Βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας και όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν, είναι το «μικρό διαμάντι» του Ιονίου. Ο λόγος για το Μεγανήσι, το οποίο πέρα από τις φυσικές του ομορφιές, τις αμμουδιές και την ησυχία που προσφέρει (και το έχουν καταστήσει ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές), είναι και ένα μέρος που αξίζει κανείς να εξερευνήσει όλες τις εποχές.

Τα αμέτρητα φιόρδ και οι κρυφές σπηλιές του συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, το οποίο είναι ακόμη πιο συναρπαστικό από ψηλά, αφού οι εικόνες σε ταξιδεύουν μακριά, μέχρι τη Νορβηγία!

Το Μεγανήσι είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων και βρίσκεται τέσσερα μίλια ανατολικά της Λευκάδας με μια ακτογραμμή που θυμίζει φιόρδ. Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί. Το Σπαρτοχώρι με την εκπληκτική θέα, το Βαθύ με το γραφικό λιμανάκι και το παραδοσιακό Κατωμέρι που βρίσκεται χτισμένο πάνω στον λόφο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χερσόνησος στα νότια του νησιού, που καταλήγει στο ακρωτήριο Κεφάλι, με το άγριο τοπίο, το παλιό εξωκλήσι του Αγίου Γρηγορίου και τα προσβάσιμα από τη θάλασσα σπήλαια των Παπανικολή και Γιοβάνη.