Λίγες είναι οι πόλεις στην Ελλάδα που έχουν συνδυάσει άρρηκτα το όνομά τους με τις Απόκριες και σίγουρα το Ρέθυμνο συγκαταλέγεται ανάμεσά τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες καρναβαλιστές συρρέουν αυτήν την περίοδο στην όμορφη πόλη της Κρήτης, η οποία αδιαμφισβήτητα έχει ταυτιστεί με τις Απόκριες για ολόκληρο το νησί.

Μην ξεχνάτε, μάλιστα, ότι πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα -μετά από εκείνα της Πάτρας και της Ξάνθης– και ότι το Καρναβάλι στο Ρέθυμνο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης, έχοντας κλείσει περισσότερα από 100 χρόνια ζωής –οι πρώτες χιουμοριστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το 1914.

Οι κάτοικοί του «φοράνε» την καλύτερη διάθεσή τους, την πιο χρωματιστή και ευφάνταστη αποκριάτικη στολή τους και ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης για να πάρουν μέρος στα πάρτι που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της, με βασικούς πρωταγωνιστές τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τις παρελάσεις για μικρούς και μεγάλους.

Αξίζει να ακολουθήσει κανείς τους παραδοσιακούς κανταδόρους, για να ταξιδέψει στο χρόνο μέσα από τις μουσικές συνήθειες μιας άλλης εποχής. Από τις διοργανώσεις που δεν πρέπει να χάσει, επίσης, η Νυκτερινή Παρέλαση του Σαββάτου αλλά και η Μεγάλη Παρέλαση την Κυριακή, η οποία ολοκληρώνεται το απόγευμα στην παραλία (Ελ. Βενιζέλου) με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου και φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα.

Γνωριμία με την Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου

Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες αναγεννησιακές πόλεις και αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους επισκέπτες του Ρεθύμνου αλλά και για τους ίδιους τους ντόπιους. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ζωντανό μουσείο, με πολλά ενετικά και τούρκικα μνημεία να έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα.

Από τα σημεία που σίγουρα θα σταθείτε και θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας η Ενετική Λότζια, η κρήνη Ριμόντι, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, το Νεραντζέ Τζαμί, ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου, η Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου (Porta Guora), το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη (στην Πλατεία Ηρώων), το τζαμί του Καρά Μουσά Πασά κ.ά.