Ό,τι κι αν πει κανείς για τα Λευκά Όρη θα είναι λίγο, μπροστά στην επιβλητικότητα και το μεγαλείο που τα χαρακτηρίζουν. Μυστηριακή και εντελώς απόκοσμη, η μεγαλύτερη οροσειρά της Κρήτης προκαλεί δέος στον επισκέπτη του νησιού που θα βρεθεί σε αυτή, ή έστω θα την θαυμάσει από μακριά. Από τα πιο σπάνια χαρακτηριστά της, μάλιστα, το γεγονός ότι ακόμη και κατά το καλοκαίρι -πιο συγκεκριμένα σχεδόν μέχρι τον Ιούνιο- παραμένουν «λευκοφορεμένη» από το απαλό και αφράτο στρώμα χιονιού.  

Λευκά Όρη: Μυστηριακά και απόκοσμα, προκαλούν δέος στη θεάσή τους

Η εικόνα των Λευκών Ορέων μόνο δέος προκαλεί στον επισκέπτη του νησιού, που του εξάπτει την φαντασία αλλά και την περιέργεια, του πώς θα φαντάζει από πιο κοντά η μεγαλύτερη οροσειρά της Κρήτης. Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι οι Πάχνες, με το υψόμετρό τους να αγγίζουν τα 2.453 μέτρα.

Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της οροσειράς, που δεν συναντάται τόσο σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, όσο και του βόρειου ημισφαιρείου, η Ορεινή Έρημος, στην καρδιά της οροσειράς. Πρόκειται για ένα σεληνιακό υψίπεδο με πάνω από 50 γυμνές ορεινές κορυφές σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.000 μέτρων που δίνουν την εντύπωση κωνωειδών σχηματισμών, ενώ στις βάσεις τους δημιουργούνται δολίνες, με την μορφή ανεστραμμένου κώνου, που κάνουν το τοπίο ακόμη πιο απόκοσμο.

Τα βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα της χώρας συναντώνται στα Λευκά Όρη, όπως ο Γουργούθακας και το Λιοντάρι, ενώ εδώ βρίσκονται και κάποια από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια. Διασημότερο όλων το φαράγγι της Σαμαριάς στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων, ενώ, επίσης, γνωστό και εκείνο της Αράδαινας στο νότιο τμήμα των Χανίων.

Λευκά Όρη: Σπουδαίος βιότοπος για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας

Στα Λευκά Όρη φιλοξενούνται, επίσης, κάποια σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που δεν απαντώνται σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή ακόμη και της Κρήτης, με τις περιοχές προς το νότο να είναι γεμάτες με δάση από κυπαρσίσσια, πεύκα και πουρνάρια, ενώ εκείνες με περισσότερη υγρασία να σκεπάζονται από πλατάνια και καστανιές.

Η ορειβασία στα Λευκά Όρη αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες, ωστόσο, όποιος την προτιμήσει θα πρέπει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση και προσανατολισμό. Σε αρκετά σημεία της οροσειράς υπάρχουν καταφύγια για ξεκούραση.