Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης μετά και την ανοδική πορεία του 2014, της πρώτης χρονιάς μετά από μια πενταετία, στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκε πραγματική άνοδος στις διανυκτερεύσεις.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Αριστοτέλης Θωμόπουλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα, παρά την αύξηση αυτή των διανυκτερεύσεων, που ξεπέρασαν πέρυσι τα 2 εκατομμύρια (+13,2% σε σχέση με το 2013), οι ξενοδόχοι δεν πανηγυρίζουν.

«Η αύξηση των διανυκτερεύσεων μας γεμίζει με αισιοδοξία στα πλάνα της ΕΞΘ για φέτος […] Πρέπει όμως να είμαστε συγκρατημένοι. Δεν κερδίσαμε το στοίχημα του τουρισμού για το 2014 και δεν πανηγυρίζουμε. Παρατηρούμε μεγαλύτερη στροφή των επισκεπτών μας προς τον leisure τουρισμό, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τα οικονομικά μεγέθη, που μας κατατάσσουν ουραγούς στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ.Θωμόπουλος, ο οποίος έθεσε και την ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για την πτώση των μεγεθών του corporate, δηλαδή του επαγγελματικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας GBR Consulting, η Θεσσαλονίκη συγκρινόμενη με άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις κατέγραψε μεν αξιοσημείωτη άνοδο στις πληρότητες των ξενοδοχείων πέρυσι, αλλά παρέμεινε στην τελευταία θέση όσον αφορά τόσο την πληρότητα, όσο και τους οικονομικούς δείκτες της μέσης τιμής δωματίου και του εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο. Ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι η ΕΞΘ θα συνεχίσει με την ίδια ένταση τις προσπάθειές της για περισσότερη εξωστρέφεια, με στόχο να προσελκύσει τουρίστες μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας, ενώ επισήμανε ότι ανάμεσα στους στόχους για το 2015 είναι η καλύτερη προβολή του προορισμού στο εξωτερικό.