχειρούν να τα εισπράξουν με κέρδος ή να τα μεταπουλήσουν. Αυτό ισχύει για καταναλωτικά, επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.

Ο φόβος του δανειολήπτη και το ενδεχόμενο κέρδος

Όπως αναφέρει ο οίκος Fitch σε ανάλυσή του, με την δραστηριοποίηση των funds είναι απίθανο να αυξηθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να υποχωρούν. Ωστόσο επισημαίνει ότι ο φόβος να χαθεί το ακίνητο θα κινητοποιήσει τους κακοπληρωτές.

Δηλαδή το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί διευκολύνονται, δίνεται επιπρόσθετη διαπραγματευτική δύναμη στις τράπεζες για να «ενθαρρύνουν» τους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους. Μπορεί επίσης να πειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να αρχίσουν να πληρώνουν.

Από τη διαδικασία αυτή μπορεί να υπάρξουν τελικά και κέρδη για ορισμένους. Άλλωστε οι τραπεζίτες είχαν περιορισμένη δυνατότητα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Πώς θα γίνει αυτό; Για παράδειγμα κάποιος δανείστηκε 100.000 ευρώ για να αγοράσει σπίτι. Έχει να πληρώσει δόσεις, ωστόσο κάποια στιγμή σταμάτησε και πλέον με τους έξτρα τόκους και τις καθυστερήσεις χρωστάει 120.000 ευρώ στην τράπεζα. Το distress fund θα το αγοράσει θα το αγοράσει για παράδειγμα στο 40% της αξίας του, δηλαδή με 40.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα έρθει σε επαφή με τον δανειολήπτη και θα επιχειρήσει να το πουλήσει με κέρδος, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ασφαλώς, ή να το ρυθμίσει.

Δηλαδή θα καλέσει τον δανειολήπτη να του δώσει 50.000 ευρώ για παράδειγμα και να τελειώνει. Αν ο δανειολήπτης έχει χρήματα τότε έχει και την ευκαιρία...

Αν ο δανειολήπτης δεχτεί μηνιαία δόση η οποία θα είναι κατά πολύ μικρότερη από εκείνη που θα πλήρωνε στην τράπεζα, αφού και το κεφάλαιο που θα χρωστάει στο fund είναι μικρότερο, τότε πάλι κερδισμένος θα βγει.

Τα προβλήματα αρχίζουν για εκείνους που είναι οι πλέον αδύναμοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί συνταξιούχοι. Το πρόβλημα είναι για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτα στο «κοράκι». Εκεί θα δουν να βγαίνει στο σφυρί το ακίνητό τους.

Τα επιχειρηματικά δάνεια και οι γύπες

Τα πρώτα δάνεια με τα οποία μπαίνει σε εφαρμογή όλο το νέο πλαίσιο είναι τα επιχειρηματικά. Είναι τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Στη συνέχεια από το Φεβρουάριο στο νέο πλαίσιο θα περάσουν και τα υπόλοιπα επιχειρηματικά δάνεια.

Ήδη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, έχει συζητήσει ήδη με την Τράπεζα της Ελλάδος,  αλλά και με δύο τράπεζες, το ενδεχόμενο να αναλάβουν τα επιμελητήρια ρόλο συμβούλου-διαμεσολαβητή στη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων, των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρόκειται να μεταβιβασθούν στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν μεταξύ τραπεζών και διεθνών fund.

Έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016, θα περάσουν από αξιολόγηση οι επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια που έχουν τζίρο 50 εκατ. ευρώ ή απασχολούν 250 εργαζόμενους και οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 200-300.

Μετά το Φεβρουάριο του 2016, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις υπόλοιπες 100.000-120.000, συνολικά, ελληνικές επιχειρήσεις με «κόκκινα δάνεια». Σημειώνεται ότι, από αυτές τις 120.000, οι 6000 είναι επιχειρήσεις με πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ οφειλές η καθεμία.

Τα... προς αποφυγήν μοντέλα των ΗΠΑ και της Ισπανίας

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων στην Ισπανία, αλλά και στην Αμερική είναι τα μοντέλα που η Ελλάδα θέλει να αποφύγει. Οι εικόνες από την Ισπανία είναι ακόμη νωπές, ενώ δεν είναι καλύτερες από τις ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια της στεγαστικής κρίσης στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν γειτονιές –φαντάσματα όπου βρίσκονταν χιλιάδες κατασχεμένα σπίτια που εγκαταλείφθηκαν όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες τους αλλά και από τις τράπεζες που τα κατέσχεσαν. Μεγάλοι χαμένοι; Οι ιδιοκτήτες και οι τράπεζες!

17s8bankowned

Οι κατασχέσεις στις ΗΠΑ είναι σχετικά εύκολες. Ο σερίφης της περιοχής στέλνει το κατασχετήριο στον ιδιοκτήτη και του δίνει περιθώριο 28 ημερών να φύγει από το σπίτι. Ο ιδιοκτήτης τι κάνει; Μεταφέρει τα πράγματά του αρχικά και μετά αρχίζει να ξηλώνει! Να ξηλώνει τα μπάνια, τις κουζίνες τα υδραυλικά ακόμα και τα πατώματα... Τα πάντα, ό,τι μπορεί να πουλήσει. Την 28η μέρα αφήνει το κλειδί πάνω στην πόρτα. Ο σερίφης το παίρνει και παραδίδει το ακίνητο στην τράπεζα...

Τα σπίτια αυτά εξελίχθηκαν σε μείζον πρόβλημα για όλη την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ. Ακόμη και τράπεζες το μετανιώνουν αφού παύουν να ενδιαφέρονται για το ακίνητο καθώς διαπιστώνουν ότι το κόστος αποκατάστασης είναι μεγαλύτερο από το ενδεχόμενο έσοδο και έτσι το εγκαταλείπουν οριστικά.

Τι θα κάνουν τα «κοράκια» στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα δάνεια θα βρίσκονται σε κοινές εταιρείες τραπεζών-funds και οι εξειδικευμένες εταιρείες θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους. Δηλαδή, θα μπορούν να προτείνουν και να προχωρούν σε ρύθμιση του δανείου, αναχρηματοδότηση του οφειλέτη, πώληση του ακινήτου ή εκκαθάριση της επιχείρησης.

Στην περίπτωση των στεγαστικών, για αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση πολλών μηνών, οι εταιρείες θα προτείνουν στον δανειολήπτη:

 • Την αποπληρωμή του δανείου με έκπτωση. Δηλαδή, αν χρωστάει π.χ. 100.000 ευρώ να καταβάλλει 70.000 ευρώ και να κλείνει το δάνειο.
 • Εξουσιοδότηση για να αναζητήσουν αγοραστή για λογαριασμό του. Στην περίπτωση αυτή θα πωλούν το ακίνητο.
 • Τη μετακίνηση σε μικρότερη κατοικία που θα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους από άλλη περίπτωση «κόκκινου» δανείου παρέχοντάς του ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αποπληρώσει μικρότερο δάνειο.
 • Τη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην εταιρεία και την ταυτόχρονη διαγραφή του δανείου με συμφωνία να συνεχίσει να μένει στην κατοικία καταβάλλοντας ενοίκιο.
 • Την παράδοση των κλειδιών του ακινήτου με ταυτόχρονη διαγραφή του δανείου.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar Alex the Greek

  Welcome to the real world!

 2. avatar Κιονας

  Αν χαριστουν τα δάνεια η μέρος αυτών ,να αναλάβει ή πολιτεία να πληρώνει τα ενοίκια των αλλων η μέρος αυτών και να μειώνει τον φόρο στο εκκαθαριστικο στον ΕΝΦΙΑ όσων δεν έχουν δάνειο η ενοίκιο και έχουν μέτρια η χαμηλά εισοδήματα

 3. avatar megaloagroths

  ξερει κανεις τι θα γινοταν αν το εκανε αυτο δεξια κυβερνηση?μολοτωφ ακομη και στην ακροπολη θα ριχνανε

  1. avatar FABARM

   nai nai ...υπαρχει κυβερνηση και υπαρχουν και εξωγηινοι ...απλα δεν εχουν εμφανιστει ακομα

 4. avatar SCULLYXL5

  ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ!!!ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ,ΑΦΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ,ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ???ΚΑΝΕΝΑΣ!!!Α ΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΠΙΟ ΜΑΝΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΣ!!!

  1. avatar Stateless

   Στον άγιο Παντελεήμονα είναι περιζήτητα τα σπίτια! Χα χα χα χα! Τι πίνετε?

 5. avatar ΚΑΚΤΟΣ

  Θα αγορασουν και τα δανεια των κομματων;

 6. avatar Ακατοίκητο Ρετιρέ

  Σε γνωρίζω από την όψη
  του σπαθιού την τρομερή!!!
  Νομίζουν ότι είμαστε Ισπανοί,
  ας κοπιάσουν ....

 7. avatar FABARM

  πο@@@νες τραπεζες πηραν λεφτα με τρομοκρατικα μετρα απο αυτους που δεν ειναι πελατες τους και τωρα θα παρουν και τα σπιτα των πελατων τους!
  υπαρχουν ομως τροποι για εκδικηση σε αυτη τη παρανομια!
  οι πολιτες θα μπορουσαν να παρουν πολυ ευκολα να παρουν το αιμα τους (και τα σπιτια τους στη τελικη φαση) πισω με εναν πολυ απλο τροπο αλλα για να γινει κατι τετοιο χρειαζετε να συμμετεχουν ολοι!
  το καλυτερο που εχουν να κανουν οι δανειοληπτες ειναι να αποποιηθουν ολοι μαζι τα δικαιωματα και τις προυποθεσεις που θα τους δωσει ο νεος νομος προστασιας της κατοικιας και παραδοσουν ολοι μαζι τα σπιτια τους στις τραπεζες....
  αυτη ειναι οι μεγαλυτερη ζημια που μπορουν να παθουν οι τραπεζες!θα εχουν τοσα πολλα ακηνιτα τα οποια δεν θα μπορεσουν να ρευστοποιησουν στον αιωνα τον απαντα!

  1. avatar Vasilis Alvanidis

   Πεστα χρισοστομε

 8. avatar Ο τσαμπας ζει

  Όπως στρώνεις κοιμάσε ,απλά πράγματα ..

 9. avatar Ερρικα-Α++

  3 φορες συριζα ψηφισαν οι ''ξυπνιοι '' ελληναρες.....και χορευαν και στην 3η νικη με καπιταλ κοντρολς (αν δεν το χετε καταλαβει ισχυουν μεχρι σημερα και θα ισχυει το 60ευρω/ημερα για πολλα πολλα χρονια ακομα) τσιφτετελια και συρτακι στο συνταγμα......αχαχαχαχαχα.....φοβερες στιγμες...η ξεφτιλα των νεο ελληναρων στο μεγαλειο της με τα διεθνη μμε να μεταδισουν τις εικονες ενος λαου που διασκεδαζει ψηφιζοντας 3η φορα εναν ''ηγετη'' που τον ειχε πουλησει ηδη 2 φορες (δημοψηφισμα αν θυμαστε )......τωρα ο συριζα-ανελ πουλησε σε εξευτιλιστικες τιμες τις μετοχες των τραπεζων που ο ιδιος χρεοκοπησε σε κορακια, γυπες.....οι οποιοι νεοι μετοχοι φυσικα θα συνεργαστουν με τα υπολοιπα κορακια που θα αγορασουν τα δανεια σας.....για να σας ξεσκισουν...να σας πεταξουν στον δρομο χωρις ελεος.....που νομιζατε οτι ο αλεξης και οι [...] του (βλεπε βαρουφακης ,σταθακης,κλπ) θα σας διεγραφαν τα δανεια ή θα σας προστατευαν εις αει την 1η κατοικια......αχαχαχαχαχαχα......ετσι, να γουσταρω να βλεπω οσους ψηφισαν συριζα-ανελ 3 φορες να στηνουν σκηνες στις πλατειες και να τσακωνονται ποιος θα πιασει το καλυτερο παγκακι στο δρομο και την καλυερη ουρα στα συσιτια των δημων......αχαχαχαχαχαχα...σας βγαινει ανεγκεφαλοι ελληναρες......σας αξιζει......

  1. avatar ΑΝΤΙΕΡΡΙΚΑ-

   ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ
   ΩΡΑΙΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ [...] ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΙΦΙΣΑΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΙΣΑΝ ΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΟΣ;
   ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ;
   ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
   ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΜΑΛΟΝ ΜΕΝΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΒΙΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
   ΑΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΑ [...]

   1. avatar Αλέξανδρος

    βασικά και 4η φορά να τους δοθεί η ευκαιρία πάλι σύριζα θα ψηφίσουν οι....οι Έλληνες. δικαιολογία ΔΕΝ υπάρχει, καλά να πάθουν, και ελπίζω πραγματικά να κατάσχουν σπίτια ψηφοφόρων του συριζα, που θα τους έκοβε τον ενφια και αυτοί κάνανε τούμπες!

  2. avatar ΑΝΤΙΕΡΡΙΚΑ-

   ΜΗΠΩΣ ΕΚΠΡΟΣΟΠΕΙΣ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ;
   ΕΙΜΑΙ 100 ΤΙΣ 100 ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΓΚΕΛ
   [...]

  3. avatar ΑΝΤΙΕΡΡΙΚΑ-

   ΤΙ ΚΑΚΙΑΣΜΕΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ;
   ΠΑΣ ΚΑΛΑ; ΧΑΙΡΕΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΘΡΩΠΟΙ ;
   ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΚΑΚΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ;
   ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΣΕ ΠΛΑΤΙΕς ΚΑΙ ΠΑΓΑΚΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ;
   ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ;
   ΕΛΕΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΣΥ
   ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΠ ΤΙΣ ΧΗΡΟΤΕΡΕΣ
   ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΣ; ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΓΚΕΛ; ΕΞΩ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

 10. avatar ..

  Καλά οι αρνητικές γιατί?

 11. avatar FABARM

  Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.
  Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα
  ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι
  Των ευρωπαίων περίγελοι και των αρχαίων παλιάτσοι..
  Κωστης παλαμας 1897

 12. avatar Ναι σε όλα

  Ήταν που θα έρχονταν η ελπίδα

 13. avatar Νίκος χασαπης

  Το όνομα τους ειναι : το τζάμπα τελείωσε

  1. avatar eternity

   Ρε νικολακη,αν τα κορακια αρπαξουν τα σπιτια τζαμπα,εσυ κερδιζεις τιποτα;Η απλως θελεις να μας αποδειξεις οτι εισαι και συ ενας απο τους κακεντρεχεις αυτης της σημερινης ευτυχως μειοψηφιας των χαιρεκακων;

   1. avatar stelios546546

    ο ''Νικολακης'' μπορει να επελεξε να μην αγορασει μεζονετα 300χιλιαδων με δανειο, γιατι εβλεπε οτι θα δυσκολευτει να το πληρωσει, και εζησε στο νοικιο 10χρονια βλεποντας πολους γυρω του να μενουν σε σπιτια δωρεαν και να μη πληρωνουν φραγκο σε δοση στην τραπεζα για 5-10χρονια, δεν ειναι αδικο για τον καθε ''Νικολακη'' αυτος να πληρωνει το ενοικιο του, να πληρωνει και την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων, αρα και τα κοκκινα δανεια των κακοπληρωτών?

    1. avatar Νίκος χασαπης

     Ετσι ακριβώς .ευχαριστω

     1. avatar FABARM

      τι συμφωνεις εσυ ρε μεταναστη...το ιδιο σχολιο με το οποιο συμφωνεις εγραψα χτες..δηλ να παρουνμε πισω τα χρηματα της παρανομης ανακεφαλαιοποιησης!...μηπως τελικα εισαι απλυτος?

     2. avatar RE TI MAMA SOU

      XOXOXO

 14. avatar eternity

  Παντως αυτεςοι ...εταιρ(ει)ες ως αναφορα την Ελλαδα ,θα πρεπει να γνωριζουν οτι αν διανοηθουν να προχωρησουν σε πλειστηριασμους με εξωσεις των ιδιοκτητων
  1ον:Θα αντιμετωπισουν τεραστιο προβλημα γιατι το σπιτι για τον Ελληνα ηταν και θα ειναι το *ονειρο ζωης* καθε πολιτη αυτης εδω της χωρας και σε περιπτωση που προχωρησουν σε εξωσεις, θα γινει *μακελειο* με τους υπαλληλους (αστυνομικους ή μη) που θα τολμησουν να πανε να βγαλουν ιδιοκτητες απο τα σπιτια τους και
  2ον:Ουδεμια κυβερνηση,ουδεις υπουργος δεν θα καταφερει να σταθει στη θεση του ,αφου οι αντιδρασεις θα ειναι τοσο μεγαλες ,αφου ο λαος δεν θα ευθυνεται για το χάλι στον οποιον τον οδηγησαν οι προδοτικες πολιτικες των εκαστοτε κυβερνητών της Ελλαδας.
  Αυτα τα δυο στοιχεια,ας τα λαβουν πολυ σοβαρα υπ οψιν τους οι ...μαχαιροβγαλτες (κυβερνωντες και εταιρειες) που θα τολμησουν να προσυπογραψουν και να υλοποιησουν τετοιες πρακτικες.Η αντιδραση του λαου απεναντι σ αυτους τους μαχαιροβγαλτες θα ειναι αναλογη.

  1. avatar Ελλην Νταλικιέρης

   "Αιωνιότητα".....Λεπτομέρεια..."τεχνικής" φύσεως....που όμως κάνει την διαφορά ...καί το 95% τουλάχιστον των δανειοληπτών λησμονεί.....Σαν δανειολήπτης ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ.....Δεν μπορείς να πουλήσεις η να νοικιάσεις το ακίνητο μέχρι καί την τελευταία δόση του δανείου....Επί του πρακτέου κατοικείς στο ακίνητο _a priori υποθηκευμένο- αλλά ως την πλήρη αποπληρωμή ΔΕΝ είναι ιδιοκτησία σου.....Μιά προσεκτικότερη ανάγνωση των συμβολαίων θα σε πείσει διά του λόγου το αληθές...υσ....από μιά άλλη οπτική τώρα ας παραδεχτούμε πως η "αγορά" οροφοδιαμερίσματος με φούσκα εμπορική αξία 300.000 ευρώ από τετραμελή οικογένεια μηνιαίου εισοδήματος 1600 ευρώ με σύμβαση 35 καί 40 ετών δεν ήταν καί η σοφότερη απόφαση που πήρε στον βίο της η συγκεκριμένη οικογένεια....Να το θέσω κομματάκι ευγενικά το ...θέμα....

  2. avatar stelios546546

   και τι προτεινεις φιλε μου αυτοι που πληρωνουν το νοικιο τους να πληρωσουν και για τα σπιτια αυτων που πηραν στεγαστικα και δεν εχουν η δεν θελουν να τα πληρωσουν? γιατι ζητας απο μενα να πληρωσω ανακεφαλαιοποιησεις στις τραπεζες για να σου χαριστει το σπιτι?
   εσυ θα πληρωσεις για το δικο μου ενοικιο?
   ε?

  3. avatar Νίκος χασαπης

   Ο σοφός λαός δεν φταίει ποτε . Τρεις (3) φορές ψηφησατε τους απλυτους και σαράντα χρονια αριστεριλα. Τη περίμενες να γινει η ελλαδα γης της επαγγελίας ?

   1. avatar eternity

    Οι μεγαλες περικοπες μισθων-συνταξεων και η μεγαλη αυξηση της ανεργιας Νικο ,εγιναν επι Γαπ-Σαμαρα-Βενιζελου των επονομαζομενων ...πλυμένων Νικο.Ετσι λοιπον ο λαος δεν φταιει σε τιποτα αν οι ...πλυμενοι ή οι ...απλυτοι τον εχουν οδηγησει στην καταστροφη...Νικολακη.

    1. avatar νικος 24

     με τους σαμαροβενιζελους επερνα 48 ευρω περισσοτερη συνταξη (μεχρι τωρα) απ οτι παιρνω τωρα απο τους τσιπροκαμμενους.....

    2. avatar Νίκος χασαπης

     Αυτο που ισχύει ειναι οτι 40 χρονια αριστεροθολοκολτουρα τωρα πληρώνεται. Τα αλλα ειναι για να λέμε.

     1. avatar Ελλην Νταλικιέρης

      Δυό αράδες...ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ....++++++++++++++++++++++++++

 15. avatar Βιολι.

  Ασε τα ξερουμε αυτα τα ΚΟΡΑΚΙΑ...ειναι τα μαυρα κορακια με νυχια γαμψα πεσανε πανω στην εργατια...

  1. avatar Νίκος χασαπης

   Χαχαχα εργατιά . Με αυτους να πορεύεσαι και θα προκόψεις

 16. avatar εεεε

  Ρε κλάμα που έχει να πεσει... ωραία.Καλά πάμε σα χώρα. Τους αναρχικούς και ομοφυλόφιλους μόνο να μη πειραζετε και ολα Καλά.

  1. avatar jasmine

   Ξεχασες και τους μεταναστες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει