Οι περισσότεροι ταξιδιώτες όταν έχουν την Τουρκία ως προορισμό τους επιλέγουν μέρη όπως η Κωνσταντινούπολη, το Μπόντρουμ, ή τα απόκοσμα τοπία της Καππαδοκίας.

Ωστόσο, για ορισμένους ταξιδιώτες, το νούμερο ένα στη λίστα είναι ένα μέρος που λίγοι άνθρωποι από πολλά μέρη του κόσμου έχουν ακούσει -η Κόνια.

Αυτή η πόλη στην κεντρική Τουρκία προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, γιατί πρόκειται για είναι ένα γοητευτικό μέρος με ένα πολυσύχναστο παζάρι, ιστορικά μνημεία και ένα σύγχρονο δίκτυο τραμ.

Οι εντυπωσιακοί Δερβίσηδες

Αλλά είναι επίσης ένας τόπος προσκυνήματος. Η Κόνια είναι ίσως πιο γνωστή ως ο τόπος τελευταίας ανάπαυσης του σούφι μυστικιστή και ποιητή του 13ου αιώνα Celaleddin Rumi (αργότερα γνωστού ως Mevlâna). Εκτός από διάσημος ισλαμιστής λόγιος, ο Rumi ίδρυσε το τάγμα των στροβιλιζόμενων δερβίσηδων Mevlevi.

Οι δερβίσηδες, οι οποίοι προσφέρουν λατρεία με τη μορφή περιστρεφόμενων χορών που κλωτσάνε τα κομψά τους ράσα καθώς κινούνται με χάρη στο πάτωμα, εξακολουθούν να είναι ισχυροί. Και ενώ μπορεί να τους δει κανείς σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Τουρκία, η Κόνια είναι η καρδιά των δραστηριοτήτων τους.

Οι μαγευτικές τελετές τους «Sema», πολλές από τις οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό, κάνουν ένα ταξίδι στην Κόνια να αξίζει τον κόπο, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να την επισκεφτούν -τόσο οι μουσουλμάνοι όσο και οι μη μουσουλμάνοι.

«Υπάρχει ένας άρρηκτος δεσμός μεταξύ της Konya και της Αγιότητάς του Maulana», λέει στο CNN Travel ο Kerem Polat, ένας 30χρονος στροβιλιζόμενος δερβίσης που ζει στην Κόνια, ο οποίος έμαθε τους τελετουργικούς χορούς από τον παππού του και άρχισε να χορεύει όταν ήταν εννέα ετών.

Τόπος προσκυνήματος

Ο Polat εξηγεί ότι η Κόνια ήταν ήδη ένα σημαντικό κέντρο πριν από την άφιξη του Rumi. Η πόλη, η οποία χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, πέρασε από χέρια Χετταίων, Ελλήνων, Ρωμαίων και Περσών πριν γίνει πρωτεύουσα, τον 11ο αιώνα, του σουλτανάτου του Ρουμ.

Γεννημένος στο Balkh, στο σημερινό Αφγανιστάν, ο Rumi λέγεται ότι πήρε το δρόμο του με την οικογένειά του για την Κόνια, η οποία, λέει ο Polat, γινόταν κόμβος για τους ισλαμιστές λόγιους και τόπος θρησκευτικής σημασίας.

«Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η Konya έχει ευλογηθεί ως ιερό… παρόμοιο με τις σεβαστές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας», λέει στο CNN. «Πιστεύουμε ότι η άφιξη της αγιότητάς του στην Κόνια δεν ήταν τυχαία και πρέπει να ακολούθησε ένα σημάδι που τον κάλεσε εδώ».

Ο Polat λέει ότι αφού ολοκλήρωσε τη θρησκευτική του εκπαίδευση στην Κόνια, ο Rumi άρχισε να εμπνέει τους άλλους λόγιους που συνέρρεαν στην πόλη. Σύντομα, η φήμη για τις διδασκαλίες του άρχισε να προσελκύει ανθρώπους από πολύ μακριά.

«Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι επισκέπτονται την Κόνια για θρησκευτικούς σκοπούς εδώ και 700 χρόνια».

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Κόνια

Σήμερα, μη μουσουλμάνοι και μουσουλμάνοι επισκέπτες συνεχίζουν να καταφθάνουν στην πόλη. Τα σημαντικότερα σημεία για τους ταξιδιώτες περιλαμβάνουν το Μουσείο Μεβλανά, το Πολιτιστικό Κέντρο Μεβλανά – όπου πραγματοποιούνται καθημερινά οι τελετουργίες Sema- και το πανέμορφο τζαμί Alâeddin.

 Ο Abdullah Çetín, ένας φωτογράφος με έδρα την Κόνια, λέει ότι η ιστορία της πόλης και της περιοχής είναι επίσης αυτό που την τοποθετεί στο χάρτη.

«Η Κόνια έχει σημαντικά ιστορικά ορόσημα που αφηγούνται την ιστορία του πώς οι άνθρωποι έγιναν πολιτισμένοι στην Ανατολία», λέει.

Σε αυτές περιλαμβάνεται το Çatalhöyük, νοτιοανατολικά της Κόνια, ένας νεολιθικός οικισμός που αποκαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους και προσφέρει συναρπαστική εικόνα για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι πριν από 9.000 χρόνια.

Το κάστρο Γκεβάλε, μια αρχαία δομή στην κορυφή του βουνού βορειοδυτικά της Κόνια, πιστεύεται επίσης ότι χρονολογείται πιο πίσω από τη ρωμαϊκή εποχή και εξακολουθεί να αποδίδει απροσδόκητα ευρήματα. Μια μυστική σήραγγα που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από Χετταίους πριν από περίπου 4.000 χρόνια βρέθηκε κάτω από αυτό το 2015.

Και ενώ η Κόνια έχει τη φήμη ότι είναι μια από τις πιο θρησκευτικά συντηρητικές πόλεις της Τουρκίας, ο Çetín λέει ότι στην πραγματικότητα είναι ένα χαλαρό μέρος, εν μέρει χάρη στην επιρροή του Rumi.

«Είναι μια χαλαρή και ασφαλής πόλη και έχει θερμές σχέσεις μεταξύ γειτόνων, φίλων και ανθρώπων», λέει. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να νοιάζονται βαθιά για τις διδασκαλίες του Μεβλάνα περί ανεκτικότητας ο ένας για τον άλλον».

Ο στροβιλιζόμενος δερβίσης Polat συμφωνεί, λέγοντας ότι χάρη στις συνδέσεις με τον Rumi, η Κόνια «έχει κερδίσει τον τίτλο της πόλης της αγάπης».