Απαγορευμένα θα είναι σε λίγο καιρό τα μικρά πλαστικά μπουκάλια με σαμπουάν και αφρόλουτρα που προσφέρουν τα ξενοδοχεία στους πελάτες τους, έπειτα νέα μέτρα που θα λάβει η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης προϊόντων υγιεινής στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία ως μέρος των νέων κανόνων για τη μείωση των απορριμμάτων σε όλη την ΕΕ, που απαγορεύει στους παρόχους υπηρεσιών να προσφέρουν μπουκάλια σαμπουάν, λοσιόν σώματος και αφρόλουτρα στους πελάτες τους.

Αντίθετα, τα ξενοδοχεία πρέπει τώρα να χρησιμοποιούν μεγαλύτερα και επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια διαφορετικά οι επισκέπτες θα πρέπει να φέρουν αυτά τα προϊόντα μαζί τους, αναφέρει το SchengenVisaInfo.com.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι οι συσκευασίες είναι μία από τις κύριες χρήσεις των πλαστικών υλικών καθώς το 40% του πλαστικού και το 50% του χαρτιού που χρησιμοποιείται σε όλη την ΕΕ προορίζεται για συσκευασία.

Μάλιστα, η ΕΕ αναμένεται να δει περαιτέρω αυξήσεις εάν δεν ληφθούν μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση 19% στα απορρίμματα συσκευασίας θα σημειωθεί έως το 2023, ενώ τα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών θα έχουν αύξηση 46%.

Οι νέες αλλαγές στοχεύουν να σταματήσουν την αύξηση της σπατάλης, καθώς και να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να επιλέξουν επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες και να μειώσουν την υπερσυσκευασία.

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί σύντομα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτού καθοριστεί εάν θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τη νομοθετική τους διαδικασία.