Η περιοχή που ορίζεται από τις οδούς, Τσιμισκή, Δραγούμη, Σαλαμίνος και Κουντουριώτου, και βρίσκεται νοτιοανατολικά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα πιο γοητευτικά κομμάτια της πόλης που αξίζει να εξερευνήσετε.

Τα Λαδάδικα πήραν το όνομά τους από τους εμπόρους λαδιού που διατηρούσαν εδώ τα καταστήματά τους ως το 1917. Την χρονιά εκείνη μπορεί να γλίτωσαν από μια μεγάλη πυρκαγιά, ωστόσο, σταδιακά παρήκμαζαν.

Μάλιστα, δεκαετίες αργότερα, μετά τον ισχυρό σεισμό του 1978, βρέθηκαν σε κατάσταση εγκατάλειψης και έχασαν την αυθεντικότητα και την κίνηση που είχαν κάποτε.

Το 1985 –χρονιά σταθμός για την περιοχή– τα Λαδάδικα κρίνονται διατηρητέα και το 1990 μπαίνουν σε πρόγραμμα ανάπλασης. Οι οίκοι ανοχής σταδιακά αντικαθίστανται από επιχειρήσεις, τα φαινόμενα εγκληματικότητας εκμηδενίζονται και δίνουν τη θέση τους σε όμορφες διαδρομές γεμάτες μυρωδιές και χρώματα.

Σήμερα, εδώ θα πάρετε μια μικρή γεύση από τα παλιά, με την έννοια ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά της, ενώ παράλληλα θα απολαύσετε νόστιμες λιχουδιές σε προσεγμένα εστιατόρια.