Το ξακουστό και πολυτραγουδισμένο Γεφύρι της Άρτας

«Αν τρέμουν τ’ άγρια βουνά, να τρέμει το γιοφύρι κι αν πέφτουν τ’ άγρια πουλιά, να πέφτουν οι διαβάτες…»


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:21
29/08/2018
Το ξακουστό και πολυτραγουδισμένο Γεφύρι της Άρτας
7
loading

Δεν έχει υπάρξει άλλο γεφύρι, που να έχει τραγουδηθεί όσο το Γεφύρι (ή Γιοφύρι) της Άρτας. Και δεν έχει υπάρξει άλλο κτίσμα γενικότερα στην Ελλάδα, που η ιστορία του να έχει συνδεθεί με τόσους θρύλους. Ο πιο ξακουστός, όμως, είναι αυτός της «θυσίας» της γυναίκας του Πρωτομάστορα, προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν το γεφύρι, που την ημέρα χτιζόταν και το βράδυ γκρεμιζόταν.

«Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν. Μοιρολογούν οι μάστορες και κλαιν’ οι μαθητάδες» λένε οι στίχοι του ξακουστού δημοτικού τραγουδιού. Από τα πιο ωραία δημοτικά, μα συνάμα και πιο τραγικά. Γιατί σύμφωνα με τον μύθο, έπρεπε να θυσιαστεί άνθρωπος για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του γεφυριού. Και συγκεκριμένα, η όμορφη γυναίκα του Πρωτομάστορα, την οποία εκείνος παραπλάνησε και τελικά «έχτισε» στο γεφύρι.

«Ως τρέμει το καρυόφυλλο, να τρέμει το γιοφύρι κι ως πέφτουν τα δεντρόφυλλα, να πέφτουν οι διαβάτες» ήταν η αρχική κατάρα που έριξε η γυναίκα του Πρωτομάστορα, όταν κατάλαβε ότι την κορόιδεψε ο σύζυγός της και «θυσιάζεται» για το χτίσιμο του γιοφυριού. Μα άλλαξε την κατάρα, όταν της είπαν ότι έχει αδελφό στα ξένα.

«Αν τρέμουν τ’ άγρια βουνά, να τρέμει το γιοφύρι κι αν πέφτουν τ’ άγρια πουλιά, να πέφτουν οι διαβάτες» ήταν τα τελευταία της λόγια. Μάλιστα, στο σήμερα, όσοι περπατάνε πάνω στο γεφύρι, ενστικτωδώς χαμηλώνουν τη φωνή τους, σαν να θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν το σεβασμό τους και να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής, στη γυναίκα του Πρωτομάστορα.

Η λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της περιοχής της Άρτας. Το μήκος του φτάνει στα 145 μέτρα ενώ το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα. Έχει τέσσερις ημικυκλικές καμάρες οι οποίες δεν έχουν συμμετρία μεταξύ τους. Εκτός από ένα μνημείο αρχιτεκτονικής αποτελεί και ιστορικό μνημείο. Το 1881, όταν απελευθερώθηκε η Άρτα, το γεφύρι ήταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Τέλος, η ίδια η πόλη της Άρτας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες εποχές του χρόνου. Μια ζωντανή πόλη με πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες αλλά και σύγχρονο τρόπο ζωής. Αποτελεί, επίσης, ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στα όμορφα μέρη της Ηπείρου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar The Owl

  Πράγματι όμορφη πόλη με μεγάλη ιστορία να αναδείξει, που όμως δεν αναδεικνύεται όπως θα έπρεπε!

 2. avatar alexandros 43

  Ένα και μοναδικό το γιοφύρι της Άρτας, που μπορούμε να θαυμάσουμε και εδώ https://www.youtube.com/watch?v=FkQ1alyvyHU σε ένα υπέροχο εναέριο (από drone) βίντεο!

 3. avatar Δημήτρης Γκ

  Ο Ν.Άρτης είναι από τις πιο όμορφες περιοχές του κόσμου...

 4. avatar Κώτσος

  Μας ψεκάζουν εδώ στην Άρτα

 5. avatar Γ.Στας

  Αυτό είναι το γεφύρι Τσιάρτας ?

 6. avatar Θέτιδα

  Άρτα λέω και κλαίω, ιδίως το Χειμώνα και την Άνοιξη.
  ♥️♥️♥️

 7. avatar Ο ΗΛΙΟΣ ΛΑΜΠΕΙ

  Και ο ουρανός γεμάτος chem trails

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει