Πόσα ταξίδια μπορούμε αλήθεια να κάνουμε στη ζωή μας; Είναι αυτονόητο πως τόσο η διάρκεια του βίου όσο και το οικονομικό περιθώριο του καθενός μας δεν επαρκούν για την επίσκεψη και των 101 προορισμών που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε για τις επόμενες 101 ημέρες.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως μέσα από αυτήν την ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Νο. 13. Κολοσσαίο, Ρώμη

Το σήμα κατατεθέν της Ρώμης, το Amphitheatrum Flavium, το διάσημο Κολοσσαίο, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, στην νοτιοανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς και ήταν το αμφιθέατρο της Ρώμης.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στην εποχή του Βεσπασιανού, το 72 μ.Χ. και συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου. Το εντυπωσιακό οικοδόμημα ολοκληρώθηκε κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Δομιτιανού, το 80 μ.Χ.

Χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι, που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο, μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων, επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία του.

Το όνομα του προέρχεται από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα, που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.

Το Κολοσσαίο είχε δυνατότητα χωρητικότητας 45.000 θεατών. Οι διαστάσεις του ήταν τεράστιες: 156 επί 188 μέτρα και το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα. Από τους τέσσερις ορόφους του, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο τελευταίος 40 παράθυρα.

Στον πρώτο όροφο κάθονταν οι επιφανείς πολίτες , ενώ ο τελευταίος προοριζόταν για τις γυναίκες και τις κατώτερες κοινωνικά τάξεις. Το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, ενώ ο αγωνιστικός χώρος, χωριζόταν από τις κερκίδες με ένα ψηλό βάθρο.

Στα υπόγεια του φυλάσσονταν σε κλουβιά τα ζώα, που χρησιμοποιούνταν στους αγώνες, ενώ πάνω από την αρένα τοποθετούνταν μια μεγάλη τέντα, που προστάτευε τους θεατές από τον ήλιο.

Οι θεατές έμπαιναν στο κτήριο μέσα από 80 εισόδους, 4 από τις οποίες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους Ρωμαίους γερουσιαστές και άρχοντες. Οι πολλές πύλες έδιναν στο Κολοσσαίο τη δυνατότητα να γεμίσει μέσα σε 15 λεπτά, και να αδειάσει μέσα σε μόλις 5.

Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους. Οι αγώνες διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα, και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι.

Το 80 μ.Χ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του, με αγώνες που διήρκεσαν συνολικά 100 ημέρες. Το Κολοσσαίο λειτούργησε για περίπου 400 χρόνια, με μια διακοπή μεταξύ των ετών 217-238 μ.Χ., εξαιτίας ενός κεραυνού που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

101 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ