Η μεγαλύτερη ορεινή λίμνη της χώρας βρίσκεται στην Ήπειρο και δεν είναι άλλη από την Λίμνη Αώου. Το τεχνητό θαύμα στο ανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων αποτελεί πραγματικά χάρμα οφθαλμών, αλλά και αφορμή για να ταξιδέψει κανείς μέχρι την Ήπειρο.

Η Ήπειρος, αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο ευλογημένους τόπους της χώρας, με το ποικιλόμορφο τοπίο της να είναι πραγματικά ανεξάντλητο. Εκτός από τον φανταστικό φυσικό της πλούτο, ο άνθρωπος έβαλε το χέρι και δημιούργησε εικόνες πραγματικά ταιριαστές και με το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά τους. Εκτός από τα φημισμένα χωριά της Ηπείρου, λοιπόν, το τεχνητό θαύμα της Λίμνης Αώου, αποτελεί θέλγητρο για να βρεθεί κανείς στην περιοχή.

Λίμνη Αώου: Το τεχνητό θαύμα στον ορεινό όγκο της Ηπείρου

Η τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου, η μεγαλύτερη ορεινή λίμνη σε όλη τη χώρα, λοιπόν, συναντάται μεταξύ δύο υπέροχων Εθνικών Πάρκων, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου- Αώου. Πρόκειται για ένα τεχνητό θαύμα που δίνει το παρών στο ανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων από το 1987.

Βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. βορειοδυτικά από το Μέτσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, μετρά ύψος 78 μέτρων, ενώ η έκτασή της υπολογίζεται στα 11,5 τ.χλμ., κάτι που την καθιστά την μεγαλύτερη ορεινή λίμνη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα νερά της διοχετεύονται στον ποταμό Άραχθο και το σημείο αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο μιας και πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς μέρος.

Η λίμνη αν και δημιουργήθηκε με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, «έδεσε» αρμονικά με το φυσικό τοπίο ολόγυρά της, κάνοντας τους πάντες να μιλούν για το «στολίδι» της Ηπείρου.

Η μοναδική φυσική ομορφιά των λιβαδιών με τα τρεχούμενα νερά που την «αγκαλιάζουν» στοργικά, σε συνδυασμό με τις μικρές λιμνούλες και τα φιόρδ που δημιουργούνται στο εσωτερικό της έκτασής της, δημιουργεί εικόνες που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς.

Όσο για την δαντελωτή ακτογραμμή της; Σε κοντινή απόσταση από τις όχθες της λίμνης συναντώνται πυκνά δάση οξιάς, ενώ κατά την διάρκεια της άνοιξης στην περιοχή φύονται άγριοι νάρκισσοι.