Στην Θεσσαλονίκη θες πολύ καιρό για να ανακαλύψεις τα γευστικά της μυστικά (κι όχι μόνο). Ακολουθεί μια λίστα με έξι στάσεις τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, με δύο κοινά χαρακτηριστικά ωστόσο: τη γεύση και την ισορροπία ποιότητας τιμής. Απολαύστε τα! Γράφει η Νάντια Μασσαχού

 Το Βιδάνιο

vidanio Εμπνευσμένο από παραδοσιακό καφενέ – τσιπουράδικο των Γρεβενών, το Βιδάνιο, αποτελεί μια νέα πρόταση στη πόλη για καφέ, τσίπουρο και ωραίες γεύσεις από όλη την Ελλάδα. Για την ακρίβεια εδώ μπορείτε να έρθετε από νωρίς το πρωί για να απολαύσετε εκλεκτό αρωματικό καφέ, ενώ από το μεσημέρι και μετά η κουζίνα του αποτελεί κίνητρο να το επισκέπτεστε συχνά. Οι πρώτες ύλες προέρχονται αποκλειστικά από μικροπαραγωγούς διασκορπισ μένους σε όλη την Ελλάδα, ενδεικτικά από Γρεβενά, Κομοτηνή, Κοζάνη και Κρήτη. Ο καβουρμάς του από την Κομοτηνή, ο μπάτζος Γρεβενών ή Κοζάνης και το τσίπουρο του ιδιοκτήτη από τα Γρεβενά είναι η must τριλογία σας. Προσθέστε τον περιζήτητο ντάκο και τα μανιτάρια σωτέ του καταλόγου που λαμβάνουν διθυραμβικές κριτικές και έχετε ήδη τα βασικά για να περάσετε φίνα. Εκτός από τσίπουρο η κάβα περιλαμβάνει ελληνικά αποστάγματα και μπύρα για να συνοδεύσετε ιδανικά τα πιάτα και τους μεζέδες που θα επιλέξετε. Οι μουσικές του είναι ψαγμένες και αποποιούνται οτιδήποτε mainstream. Tip: Έχει ενδιαφέρον η ονομασία του μαγαζιού, η οποία προέρχεται από την ρεμπέτικη αργκό της Θεσσαλονίκης και σημαίνει το ποτό που αφήνει κάποιος στο ποτήρι και δεν το πίνει. Ως βιδάνιο ερμηνεύεται και το ποσοστό από τα κέρδη χαρτοπαιξίας που έχει το δικαίωμα να κρατάει η χαρτοπαιχτική λέσχη ή το καφενείο, ενώ κάπου στο 1950 συναντάται και ο «νόμος του βιδανίου». Πληροφορίες Ολυμπιάδος 50, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 023 2370 https://www.facebook.com/ tobidanio/

Μικρή Μαρμίτα

marmita Στα Άνω Λαδάδικα, από το Φεβρουάριο του 2016 προστέθηκε στο γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και ευχαρίστησε όσους αναζητούν μανιωδώς ποιοτικά στέκια. Το μενού της Μικρής Μαρμίτας εκπροσωπεί την ελληνική και μεσογειακή κο υζίνα, με όλες τις πρώτες ύλες να καταφθάνουν στον ζεστό αυτό χώρο αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς. Ο κατάλογος είναι μικρός, με επιλογές σε ψάρι και κρέας καθώς και χορτοφαγικές προτάσεις, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε τις ετικέτες κρασιού καθώς και το χύμα. Οι 5 ιδιοκτήτες του μαγαζιού, βρίσκονται σε όλα τα πόστα, κάτι που εντείνει το ζεστό και οικογενειακό κλίμα. Tip: Συχνά φιλοξενούνται και ζωντανά μουσικά σχήματα με τη μουσική παλέτα να χωρά από  ρεμπέτικες μουσικές έως rock n roll και swing. Πληροφορίες Ερνέστου Εμπράρ 3-5, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313068831, https://www.facebook.com/ mikrimarmita/?fref=ts

Λόλα

lola Με περισσότερα από 20 έτη λειτουργίας, το ουζερί Λόλα, έχει κατορθώσει να φέρνει όλους όσους εκτιμούν το καλό φαγητό, απέναντι από την Καμάρα. Θα το αγαπήσετε για το ποιοτικό του φαγητό, τις φιλικές τιμές και την ζεστή ατμόσφαιρα παρέας. Φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, ζουμερά κρεατικά, παραδοσιακή μεζέδες αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα, μαγειρεύονται στην κουζίνα από τη Λόλα και σερβίρονται από τον Αντώνη συνθέτοντας μια γευστική εμπειρία που καταλήγει εθιστική. Tip: Για όσους δεν ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν, υπάρχει και η οικονομική αλλά χορταστική εκδοχή της μισής μερίδας ώστε να τα δοκιμάσετε όλα. Πληροφορίες Αγαπηνού 10, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310276201, https://www.facebook.com/ ouzeriyianni?ref=br_rs

Μέθη

methi Ποιοτικό wine bar restaurant στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα στην Καλαμαριά. Στη Μέθη ανταμώνουν οι φίλοι του κρασιού και γίνονται λάτρεις του, ενώ οι λάτρεις του εντοπίζουν εδώ το ενημερωμένο στέκι που πάντα αναζητούσαν. Στο χώρο της φιλοξενούνταν από το 2000 έως το 2012 μια από τις πιο δημοφιλείς κάβες της πόλης, έως ότου εξελίχθηκε σε ένα σοβαρό wine bar restaurant. Με 500 διαφορετικές ετικέτες κρασιού στη διάθεσή σας και 14 ετικέτες που προσφέρονται σε ποτήρι, καταλαβαίνετε αμέσως ότι εδώ το κρασί είναι μια σοβαρή υπόθεση. Στα όσα θα εκτιμήσετε, η μέθοδος Coravin (το Coravin είναι ένας ειδικός τρόπος ανοίγματος της φιάλης, που ανοίγει τρύπα στον φελλό, σερβίρεται το κρασί και όταν αφαιρείται το εξάρτημα ο φελλός ξανακλείνει, έτσι το κρασί που μένει στη φιάλη είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν και πριν το άνοιγμα) που σας επιτρέπει να δοκιμάσετε σπάνιες και ακριβές ετικέτες ακόμα και σε ποτήρι. Η οινική απόλαυση συνοδεύεται από πιάτα του ανανεωμένου μενού. Απολαύσεις όπως ο καπνιστός σολομός, το carpaccio, η μπρουσκέτα ταρτουφάτα, ο χοιρινός λαιμός (αργοψημένος με Lime και μυρωδικά συνοδεύεται από πατάτες και μαγιονέζα με σχοινόπρασο) και το γλυκό banoffee θα σας κάνουν οπαδούς τους. Tip: Ζητήστε από το έμπειρο και ευγενικό προσωπικό να σας κατατοπίσει και να σας κατευθύνει σχετικά με τις ετικέτες που θα σας ταίριαζαν γευστικά. Πληροφορίες Εθνικής Αντιστάσεως 65, Βότση Καλαμαριά, τηλ. 2310 482401 https://www.facebook.com/ MethiWineBar/ Διαβάστε όλο το άρθρο στο www.greekguide.com