Διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο και ήρθε η ώρα να προγραμματίσετε σιγά σιγά τις διακοπές σας. Οι διακοπές είναι η καλύτερη ευκαιρία για χαλάρωση, περιπέτεια και εξερεύνηση. Τι γίνεται όμως με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Ζώντας έναν «πράσινο» τρόπο ζωής σημαίνει ότι διατηρούμε την οικολογική μας συνείδηση όλο το χρόνο, όχι μόνο στο σπίτι μας. Δυστυχώς μερικές επιλογές διακοπών μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, υπάρχουν όμως τρόποι για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Πριν λοιπόν από τον σχεδιασμό του επόμενου ταξιδιού σας καλό θα ήταν να εξετάσετε πώς μπορούν οι διακοπές να βλάψουν το περιβάλλον, ποια είναι τα κριτήρια για φιλικές προς το περιβάλλον αποδράσεις καθώς και πώς θα φερθείτε οικολογικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο, αλλά οι τρεις αυτές παράμετροι για «πράσινες» διακοπές θα σας αλλάξουν γνώμη.

Πώς μπορούν οι διακοπές να βλάψουν το περιβάλλον;



Αν χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο σας για ένα ταξίδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το περιβάλλον θα μολυνθεί από τις εκπομπές ρύπων. Μερικές φορές είναι αναπόφευκτο, αλλά θα μπορούσατε να σκεφτείτε την επιλογή των μέσων μαζικής μεταφοράς, αντί για το αυτοκίνητο σας. Παράλληλα, από τη στιγμή που θα φτάσετε είναι σημαντικό να σεβαστείτε το περιβάλλον του προορισμού σας. Οι πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι συνήθως γεμάτοι σε φυσικούς πόρους και αυτόχθονα ζώα και φυτά, τα οποία υποφέρουν από τον τουρισμό και τους απρόσεκτους τουρίστες. Τα παραδεισένια μέρη δεν θα μείνουν έτσι για πάντα και μπορούν εύκολα να χάσουν την ομορφιά τους. Η λύση είναι να αφήσετε το περιβάλλον όπως το βρήκατε, να περπατάτε σε χαραγμένα μονοπάτια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας και φυσικά να αποφεύγετε το κυνήγι ή την κατανάλωση απειλούμενων ζώων.

Ποιες διακοπές μπορούν να χαρακτηριστούν «πράσινες»;

Αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τους ταξιδιώτες, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες. Αν στην περιοχή που επιλέξατε υπάρχει ξενοδοχείο που είναι πιστοποιημένο ως φιλικό προς το περιβάλλον, μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε εκεί. Επίσης, όποτε είναι δυνατόν επιλέξτε τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, αντί να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο. Μικρά πράγματα, όπως το να τρώτε σε εστιατόρια που χρησιμοποιούν μόνο τοπικά προϊόντα και κρέας ή επιλέγουν να μην βάζουν καθημερινά πλυντήριο μπορούν να προσθέσουν μια οικολογική νότα στις διακοπές σας.

Ιδέες για «πράσινες» διακοπές

Η απόλυτη εμπειρία οικολογικών διακοπών δεν απαιτεί απαραίτητα αεροπλάνο. Αντ ‘αυτού επιλέξτε έναν κοντινό προορισμό και ταξιδέψτε με τρένο ή λεωφορείο. Ένας προορισμός κατάλληλος για περιπατητικές διαδρομές είναι η τέλεια επιλογή. Πολλοί προορισμοί διαθέτουν ξενοδοχεία φιλικά προς το περιβάλλον και καταστήματα σε λαϊκές αγορές που παρέχουν τις πρώτες ύλες για τα γεύματα σε τοπικά εστιατόρια. Να έχετε στο μυαλό σας ότι ακόμα και σε ένα ξένο περιβάλλον, θα βρείτε σίγουρα ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για να πετάξετε τα απορρίμματα σας. Για τους πιο περιπετειώδεις προτείνουμε διακοπές που περιλαμβάνουν επαφή με τη φύση. Αν επιλέξετε να κάνετε ένα αφρικανικό σαφάρι θα έχετε τη δυνατότητα εκτός των άλλων να μάθετε πολλά σχετικά με τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση ή απειλούνται από τον άνθρωπο. Κάτι τέτοιο θα σας ευαισθητοποιήσει. Παράλληλα, θα μπορούσατε να επιλέξετε και εθελοντικά προγράμματα προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας. Υπάρχουν πολλές επιλογές οικολογικών οργανώσεων που δίνουν την ευκαιρία για εναλλακτικές διακοπές, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.